MRI scan

Wat is een MRI scan?

De afkorting MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging, Magnetische Resonantie Beeldvorming. Met behulp van een grote sterke magneet en radiogolven worden bepaalde signalen in het lichaam opgewekt, die door een antenne worden opgevangen (Er wordt dus geen röntgenstraling gebruikt). Een computer verwerkt de signalen tot een afbeelding die op een beeldscherm bekeken kan worden.

Met deze techniek kunnen makkelijk doorsneden van het lichaam of bepaalde organen worden gemaakt alsof er plakjes van zijn gesneden. De afbeeldingen kunnen ook afgedrukt worden. Het beeldscherm en de computer bevinden zich in een ruimte naast de onderzoeksruimte. Van hieruit wordt het scanapparaat bediend.

Bijwerkingen en risico's van een MRI scan

In het algemeen heeft een MRI scan geen bijwerkingen maar er zijn wel bepaalde risico’s voor sommige mensen. Er kan geen MRI worden gedaan als zich in of op het lichaam kleine metaaldeeltjes bevinden, zoals een metaaldeeltje in het oog; implantaten in de oren en metalen vaatclips in het hoofd. Ook bij geïmplanteerde elektronische apparatuur, zoals een pacemaker of een onderhuids insulinepompje en bij bepaalde hartkleppen is het niet mogelijk om een MRI scan te ondergaan. Ook worden MRI scans niet gedaan tijdens de eerste 12 weken van de zwangerschap.

Andere metalen voorwerpen, zoals een piercing, kunnen gevaarlijk zijn of de apparatuur beschadigen. Orthopedische prothesen, schroeven of platen storen de apparatuur, waardoor de beelden minder duidelijk worden, vooral als deze materialen dichtbij het te onderzoeken lichaamsdeel zitten.

Sommige mensen ervaren het als onprettig om voor de duur van het onderzoek (15 tot 60 minuten) stil op hun rug te moeten liggen. Als u denkt dat dit voor u problemen oplevert (bijvoorbeeld pijnklachten), dan kunt u dat van tevoren aangeven. Om ervoor te zorgen dat u geen hinder ondervindt van het geluid dat de scanner krijgt u een gehoorbeschermer opgezet. Tijdens het onderzoek heeft u via een intercom contact met de laborant en kunt u het onderzoek stoppen als u dat wenst. Sommige mensen vinden het vervelend om in een tunnel te moeten liggen. Er bestaan ook MRI scanners zonder tunnel of met een tunnel die korter is en een grotere diameter heeft.

Contrastmiddel bij MRI scan onderzoek

Soms is het nodig om het contrastmiddel gadolineum in te spuiten via een bloedvat in de arm. Dit contrastmiddel maakt bepaalde weefsels beter zichtbaar. Soms wordt pas tijdens het onderzoek duidelijk dat het nodig is om contrastmiddel te gebruiken. Gadolineum bevat geen jodium en geeft géén warmtegevoel zoals sommige contrastmiddelen die bij de CT techniek worden toegepast. In zeldzame gevallen ontstaan door gadolineum onschuldige bijwerkingen zoals waterige ontlasting, darmkrampen, misselijkheid en braken. Er zijn medicijnen die deze bijwerkingen ongedaan kunnen maken.

Voorbereiding op een MRI scan onderzoek

Voor het onderzoek kan men meestal gewoon eten en drinken. Het is verstandig om dit na te vragen. Er mogen geen metalen voorwerpen worden meegenomen in de onderzoekkamer. Het is handig om zoveel mogelijk spullen thuis te laten. Denk bijvoorbeeld aan: Haarspelden, Pennen / Potloden, Metalen ritssluiting / knopen, Metalen beugels in beha, Riem, Veiligheidsspelden, Munten en Sieraden. De volgende eigendommen mogen ook niet mee in de scanruimte: Bril, Gebitsprothese, Hoorapparaat, Schoenen, Horloge, Alle kaartjes met een magneetstrip / pinpas /parkeerkaart ed., Portemonnee, Sleutels.

