LSD

Wat is LSD?

LSD (lysergeenzuurdiethylamide) is een tripmiddel dat afkomstig is van een natuurlijke schimmelsoort die op bepaalde granen voorkomt. Het wordt gemaakt in laboratoria. Het is kleur-, smaak- en reukloos. Je kunt het verkrijgen in pilvorm of als een soort postzegel (papertrip) die je kunt opeten of onder de tong leggen. De LSD is in vloeibare vorm hierop gedruppeld. Een papertrip kost ongeveer 3-5 euro.

Symptomen LSD verslaving

Er is eigenlijk geen grote kans op het ontwikkelen van een verslaving aan LSD. De gebruiker heeft zulke hevige ervaringen door het gebruik van LSD, dat het niet iets is om vaak te gebruiken. Je lichaam raakt wel snel gewend aan LSD, wat dus betekent dat je snel meer nodig hebt voor hetzelfde effect. Al snel daarna heb je helemaal geen tripeffect meer. Als je het een tijdje niet het gebruikt, is deze gewenning ook weer snel weggevaagd. Het lichaam krijgt geen ontwenningsverschijnselen van het stoppen met LSD.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

LSD is een bewustzijnsveranderende drug. Het effect begint na ongeveer 30-90 minuten. Een trip op LSD duurt ongeveer 4-12 uur. Je waarneming verandert tijdens de trip. Je kunt dingen zien, horen, voelen, proeven en ruiken die er niet zijn. Vaak spreekt men ook over synesthesie: de zintuigen mengen zich, waardoor je het idee hebt muziek te zien en een foto te horen. Sommige mensen hebben religieuze of mystieke belevingen. Het correcte besef van tijd en plaats verdwijnt. Bij gebruik van LSD ben je heel gevoelig voor sfeer en stemmingen. Dit kan grote vreugde geven, maar ook heel nare gevoelens.

Door het gebruik van LSD kunnen ernstige psychische verschijnselen ontstaan zoals angsten, depressiviteit, psychoses en snelle stemmingswisselingen. Soms kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan doordat je bijvoorbeeld denkt dat je kunt vliegen.

Lichamelijk veroorzaakt LSD een versnelling van de hartslag en verhoging van de bloeddruk en de temperatuur. De pupillen verwijden, de gebruiker gaat zweten en wordt soms misselijk en duizelig.

LSD kan verkeerd vallen, wat men een ‘bad trip’ noemt of ‘flippen’. Dit gebeurt vooral als de gebruiker niet in een goede stemming is en dit gevoel door de LSD wordt versterkt. Je hebt dan ineens heel hevige angsten en ziet, voelt, hoort, ruikt enorme beangstigende dingen.

20-64% van de LSD-gebruikers heeft wel eens last van flashbacks. Hierbij beleef je de ervaringen van tijdens de trip opnieuw. Dit kan getriggerd worden door een andere drug of door stress.

Mensen die gevoelig zijn voor het krijgen van psychoses, kunnen in een psychose raken door de LSD en daar nadat de trip is uitgewerkt niet meer direct uitkomen.

Wanneer naar de huisarts?

Als je na LSD gebruik voortdurend nare dromen hebt, flashbacks hebt of zelfs psychoses hebt gekregen, is het verstandig direct naar de huisarts te gaan. Hij of zij kan met diverse medicijnen deze verschijnselen behandelen. Soms is een verwijzing naar een psychiater of drugskliniek nodig. Ook hiermee kan de huisarts je helpen.

Wat kunt u zelf doen?

Belangrijk is dat je herkent en erkent dat je mogelijk negatieve gevolgen hebt van de LSD, en dat je hiervoor hulp nodig hebt. Dan is het een kleine stap naar de huisarts voor hulp hierbij.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Het verstandigste is natuurlijk om geen LSD te gebruiken. Hoewel de verslavingskans erg klein is, kan het ernstige geestelijke gevolgen hebben.

Als je toch LSD gebruikt, is het verstandig om dat goed voorbereid en in goede conditie (lichamelijk en geestelijk) te doen. Zorg dat je niet alleen bent en combineer het niet met andere drugs. Als je gevoelig bent voor het krijgen van psychoses is het zeer onverstandig om LSD te gebruiken.

In samenwerking met

L.A. Edelman (auteur) N. Bos (consulent)

Bronnen

Pagina laatst aangepast op 24 juni 2019