Lintworm

Wat is het een lintworm?

Lintworm is een platte worm die leeft in de darm. Hij zit met een kopdeel goed verankerd in de darmwand. Een volwassen lintworm kan twee tot tien meter lang worden en een levensduur hebben van 25 jaar.

Symptomen bij een lintworm

Een lintworm bestaat uit een lange keten (lint) segmenten of geledingen van elk ongeveer 0,5 bij 2 cm. Aan het eind van de worm laten regelmatig segmenten los. Deze zijn in de ontlasting terug te vinden, vaak in een kleine serie aan elkaar vast. Soms raakt een langer deel van wel enkele meters los. De segmenten zijn bleek van kleur.

Hoe krijgt u een lintworm?

Een lintworminfectie ontstaat meestal door het eten van rauw of onvoldoende verhit rundvlees.

Belangrijke besmettingsbronnen:

  • filet americain
  • rauw gehakt
  • niet goed doorbakken burgers
  • biefstuk

Runderen zijn zogenoemde tussengastheren van de lintworm. Vooral in de achterhand en tong van besmette dieren nestelen zich kystes van de worm. Vandaar dat biefstuk een belangrijke besmettingsbron vormt.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Een lintworminfectie is niet ernstig. Het is wel belangrijk om contact op te nemen met de huisartspraktijk voor behandeling.

Zolang de infectie bestaat, verliest men af en toe segmenten, los of in series. Omdat de kop bijna nooit vanzelf loslaat, zal de worm niet verdwijnen zonder behandeling. Zelfs wanneer u een heel lang lint van enkele meters verliest, blijft de kop vrijwel zeker achter.

Wanneer naar de huisarts?

Neem contact op met u huisarts, als u een lintworm heeft. Zonder behandeling zal de worm niet verdwijnen.

Het medicijn dat nodig is, is alleen op recept verkrijgbaar. Het gaat om niclosamide (Yomesan), tabletten van 500 mg. De behandeling bestaat uit één keer innemen. Kinderen tot 2 jaar één tablet, tot 6 jaar twee tabletten. Oudere kinderen en volwassenen vier tabletten.

Als u naar de huisartspraktijk gaat, probeer dan een aantal segmenten in een potje mee te nemen. Dat helpt om de diagnose zeker te stellen.

Wat kunt u er zelf aan doen?

U kunt zelf qua behandeling weinig doen.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Als u vlees eet, let op dat het door en door gaar is. Vooral vlees van de barbecue en rauwe vleeswaren, zoals filet americain en gehakt, zijn beruchte besmettingsbronnen.

In samenwerking met

R.H. Jamin (auteur) Dr. P. Fockens (consulent) Dr. R. Breumelhof (consulent)

Wetenschappelijke verantwoording

  • Vloten WA van, Degreef HJ, Stolz E, Vermeer BJ, Willemze R (red). Dermatologie en venereologie. Maarssen: Elsevier Gezondheidszorg, 2000.
  • Stearn M. 'Bottoms'. Embarrassing problems pg 41-4.
  • Stearn M. 'Piles'. Embarrassing problems pg 119-21.
  • Eekhof JAH,Knuistigh Neven A, Opstelten W. Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk zesde druk 2013. Reed business education, Amsterdam

Pagina laatst aangepast op 24 juni 2019


Gerelateerd