Wanneer het onderzoek in het hoofd- of halsgebied plaatsvindt, is het belangrijk geen make-up en/of haarlak te gebruiken. Hierin kunnen namelijk stoffen verwerkt zijn, die van invloed kunnen zijn op het magneetveld. Men kan een warme pyjama of joggingpak meenemen (zonder metalen onderdelen) om te voorkomen dat men het voor of tijdens het onderzoek koud krijgt.

De gang van zaken tijdens een MRI scan onderzoek

Tijdens het onderzoek is het belangrijk zo stil mogelijk te liggen en zoveel mogelijk te ontspannen. Het enige dat men van het onderzoek merkt, is een luid getik op het moment dat de opnamen worden gemaakt (er is de mogelijkheid om een gehoorbeschermer te dragen). Tijdens het onderzoek kijkt een laborant mee en houdt contact via een intercom. Als er iets is kan men de laborant ook waarschuwen door op een knopje te drukken. Afhankelijk van de hoeveelheid informatie die de specialist wil hebben, zal het totale onderzoek ongeveer een half uur tot één uur duren.

Losse MRI scans

Met een MRI scan kunnen ook delen van uw lichaam onderzocht worden. Bijvoorbeeld een MRI scan van alleen uw hoofd, boven- en onderbuikorganen, gewrichten of het hart en de bloedvaten. De volgende losse MRI scans kunnen van toepassing zijn bij bepaalde klachten en onderzoeken:

 • MRI scan hoofd en hersenen.

Klachten: Hoofdpijn, duizeligheid, gehoorverlies, chronische luchtweg klachten, sinusproblemen, spraak- en bewegingsstoornissen. Onderzoeken: Risico herseninfarct en hersenbloeding, tumoren goed- en kwaadaardig, ontstekingen.

 • MRI scan wervelkolom

Klachten: Pijn (uitstralende pijn), pijn onder belasting, tinteling in ledematen of lies, gevoelloosheid in benen, rugpijn, (uitstralings) pijn in handen en/of vingers. Onderzoeken: Osteoporose, hernia, slijtage, vergroeiingen, Whiplash (letsel).

 • MRI scan nekwervelkolom

Klachten: Pijn (uitstralende pijn), pijn onder belasting, (uitstralings) pijn in handen en/of vingers. Onderzoeken: Osteoporose, hernia, slijtage, vergroeiingen, Whiplash (letsel).

 • MRI scan borstwervelkolom

Klachten: Pijn (uitstralende pijn), pijn onder belasting, rugpijn. Onderzoeken: Osteoporose, hernia, slijtage, vergroeiingen.

 • MRI scan lendenwervelkolom

Klachten: Pijn (uitstralende pijn), pijn onder belasting, tinteling in ledematen of lies, gevoelloosheid in benen. Onderzoeken: Osteoporose, hernia, slijtage, vergroeiingen.

 • MRI scan schouder

Klachten: Schouderklachten al dan niet n.a.v. trauma, slijmbeursontstekingen, bewegingsbeperking. Onderzoeken: Gewricht, kraakbeen, spieren, pezen.

 • MRI scan elleboog pols

Klachten: Polsklachten, al dan niet n.a.v. trauma, zwellingen, bewegingsbeperking. Onderzoeken: Gewricht, kraakbeen, spieren, pezen.

 • MRI scan bekken en heup

Klachten: Heupklachten, al dan niet n.a.v. trauma, zwellingen, bewegingsbeperkingen. Onderzoeken: Gewricht, kraakbeen, spieren, pezen.

 • MRI scan knie

Klachten: Knieklachten, al dan niet n.a.v. trauma, slotklachten, vocht in de knie, zwellingen, bewegingsbeperkingen. Onderzoeken: Gewricht, kraakbeen, spieren, pezen.

 • MRI scan voet en enkel

Klachten: Enkelklachten, al dan niet n.a.v. trauma, vocht in de enkel, zwellingen, bewegingsbeperkingen. Onderzoeken: Gewricht, kraakbeen, spieren, pezen.

