Neuspoliepen

Wat is zijn neuspoliepen?

Een neuspoliep is een meestal goedaardig gezwel van het neusslijmvlies.

Symptomen neuspoliepen

Als u poliepen heeft, dan heeft u last van langzaam toegenomen eenzijdige of tweezijdige neusverstopping. U hoeft geen last te hebben van een jeukende neus of niesbuien, wel eventueel van een waterige uitvloed uit de neus. Uw reukvermogen kan is verminderd zijn, u heeft een nasale, ‘verkouden’ spraak en misschien snurkt u.

Voor het twintigste levensjaar komen poliepen zelden of nooit voor. Een enkele keer heeft iemand alleen aan een kant van de neus een poliep. Maar bij de meeste mensen zitten de poliepen aan twee kanten, en dan heeft u dus een volledig verstopte neus, een aandoening waar ook oorzaken als een allergie of hyperreactiviteit schuldig aan kunnen zijn. U kunt wel vermoeden dat u last heeft van poliepen, vooral als u geen last heeft van jeuk in de neus en niesbuien. Maar om de diagnose te stellen moet onderzoek worden gedaan.

Hoe ontstaan neuspoliepen?

Poliepen ontstaan in een van de neusbijholten en breiden zich dan langzaam uit in de neus. Er is geen relatie aangetoond met allergische rhinitis, wel met niet-allergische (hyperreactieve) rhinitis.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Neuspoliepen zijn hinderlijk, maar het is doorgaans geen ernstige aandoening. U kunt er zelf niets aan doen. Als u zeer grote poliepen heeft, of als u naast de poliepen een neusbijholteontsteking (sinusitis) heeft, dan kan de huisarts overwegen u naar de KNO-arts te verwijzen. De KNO-arts kan de poliepen eventueel chirurgisch verwijderen. Na de operatie kan overwogen worden om (corticosteroïd-bevattende) neusdruppels te gebruiken om terugkeer van de poliepen te voorkomen.

De kans dat poliepen weer ‘aangroeien’ is ongeveer 20%. Ook als u jonger bent dan 20 en een eenzijdige poliep heeft, zal de huisarts u waarschijnlijk doorverwijzen. Gezien de zeldzaamheid van de aandoening op die leeftijd is nader onderzoek dan aangewezen. In een enkel geval kan sprake zijn van een kwaadaardige aandoening, hetgeen specialistische hulp behoeft. In alle andere gevallen is het voorschrijven van corticosteroid bevattende neusdruppels een veel voorkomende behandeling. Deze behandeling heeft over het algemeen een goed effect.

Wanneer naar de huisarts?

De diagnose neuspoliepen kan alleen door onderzoek gesteld worden. Dit kan gebeuren door in de neus kijken, eventueel nadat u neusdruppels heeft gekregen om het slijmvlies af te slinken. Dan kan uw huisarts achter in uw neus de poliepen zien zitten, waarmee de diagnose is bevestigd. Hij kan u dan corticosteroïd-bevattende neusdruppels voorschrijven en u vragen na ca. zes weken terug te komen om het effect van de behandeling te bespreken.

Wat kunt u zelf aan neuspoliepen doen?

Bij iedere aandoening van de neus is het aan te raden niet te roken.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

  • Niet roken
  • Druppelen met zout water of stomen kan tijdelijk wat verlichting van de klachten geven

In samenwerking met

R.H. Jamin (auteur) Drs. S.F. van Staveren (auteur) Drs. A.M.H. Bijl (consulent) Dr. J.A.M. Engel (consulent)

Wetenschappelijke verantwoording

  • NHG Standaard: Allergische en niet-allergische rhinitis  2006

Pagina laatst aangepast op 24 juni 2019


Gerelateerd