Kyleena®

Aandoening 12 juli 2017 6 Reacties

Wat is Kyleena?

Kyleena® is een T-vormige spiraal met hormonen die wordt gebruikt om zwangerschap te voorkomen (anticonceptiemiddel). De spiraal wordt ingebracht in de baarmoeder, waar het een kleine hoeveelheid progestageen afgeeft. Hierdoor vermindert de maandelijkse groei van het baarmoederslijmvlies. Daarnaast zorgt het hormoon voor een verdikking van het baarmoederhalsslijmvlies, waardoor er geen zaadcellen bij de eicel kunnen komen. Er kan geen bevruchting plaatsvinden. Kyleena is gedurende maximaal vijf jaar werkzaam.

Hoe werkt Kyleena?

Het progestageen uit de spiraal blokkeert de afgifte van natuurlijke hormonen. Gewoonlijk stimuleren deze hormonen de eierstokken om een rijpe eicel te produceren. Met de afgifte progestageen komt er geen eitje vrij, waardoor er geen bevruchting kan plaatsvinden. Bovendien is de baarmoederhals niet toegankelijk voor zaadcellen doordat het baarmoederhalsslijmvlies verdikt is.

In sommige gevallen vindt er wel een eisprong plaats. Dit komt doordat de spiraal maar een kleine hoeveelheid hormonen afgeeft. Toch hoef je je geen zorgen te maken. Het progestageen uit de spiraal komt direct in de baarmoeder, waardoor de concentratie van het hormoon in de baarmoederhals voldoende hoog is. Dit betekent dat de zaadcellen niet in de baarmoeder kunnen komen. De eicel kan niet bevrucht worden.

Hoe gebruik je Kyleena?

De Kyleena® spiraal moet binnen zeven dagen na het begin van de menstruatie worden geplaatst. Dit dient een arts te doen die kennis heeft van het plaatsen van een hormoonspiraal. Voorafgaand aan het plaatsen, voert de arts een lichamelijk onderzoek uit om de grootte en positie van de baarmoeder te bepalen. Vervolgens brengt de arts het hormoonspiraaltje in de baarmoeder, waar deze maximaal vijf jaar kan blijven zitten. Het spiraaltje kan op elk moment verwijderd worden. Na verwijdering van de spiraal komt de normale cyclus vrijwel meteen terug. Enkele weken na het verwijderen, komt meestal de eerste eisprong, vanaf dat moment kun je weer zwanger worden.

Hoe betrouwbaar is Kyleena?

Kyleena® heeft een hoge betrouwbaarheid, omdat de spiraal elke dag een kleine (voldoende) hoeveelheid hormonen afgeeft. Het faalpercentage is vrijwel nul wanneer de spiraal op de juiste manier wordt geplaatst. Wel is het belangrijk dat je op dat moment niet al bevrucht bent. In een enkel geval is de spiraal verkeerd geplaatst, waardoor je na geslachtsgemeenschap zonder condoom zwanger kunt worden. Deze kans is echter heel klein.

Voor wie is Kyleena geschikt?

Kyleena® is geschikt voor menstruerende vrouwen die beschermd willen zijn tegen zwangerschap. Voordat de spiraal wordt geplaatst, bekijkt de arts de medische geschiedenis. Je mag Kyleena niet gebruiken als er sprake is van:

 • Zwangerschap
 • Ontsteking in het kleine bekken, nu of in het verleden
 • Een aandoening die gepaard gaat met overgevoeligheid voor infecties in het bekken en de onderbuik
 • Een infectie van de vagina of baarmoederhals
 • Een infectie van de baarmoeder in de afgelopen 3 maanden na een bevalling, abortus of miskraam
 • Afwijkende cellen in de baarmoederhals
 • Vermoedelijk kanker van de baarmoederhals of baarmoeder
 • Een tumor die gevoelig is voor progestageenhormonen
 • Vaginaal bloedverlies waarvan de oorzaak niet bekend is
 • Afwijking van de baarmoederhals of baarmoeder, zoals een vleesboom die de baarmoederholte vervormt
 • Actieve leverziekte of levertumor
 • Allergie voor een of meerdere stoffen in de spiraal

Bijwerkingen van Kyleena

Sommige vrouwen voelen zich duizelig tijdens of na de plaatsing. Na het plaatsen kun je wat pijn voelen die lijkt op menstruatiekrampen. In het algemeen verdwijnt dit na enkele uren.

Veel vrouwen merken verandering in het menstruele bloedingspatroon. Na het plaatsen van Kyleena® wordt het aantal menstruaties minder. Je kunt soms bloedverlies hebben. Onregelmatig en vaak optredend bloedverlies worden minder. In een aantal gevallen blijven de bloedingen uiteindelijk helemaal weg.

Bij een aantal bijwerkingen is het noodzakelijk dat je laat onderzoeken wat de oorzaak is. Raadpleeg een arts wanneer één of meer van de volgende aandoeningen voor het eerst optreedt na het plaatsen van een spiraal:

 • Migraine met stoornissen van het gezichtsvermogen
 • Uitzonderlijke ernstige hoofdpijn
 • Geelzucht
 • Bloeddrukverhoging
 • Ernstige ziekte van de slagaders, bijvoorbeeld een beroerte of hartaanval

Algemeen advies en voorzorg

Kyleena® moet met voorzichtigheid worden gebruikt en mag alleen geplaatst worden in overleg met een specialist. Belangrijk is dat het spiraaltje alleen beschermt tegen zwangerschap. Het spiraaltje biedt geen bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Gebruik hiervoor een condoom. Gebruik van antibiotica heeft geen invloed op de werking van het spiraal.

Het advies is om de spiraal te plaatsen voor een maximale duur van vijf jaar. Zorg dat je de spiraal op tijd laat verwijderen, omdat de werking ervan mogelijk afneemt na deze periode.

Bron:

 • Bijsluiter Kyleena®

6 Reacties

 • H. schreef:

  Maand geleden laten plaatsen op advies van gynaecoloog. Had eerder Morgenavond.
  Plaatsen ging goed, klein beetje bloedverlies, verder geen rare bijwerkingen

 • H. schreef:

  Morgenavond = Mirena
  #Autocorrect

 • Melanie schreef:

  Kyleena laten plaatsen begin september. Sindsdien regelmatig bloedingen, en veel pijn in men onderbuik. Soms heel erge steken in mijn onderbuik. Op een hele maand ongeveer 10 dagen geen last van pijn en bloedingen. De andere 21 dagen wel bloedverlies, pijn of een raar gevoel in men onderbuik. Zijn er nog mensen die hier last van hebben? Tips wat ik tegen de pijn kan doen? Alvast bedankt.

  • Marjorie schreef:

   Hoi Melanie, ik heb precies hetzelfde. Heb het kyleena spiraaltje in april laten zetten. Het laten zetten was ontzettend pijnlijk en daarna heb ik nog 2 weken flinke buikkrampen gehad. Tot aan september heb ik elke dag bloedingen en buikpijn gehad. Daarna nergens last van. Sinds 1,5 week weer flinke buikkrampen en bloedingen. De krampen zijn soms zo heftig dat ik niet kan staan of zitten. Het enige wat een beetje helpt tegen de pijn is een kruik.

 • Lois schreef:

  Hallo,
  Ik vroeg me af wat tegen jullie is verteld na hoeveel jaar je de kyleena moet vervangen of eruit laten halen?
  Mijn arts zei namelijk 3 jaar, maar ik hoor en lees overal 5 jaar.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht

Controle vraag *