 • MRI scan bovenbuik (Thorax)

Klachten: Bovenbuikklachten, gal- en nierstenen, chronische ontstekingen. Onderzoeken: Longen, lever, galblaas, nieren, alvleesklier, schildklier, bijnieren, milt en lymfeklieren. Aanwezigheid van tumoren, nier- en galstenen, cysten en vergroting van organen en klieren.

 • MRI scan onderbuik (Abdomen)

Klachten: Blaasproblemen (pijn, bloedverlies of vaak plassen), menstruatie klachten, chronische ontstekingen, gewrichtsklachten, gewichtsvermindering, bloedarmoede. Onderzoeken: Onderbuikorganen, prostaat (man), baarmoeder en eierstokken (vrouw), blaas, bekken- en heupgewricht. Aanwezigheid van tumoren, cysten, andere vormveranderingen.

 • MRI scan halsslagaderen (carotiden).

Klachten: Hoofdpijn, duizeligheid, oorsuizen, stoornissen aan bewegingsapparaat/motoriek/spraak, verlammingsverschijnselen. Onderzoeken: Verstopping hals(slag)aderen, vernauwingen (stenosen), aneurysma, herseninfarct, hersenbloeding, tia.

 • MRIscan bloedvaten lichaamsangiografie

Klachten: Hoofdpijn, duizeligheid, oorsuizen, pijn in benen bij lopen, stoornissen bewegingsapparaat/motoriek/spraak, verlammingsverschijnselen gezicht, kortademigheid met/zonder inspanning, druk op borst, orgaanproblemen. Onderzoeken: Verstopping aderen in hele lichaam, vernauwingen van aderen, aderverkalking, plaquevorming, aneurysma's in (slag)aderen of aorta, vermoeide benen, hersenbloeding/tia, doorbloeding buikorganen.

 • Stress MRI scan

Klachten: Hartklachten, vermoeidheid, pijn op de borst, stekende pijn in arm(en), kortademigheid. Onderzoeken: Hart en kransslagaderen, hartfunctie (onder belasting), aorta (boog), adervernauwing, hartfunctieonderzoek.

 • MRI scan prostaat

Klachten: Hoge PSA-waarde, pijn in onderbuik en problemen bij het urineren, vaak urineren. Onderzoeken: Aanwezigheid van prostaatvergroting, prostaatontsteking, prostaatkanker.

 • MRI scan borsten (mammografie)

Klachten: Knobbeltje, gevoeligheid / pijn in de borst(en). Onderzoeken: Borsten en lymfeklieren, aanwezigheid van tumoren, cysten en ontstekingen.

MRI scan hoofd en hersenen

Wanneer is een MRI scan van hoofd en hersenen raadzaam? Bij de volgende vragen kan er een indicatie zijn voor een hoofd-, hersen- of schedelonderzoek met behulp van een MRI scanner:

 • Cerebrale doorbloedingsstoornissen (in het bijzonder ook om een afname van de doorstroming van het bloed in de eerste uren van een beroerte vroegtijdig te herkennen, inclusief een eventuele noodzakelijke MRI-angiografie van de bloedvaten van hoofd en hals zonder katheter).
 • Vaatvernauwingen of –verwijdingen.
 • Ontstekingachtige aandoeningen van hersenen en hersenvliezen (zoals multiple sclerose), oogholtes en aangezichtsschedel.
 • Degeneratieve aandoeningen van de hersenen, zoals het syndroom van Alzheimer.
 • Ontstekingachtige en degeneratieve aandoeningen van hoofd- en kaakgewrichten.
 • Tumoren en misvormingen.
 • Stofwisselingsaandoeningen.
 • Latere gevolgen van een ongeval.
 • Afwijkingen.
 • Gevolgen van stofwisselingsstoornissen.
 • Ontwikkelingsstoornissen in de kindertijd.
 • Epilepsie.

Indicaties voor een CT scan van de schedel Afhankelijk van de vraagstelling kan in afzonderlijke gevallen ook een computertomografisch (CT scan) onderzoek van de schedel nodig zijn. Bij acute ongevallen, bijvoorbeeld bij de vraag naar hersenbloedingen en ander hersenletsel, kan bij deze indicatie een MRI scan de voorkeur hebben.

