Omloop van de nagel

Symptomen omloop van de nagel

Omloop (paronychia) is een ontsteking van de nagelriem die op elke leeftijd kan voorkomen. De onsteking kan acuut –plotseling- optreden of kan chronisch zijn. In de acute fase is meestal een bacterie verantwoordelijk voor de ontsteking, in de chronische fase een gist, een soort schimmel, genaamd Candida albicans.

Omloop kenmerkt zich doordat (delen van) de nagelriem pijnlijk, rood en gezwollen zijn. Aanraken en met name stoten is pijnlijk. In een wat later stadium kan zich pus (etter) vormen in de zwelling, waardoor deze een gele kleur krijgt. De functie van de vinger is wat beperkt. Bij sommige mensen gaat de omloop niet weg en ontstaat een chronische vorm. In dit geval is een groter gedeelte van de nagelriem rood en dik maar is de pijn minder hevig.

Hoe ontstaat een omloop van de nagel?

Omloop wordt meestal veroorzaakt door herhaaldelijke beschadigingen van de nagelriem. Verkeerd knippen, nagelbijten en het aftrekken van velletjes zijn bekende voorbeelden. Ook een splinter onder de nagel kan omloop veroorzaken. In de beschadigde delen van de nagelriem kunnen bacteriën zich snel vermenigvuldigen waardoor een ontsteking ontstaat. Ook schimmels en gisten kunnen een omloop veroorzaken.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Deze aandoening verdwijnt in de meeste gevallen vanzelf, soms kan het echter ook chronisch worden. Wanneer er een abcesje (holte gevuld met pus) ontstaat, kan deze door de huisarts worden geopend. Soms is het daarbij nodig dat een klein gedeelte van de nagel wordt weggehaald. Dit groeit na de genezing vanzelf weer aan.

Wanneer naar de huisarts?

Het is verstandig een afspraak te maken bij uw huisarts indien u vermoedt dat u last heeft van omloop waarbij tevens sprake is van pus (gele vloeistof).

Wat kunt u er zelf aan doen?

U kunt zelf weinig doen om klachten te verminderen als u ze eenmaal heeft. De aandoening gaat of vanzelf over of wordt door de huisarts behandeld. Om het genezingsproces te versnellen, is het wel belangrijk dat u op een goede manier met uw nagels omgaat. Hierover leest u meer onder het volgende stukje over algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen. Als u last heeft van omloop, kunt u deze behandelen met een desinfecterende tinctuur of een antischimmel- of antigisttinctuur.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

U kunt een aantal dingen doen om de kans op nagelproblemen te verminderen.

Nagels knippen De nagels regelmatig recht afknippen, verkleint de kans op ingroeiende nagels. Knip de nagels bij voorkeur net nadat u in bad of onder de douche bent geweest. De nagels hebben dan een hoog vochtgehalte waardoor de minder kwetsbaar zijn. Knip ze vooral niet te kort.

Nagels beschermen Het is belangrijk dat u de nagels beschermt tegen schadelijke invloeden. Als u vaak met uw nagels in het water zit of in contact komt met irriterende stoffen, kunt u handschoenen dragen. Rubberen handschoenen beschermen goed, maar kunnen zelf ook weer de nagels kwetsbaarder maken. Dit probleem kunt u ondervangen door onder de rubberen handschoenen dunne katoenen handschoenen te dragen. Deze nemen transpiratievocht op en houden de nagels goed droog. Draag zoveel mogelijk ruime, niet knellende schoenen.

Nagels rust gunnen Probeer de nagel zoveel mogelijk met te laten. Dus niet bijten, peuteren, velletjes aftrekken of de nagel gebruiken als gereedschap. Nagellak is een goed middel om de nagels te verstevigen en te beschermen. Helaas is nagellakremover wel schadelijk voor de nagels, met name remover met aceton. Gebruik daarom niet te vaak nagellakremover en kies een middel zonder aceton.

In samenwerking met

Drs. A.A.H.H. Liedtke - van Eijck (auteur) Drs. H.W.J. Verblackt (consulent) Drs. E.J. de Kreek (consulent)

Bronnen

  • Boer J de, Derom F, Goris RJA et al, red. Leerboek chirurgie. 4e herziene druk. Houten/Zaventum: Bohn Stafleu Van Loghum, 1993.
  • Eekhof JAH,Knuistigh Neven A, Opstelten W. Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk zesde druk 2013. Reed business education, Amsterdam

 

Pagina laatst aangepast op 24 juni 2019


Gerelateerd