Muggensteek

Wat is een muggensteek?

In Nederland komen veel muggen voor. Vrijwel iedereen wordt wel eens gestoken door een mug. Dit leidt vaak tot locale klachten en heeft verder geen gevolgen. Bent u door een mug gestoken in een gebied waar malaria heerst, dan kunt u hier meer over lezen in de dokterdokter.nl folder ‘Malaria’ .

Symptomen muggensteek

Het moment dat de mug u steekt, verloopt meestal onopgemerkt. U merkt de steek pas op het moment dat zich verschijnselen voordoen. Er ontstaat een rode, licht opgezette plek op de huid. De plek jeukt en dit verergert wanneer u eraan krabt of ertegen wrijft. Na enkele dagen verdwijnt de plek en de jeuk. Wanneer u gestoken bent in uw gezicht, vooral onder uw oog, kan de zwelling uitgebreid zijn. Dit kan leiden tot een tijdelijke versmalling van de oogspleet. Sommige mensen reageren heftiger op een muggensteek. De plek wordt roder en groter dan normaal en vaak is er veel jeuk.

Hoe ontstaat een muggensteek?

Muggensteken worden uitsluitend toegebracht door vrouwelijke muggen. Zij hebben bouwstoffen uit het bloed nodig om hun eitjes goed tot ontwikkeling te brengen. Muggen worden vooral aangetrokken door de geur en de warmte van een mensenlichaam. Waarom de ene persoon vaker gestoken wordt dan een ander, is niet bekend.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

De klachten van een muggensteek verdwijnen meestal binnen enkele dagen. Bij mensen die extra heftig reageren op een muggensteek duren de klachten wat langer, maar verdwijnen uiteindelijk ook.

Wanneer naar de huisarts?

Merkt u dat u (of uw kind) overgevoelig reageert op muggensteken, dan kunt u een afspraak maken bij uw huisarts. Doe dit zeker wanneer u (of uw kind)is gestoken in het gezicht en de huid flink opzwelt. In bepaalde gevallen kan de huisarts een antihistaminicum voorschrijven. Dit zijn middelen die bijvoorbeeld ook bij hooikoorts worden toegepast en die de allergische reactie in het lichaam tegengaan.

Raadpleeg ook uw huisartsenpraktijk wanneer er andere klachten of verschijnselen zijn waarover u zich zorgen maakt.

Wat kunt u er zelf aan doen?

De jeuk van een muggenbeet kunt u met een aantal middelen verlichten. Deze producten zijn verkrijgbaar bij de drogist en de apotheek. Laat u, wanneer u het middel wilt gebruiken voor een kind, adviseren door uw apotheker.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

U kunt een aantal maatregelen treffen om muggenbeten zoveel mogelijk te voorkomen:

  • Horren voor de ramen Het meest effectief tegen muggen is het plaatsen van horren voor de ramen van uw woning. Dit zijn gazen voorzetstukken voor uw ramen, die voorkomen dat muggen naar binnen kunnen.
  • Klamboe boven het bed. Een klamboe is een gazen net. Het net kunt u over uw bed hangen. Controleer wel voor het slapen gaan of er geen muggen onder de klamboe zijn.
  • Antimuggensmeersels of –stekkers Er zijn ook middelen die muggenbeten op een andere manier voorkomen. Deze middelen zijn minder effectief dan horren of een klamboe. Wanneer u een van de volgende middelen wilt gebruiken voor de huid of de kamer van uw kind, overleg dan van tevoren met uw apotheker.
  • Citronella Citronella is een natuurlijk middel dat muggen op een afstand houdt. Het middel is niet geschikt om op de huid te smeren, omdat het maar vijftien minuten effectief is. Citronellakaarsen zijn geschikt voor buiten, bijvoorbeeld op het terras. Er zijn stekkers verkrijgbaar die u in het stopcontact kunt steken en dan citronella afscheiden. Citronella brengt het reukvermogen van de mug in de war, waardoor deze u (of uw kind) niet kan vinden.
  • DEET DEET is een chemische stof die muggen op een afstand houdt. Het is verkrijgbaar als smeermiddel voor op de huid. Ook dit middel brengt het reukvermogen van de muggen van slag, zodat deze u (of uw kind) niet kunnen vinden. DEET werkt acht uur en hoeft maar een tot tweemaal per dag aangebracht te worden.
  • Eucalyptusolie Eucalyptusolie beïnvloedt ook het reukvermogen van muggen, zodat deze u niet kunnen vinden. Eucalyptusolie is verkrijgbaar in antimuggenstekkers die u in het stopcontact steekt, maar ook in smeersels.
  • Plaatsen met veel muggen mijden Wanneer u of iemand uit uw gezin overgevoelig is voor muggensteken, is het zinvol om plaatsen met veel muggen te vermijden. In bossen en in gebieden met (stilstaand) water zijn muggen talrijk. Houd hier rekening mee, bijvoorbeeld bij het plannen van uw vakantie.

In samenwerking met

A.A.H.H. Liedtke-van Eijck (auteur) W. van Donselaar (consulent)

Bronnen

  • Eekhof JAH,Knuistigh Neven A, Opstelten W. Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk zesde druk 2013. Reed business education, Amsterdam

     

Pagina laatst aangepast op 24 juni 2019


Gerelateerd