MRI scan rug wervelkolom (nek, borst en lendenwervels)

Een goede methode om rug aandoeningen van de wervelkolom (rug) aan te tonen is een MRI scan. Met behulp van een MRI scan onderzoek kunnen de halswervelkolom, borstwervelkolom en lendenwervelkolom optimaal worden beoordeeld. Aandoeningen die tot rugpijn kunnen leiden, zoals een hernia, uitpuilingen van de tussenwervelschijven of vernauwingen (stenose) kunnen in de MRI worden vastgesteld.

Wanneer is een MRI scan van de wervelkolom (rug) raadzaam? Bij de volgende vragen kan er een indicatie zijn voor een rugonderzoek met behulp van een MRI scanner:

 • Hernia.
 • Uitpuilende tussenwervelschijven.
 • Ontstekingen van de tussenwervelschijven, de rugspieren of het zenuwweefsel.
 • Vernauwing van het ruggenmergkanaal (spinaalkanaalartrose).
 • Instabiele wervels.
 • Slijten van de wervelgewrichten (artrose).
 • Breuken.
 • Letsel aan ruggenmerg en ruggenmergzenuwen.
 • Tumoren of uitzaaiingen in het ruggenmerg.
 • Ontstekingsachtige veranderingen van het ruggenmerg (bijvoorbeeld multiple sclerose, myelitis transversa). Daarbij is de MRI de enige beeldvormende methode, die het ruggenmerg direct en in hoge kwaliteit over het totale verloop (vanaf het hoofd tot aan het einde van het ruggenmerg, de conus medullaris) kan weergeven.
 • Spieren naast de rug wervelkolom.

MRI scan nekwervelkolom

Een goede methode om aandoeningen van de nekwervelkolom aan te tonen is een MRI scan. Met behulp van een MRI scan onderzoek kan de nekwervelkolom optimaal worden beoordeeld. Aandoeningen die tot nekpijn kunnen leiden, zoals uitpuilingen van de tussenwervelschijven of vernauwingen (stenose), kunnen in de MRI worden vastgesteld.

Wanneer is een MRI scan van de nekwervelkolom raadzaam? De volgende klachten kunnen een indicatie zijn voor een nekonderzoek m.b.v. een MRI scanner:

 • Nekpijn, torticollis of een stijve nek.
 • Hoofdpijn.
 • Migraine.
 • Aangezichtspijn.
 • Duizeligheid.
 • Schouderpijn of 'frozen shoulder'.
 • Tintelingen in de arm of hand, koude handen.
 • Krachtsverlies in de arm of hand.
 • Hartkloppingen.
 • Kortademigheid.

MRI scan borstwervelkolom

Een goede methode om aandoeningen van de borstwervelkolom aan te tonen is een MRI scan. Met behulp van een MRI scan onderzoek kan de borst wervelkolom optimaal worden beoordeeld. Aandoeningen die tot borstpijn kunnen leiden, zoals uitpuilingen van de tussenwervelschijven of vernauwingen (stenose), kunnen in de MRI worden vastgesteld.

Wanneer is een MRI scan van de borstwervelkolom raadzaam? De volgende klachten kunnen een indicatie zijn voor een borstonderzoek m.b.v. een MRI scanner:

 • Pijn (uitstralende pijn), pijn onder belasting.
 • Rugpijn.
 • Uitstraling naar de vingers bij het naar voren strekken van de arm.
 • Hartkloppingen.
 • Maagklachten.

MRI scan lendenwervelkolom

Eem goede methode om aandoeningen van de lendenwervelkolom aan te tonen is een MRI scan onderzoek. Met behulp van een MRI scan onderzoek kan de lenden wervelkolom optimaal worden beoordeeld. Aandoeningen die tot pijn aan de lendenen kunnen leiden, zoals uitpuilingen van de tussenwervelschijven of vernauwingen (stenose), kunnen in de MRI worden vastgesteld.

