Mondslijmvliesontsteking

Wat is een mondslijmvliesontsteking?

Een mondslijmvliesontsteking wordt ook wel stomatitis genoemd. Stoma betekent mond en itis betekent ontsteking. Dit is een algemene term voor een ontsteking van het gehele mondslijmvlies en de lippen. De binnenkant van de mondholte is bekleed met slijmvlies. Een mondslijmvliesontsteking gaat vaak gepaard met heftige pijn en een algemeen ziektegevoel. Wanneer de aandoening in de mond langer dan tien dagen bestaat of erg pijnlijk is, is het verstandig een arts te raadplegen.

Oorzaken mondslijmvliesontsteking

Mondslijmvliesontsteking kan ontstaan door infecties, bepaalde virussen, bacteriën en schimmels. De schimmel die vaak voorkomt in de mondholte is candida. Candida komt voor bij vijftig procent van de bevolking. Door ziekte of medicatiegebruik kan de weestand van het lichaam afnemen en daardoor kan een overgroei aan candida ontstaan. Een overgroei aan candida resulteert in een mondslijmvliesontsteking.

Verder kunnen chronische aandoeningen de algehele conditie aantasten waardoor de mondholte gevoeliger wordt voor infecties. Voorbeelden hiervan zijn darmaandoeningen, zoals coeliakie en de ziekte van Crohn. Wanner de opname van belangrijke voedingsstoffen vermindert, tast dat de conditie en weerstand van de patiënt vaak ook aan.

Geneesmiddelen

Verschillende geneesmiddelen zoals cytostatica (antibiotica) zorgen voor een remming van de celgroei in het lichaam. De normale bacterieflora in de mondholte raakt hierdoor verstoord. Dit kan een ontstekingsreactie van het mondslijmvlies geven. Ook kan er tijdens een bestralingsbehandeling van het hoofdhalsgebied een tijdelijke beschadiging van het slijmvlies van de mond- en keelholte optreden.

Andere oorzaken

Lange tijd niet kunnen kauwen, zorgt ook voor een verminderde aanmaak van speeksel. Bijvoorbeeld bij mensen met sondevoeding. Dit maakt de mondholte gevoelig voor infecties. Het kauwen van kauwgom kan helpen om ontstekingen te voorkomen.

Symptomen van mondslijmvliesontsteking

Klachten en symptomen die voorkomen bij mondslijmvliesontsteking zijn:

  • Pijn in de mond, aan de tong of aan het tandvlees
  • Een droge mond
  • Roodgekleurd slijmvlies
  • Bloedingen in de mondholte
  • Aften met een rode rand aan de binnenkant van de wang of lippen
  • Blaasjes en kloofjes
  • Gevoelig en opgezwollen tandvlees

Wanneer naar de huisarts?

Vaak zal een mondslijmvliesontsteking vanzelf genezen. Als de klachten blijven aanhouden is het verstandig om naar de tandarts of huisarts te gaan. De diagnose mondslijmvliesontsteking kan een tandarts stellen door de binnenkant van de mondholte goed te bekijken. Daarnaast zal een arts de onderliggende oorzaak van de ontsteking achterhalen en verder onderzoek doen.

Behandeling bij mondslijmvliesontsteking

De meeste aandoeningen van de mondholte zijn niet ernstig. Zij kunnen op een eenvoudige manier worden behandeld. Een goede mondverzorging is belangrijk, want zo voorkom je dat bacteriën zich vermeerderen in de mondholte. Denk eraan om je tanden minimaal tweemaal per dag te poetsen en de ruimtes tussen je tanden ook schoon te maken met ragers, tandenstokers en flosdraad. Verder kun je fluoridetandpasta gebruiken. Fluoride zorgt ervoor dat je tandglazuur sterker wordt.

Als de klachten aanhouden kan de arts medicatie voorschrijven. Een infectie met een bacterie wordt behandeld met antibiotica. Bij een schimmelinfectie, zoals candida, schrijft de arts een antischimmelmiddel voor. Een andere oplossing is het voorschrijven van ontstekingsremmende medicatie.

Wat kun je zelf doen aan een mondslijmvliesontsteking?

Houd de kwetsbaarheid van het slijmvlies in je mond zo klein mogelijk. Dit doe je door te spoelen met zoutwater of mondwater. Zo houd je de schadelijke bacteriën weg uit je mond. Kamillethee en een zoutoplossing kunnen ook verzachtend werken en de genezing van een ontsteking bevorderen. Verder kun je bij de drogist verzachtende zelfzorgmiddelen halen die de blaasjes in de mond minder pijnlijk maken.

Roken en een slechte gebitshygiëne kan je mondholte kwetsbaar maken. Vermijd daarom roken en zorg voor een goede gebitshygiëne als je een mondslijmvliesontsteking hebt.

Ga ieder half jaar naar de tandarts of mondhygiënist. Snoep weinig, eet gezond en vezelrijk met veel groente en fruit. Poets tweemaal daags je tanden en houd de ruimtes tussen je tanden schoon met tandenstokers, floss of ragers. Dit voorkomt het ontstaan van bacteriën en schimmels die niet thuishoren in de mondholte.

Auteur: Fatima Zandi In samenwerking met: Wim van Donselaar Bronnen: Thuisarts.nl, MLDS.nl, Apotheek.nl, Ivorenkruis.nl

Pagina laatst aangepast op 1 juli 2019


Gerelateerd