Wanneer is een MRI scan van de lendenwervelkolom raadzaam? De volgende klachten kunnen een indicatie zijn voor een onderzoek aan de lendenen m.b.v. onze hypermoderne MRI scanner:

 • Pijn (uitstralende pijn), pijn onder belasting.
 • Rugpijn.
 • Tinteling in ledematen of lies.
 • Gevoelloosheid in benen.

MRI scan schouder

Het doel bij behandelingen van pijn in de schouder en de daaruit voorkomende aandoeningen is vooral het herstellen van een ongestoorde functie. De behandeling bij pijn in de schouder moet vanwege de complexiteit van het gewricht zeer zorgvuldig plaatsvinden, en de behandelend arts moet veel ervaring hebben.

Artrose als oorzaak van pijn in de schouder De meest voorkomende aandoeningen zijn artrose en degeneratieve veranderingen van de schouder, ontstekingen, letsel aan het gewricht, veranderingen of letsel aan de rotatormanchet, botbreuken of ontwrichtingen die vaak met hevige pijn in de schouder gepaard gaan. Vaak kan een operatie bij schouderaandoeningen worden voorkomen. Een conservatieve behandeling (dat wil zeggen zonder operatie) kan uiteenlopen van behandeling met medicijnen en fysieke behandeling, tot doelgerichte behandeling met injecties direct bij de zieke delen.

MRI scan knie

De knie is een gewricht, dat vooral bij intensieve sport, inspanning of overgewicht flink belast wordt. Klachten aan de knie kunnen heel diverse oorzaken hebben. Een gerichte geeft u snel uitgebreide informatie over het soort letsel aan uw knie.

Wanneer is een MRI scan van de knie raadzaam? Bij de volgende vragen kan er een indicatie zijn voor een gewrichtsonderzoek met behulp van een MRI scanner:

 • Onderzoek letsel kniebanden, kruisbanden of laterale banden.
 • Onderzoek scheur in meniscus in gebied van kniegewricht na val of na sporten.
 • Onderzoek botbreuken.
 • Beoordeling heel kleine beschadigingen van het kraakbeen.
 • Diagnostiek gewrichtssplinters.
 • Beoordeling reumatische aandoeningen.
 • Diagnostiek reumatische artritis: veranderingen aan kraakbeen (erosie) kunnen eerder worden herkend en aandoeningen van weke delen zoals gewrichtsontstekingen (synovitis) en ontstekingen van peesschede (tenosynovitis) direct worden weergegeven.
 • Aantasting knie door tumor of ontstekingen.
 • Om primair een tumor in het bot te kunnen vaststellen.

MRI scan bovenbuik onderbuik (abdomen) en bekken organen

Buikorganen zoals de lever, gal, galwegen, alvleesklier en milt kunnen met een MRI scan zeer nauwkeurig worden onderzocht. Dit geldt ook voor het vinden van aandoeningen en ziektes van de nieren, urinewegen, blaas, baarmoeder, eierstokken en prostaat. Doordat de MRI scan op basis van magneetresonanties werkt maakt deze géén gebruik van belastende röntgenstraling en geniet dan ook de voorkeur bij het bepalen van de te gebruiken onderzoeksmethode.

Een MRI scan van de bovenbuik, onderbuik of het bekken wordt voornamelijk gemaakt als er buikklachten zijn of als er uit andere onderzoeksmethoden, zoals een echo of een CT scan, geen duidelijke diagnose kan worden gesteld. In dergelijke gevallen levert een MRI scan waardevolle aanvullende informatie op waarmee een goede diagnose kan worden gesteld.

Met name voor de diagnostiek van kanker (tumoren en metastasen) in het gehele abdomen (bestaande uit bovenbuik en onderbuik) en het bekken, maar met uitzondering van het maag en darmkanaal, wordt de MRI scan ingezet. Toepassingen waarvoor de MRI scan o.a. word ingezet zijn:

 • Preventief in het kader van een Total Body Scan.
 • Uitsluiten en opsporen van ronde haarden in organen.
 • Aandoeningen aan de galblaas, galwegen en ductus (pancreaticus, stenen).
 • Uitsluiten en opsporen van tumoren (carcinoom) en metastasen (uitzaaiingen).
 • Onderzoek van de nieren en bijnieren, lever, milt en alvleesklier.
 • Onderzoek van de aorta en bloedvaten.
 • Baarmoeder en eierstokken.
 • Prostaat onderzoek (ontstekingen, carcinoom, vergroting).
 • Onderzoek van de lymfeklieren.

MRI scan halsslagaderen (carotiden)

Met een MRI scan van de halsslagaderen (carotiden) kunnen vernauwingen worden herkend en tijdig maatregelen getroffen worden tegen een tia of een beroerte. Een gericht onderzoek naar afwijkingen in de halsbloedvaten door middel van een MRI scan heeft een hoge trefzekerheid in de diagnose van een afwijking in de bloedvaten in de hals in een vroeg stadium.

Korte uitleg halsslagaderen De bloedsomloop in ons lichaam heeft tot doel om zuurstof en andere bestanddelen te vervoeren van het hart naar de weefsels. De slagaders, ook wel arteriën genoemd, zijn de bloedvaten die het zuurstofrijke bloed van het hart naar de weefsels toe vervoeren. De aders daarentegen, ook wel venen genoemd, zijn de bloedvaten die het zuurstofarme bloed van de weefsels afvoeren terug naar het hart. Deze pompt het bloed vervolgens naar de longen, waar opnieuw zuurstof kan worden opgenomen. De halsslagaders (arteria carotis) zijn de slagaders die vóór in de hals, langs het strottenhoofd, lopen en het bloed naar de hersenen toe transporteren. Daarnaast zijn er twee kleine slagaders (arteria vertebralis), die langs de nekwervels lopen en het overige deel voor hun rekening nemen. Deze vier slagaders samen vormen in het hoofd een soort rotonde van bloedvaten.

MRI scan bloedvaten (MRI angiografie)

Met een MRI scan bloedvaten (MRI angiografie), kunnen vernauwingen in de bloedvaten worden herkend en tijdig maatregelen getroffen worden tegen een beroerte of hartinfarct. Een gericht onderzoek naar afwijkingen in de bloedvaten door middel van een MRI angiografie heeft een hoge trefzekerheid in de diagnose van een afwijking in de bloedvaten in een vroeg stadium.

Korte uitleg bloedvaten stelsel en risico op vaten aandoeningen Het vaatsysteem wordt ook wel eens de snelweg van het menselijk lichaam genoemd, omdat het alle cellen van het lichaam van bloed en voedingsstoffen voorziet. Een noodzakelijke voorwaarde voor een vitaal leven zijn dus goed functionerende bloedvaten. Om de toestand van de bloedvaten vast te stellen, wordt er een angiografie door middel van een MRI scan uitgevoerd.

Bijzonder belangrijk zijn de halsvaten, de zogenoemde carotiden, omdat die de hersenen van bloed voorzien, en bij een afsluiting tot een beroerte kunnen leiden. Ook de weergave van de vaten van bekken en benen wordt steeds belangrijker, omdat er niet zelden doorbloedingsstoornissen optreden, die bij mannen vaak ook impotentie veroorzaken. Om het risico op een hartinfarct uit te sluiten, is de controle van de kransslagaderen van groot belang. Deze vaten voorzien het hart van bloed, maar ze kunnen zich na verloop van tijd door kalk- en vetafzetting vernauwen en zelfs compleet worden afgesloten, zodat er een hartinfarct ontstaat.

Stress MRI scan hart

Met een stress MRI scan van uw hart kunnen vernauwingen aan de kransslagaderen worden herkend en tijdig maatregelen getroffen worden tegen bijvoorbeeld een hartinfarct of hartstilstand. Een gericht onderzoek naar afwijkingen in de kransslagaderen door middel van een stress MRI scan hart heeft een hoge trefzekerheid in de diagnose van een vernauwing in de kransslagaders.

Stress MRI scan hart: hoe verloopt het onderzoek? Voordat het onderzoek echt begint worden als eerste 2 infusen aangelegd: 1 voor het contrastmiddel en 1 om de vaten breder te maken en het hart te belasten, zodat het hart sneller gaat werken. Tevens worden plakkertjes op de borst aangebracht die aangesloten zijn op het ECG apparaat, zodat men kan zien of het hart enige afwijkingen vertoont tijdens de MRI scan. Tijdens de stress MRI scan van het hart wordt er gecontroleerd op:

 • Hartfunctie.
 • Spierwerking en controle op ontstekingen.
 • Hartkleppen.

Contrastmiddel Tijdens het onderzoek zelf wordt als eerste contrastmiddel toegediend en worden enkele beelden van de hartspier gemaakt om te zien of er sporen van een hartinfarct zijn en of er sprake is van dood littekenweefsel of een slechte doorbloeding. Daarna worden extra beelden gemaakt om te zien voor hoeveel procent het hart nog bloed pompt. Voordat het hartbelastende middel wordt toegediend wordt eerst gecheckt of er geen sprake is van een ontsteking in de hartspier. Bovendien is de hoeveelheid van dit middel afhankelijk van het lichaamsgewicht.

MRI scan prostaat

Bij de diagnostiek van de prostaat met een MRI scan wordt het prostaatweefsel zeer nauwkeurig op beeld weergegeven. Daarbij zijn er speciale metingen ontwikkeld, waarmee heel fijne opnamen van de prostaat gemaakt kunnen worden. De patiënt ligt daarbij aangekleed in de MRI scan en hoeft geen onaangename rectale ingreep te ondergaan. Een gerichte MRI scan van de prostaat heeft een zeer hoge trefzekerheid in de diagnose van een prostaatvergroting, prostaatontsteking of prostaatkanker in een vroeg stadium.

Wanneer wordt er een MRI scan van de prostaat geadviseerd?

 • Als de PSA-waarde hoger ligt dan 4 nanogram per millimeter (ng/ml).
 • Als u relatief vaak moet urineren.
 • Bij pijn in de onderbuik en problemen bij het urineren.

MRI scan borsten - MRI mammografie - mamma MRI

De MRI mammografie (MRI mamma, MRI scan van de borsten) is de meest trefzekere methode om borstkanker te ontdekken. In vergelijking met de traditionele mammografie is de MRI mammografie niet alleen geheel vrij van röntgenstralen, maar bovendien ook volledig pijnloos. Een gerichte mamma MRI, MRI scan van de borsten. heeft een zeer hoge trefzekerheid in de diagnose van een tumor in een vroeg stadium.

Volgens een internationale studie herkent de mamma MRI in het bijzonder agressieve tumoren zeer goed. Met de MRI mammografie werden daarbij bijna 2x zoveel gevallen van het voorstadium van borstkanker herkend dan met de röntgenmammografie. Bovendien konden ook vrouwen met een bijzonder dicht klierweefsel probleemloos worden onderzocht en tumoren zeer goed van weefsel worden onderscheiden, in tegenstelling tot de röntgenmammografie.

Wanneer wordt er een mamma MRI geadviseerd? In het algemeen is deze zachtaardige en hoogst betrouwbare methode in de preventie van borstkanker geschikt voor iedere vrouw – de mamma MRI is in het bijzonder zinvol vanaf het 30ste levensjaar. Dit betreft enerzijds vrouwen die grote waarde hechten aan voorzorg voor wat betreft hun gezondheid, en anderzijds iedereen die familiair belast is. Verder is deze hoogst moderne en gevestigde onderzoeksmethode geschikt voor alle vrouwen die reeds een borstoperatie hebben ondergaan, om onderscheid te kunnen maken tussen littekenweefsel en nieuwe tumoren. Als er borstkanker bekend is, is de MRI scan borsten geschikt om verdere tumoren uit te sluiten resp. als vervolgcontrole tijdens een chemotherapie.

Met medewerking van

 • W.van Donselaar,arts

Pagina laatst aangepast op 1 juli 2019