Kromme penis

Aandoening 4 april 2016

Wat is een kromme penis?

Kromming van de penis staat in de medische wereld bekend onder de naam ziekte van Peyronie of induratio penis plastica. Het is een regelmatige voorkomende aandoening.

Deze kromming is niet aangeboren, maar ontstaat op latere leeftijd en komt vooral voor bij mannen van middelbare leeftijd.
De ziekte van Peyronie is al voor het eerst beschreven in 1734. Ook al is deze ziekte al bijna 300 jaar bekend, de oorzaak is vooralsnog onduidelijk.

Symptomen bij een kromme penis

De ziekte van Peyronie openbaart zich met name tijdens de erectie. Bij geen enkele man is een penis in erectie recht, maar bij mannen met de ziekte van Peyronie is er sprake van een uitgesproken kromming. De kromming is meestal naar boven gericht, maar kan ook naar andere kanten gericht zijn. Aan de korte kant van de kromming (zeg maar in de binnenbocht) zijn een of meerdere hardere zwellingen voelbaar. Deze kunnen pijnlijk zijn en zitten dus meestal aan de bovenzijde van de penis.

De kromming van de penis kan er toe leiden dat seksueel contact niet meer (goed) mogelijk is. Dit is overigens maar bij een minderheid van de mannen het geval. Het kan voorkomen dat de zwellingen in de penis de bloedtoevoer naar de zwellichamen belemmeren. De penis wordt dan niet of maar gedeeltelijk stijf.

Hoe ontstaat een kromme penis?

De kromming van de penis wordt veroorzaakt door een zwelling. Hoe deze zwelling, die uit bindweefsel bestaat, ontstaat, is niet duidelijk. Mannen met een verhoogde bloeddruk die daarvoor bepaalde medicijnen (b.v. bètablokkers) gebruiken, lijken een verhoogde kans te hebben.

Daarnaast is gebleken dat mensen met de ziekte van Peyronie vaker ook de ziekte van Dupuytren hebben. Bij deze laatste aandoening ontstaan verhardingen in het peesblad (fascia palmaris) van de handen waardoor een kromstand van de vingers kan ontstaan.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

De ziekte van Peyronie ontstaat geleidelijk en na ongeveer een jaar is de maximale kromstand bereikt. Erger wordt het dan meestal niet meer, soms zelfs minder. In een aantal gevallen treedt na verloop van een aantal maanden ook spontane genezing op. Niet elke man met de ziekte van Peyronie hoeft behandeld te worden. Het is afhankelijk van de mate van de kromming en van de hoeveelheid last die iemand er van heeft.

Er worden verschillende therapieën gebruikt, zoals injecties in het littekenweefsel, ontstekingsremmers en vitamine E zalven. Soms kan ook behandeling met ultrasone golven succes hebben. Bij ernstige vormen kan door middel van operatie de penis weer recht gezet worden. Na de operatie ziet de penis er hetzelfde uit, maar is wel 1 tot 3 centimeter korter.

Wanneer naar de huisarts?

Wanneer u vermoedt dat u de ziekte van Peyronie heeft en u er last van van heeft, kunt u een afspraak maken bij uw huisartspraktijk.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Er is niets wat u zelf kunt doen om de ziekte van Peyronie te behandelen of te verminderen.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Er is niets wat u zelf kunt doen om de ziekte van Peyronie te voorkomen.

In samenwerking met

Drs. A.A.H.H. Liedtke – van Eijck (auteur)
Drs. H.W.J. Verblackt (consulent)
Drs. Lock (consulent)

Bronnen

  • Stearn M, Moore E. Embarrasing Problems: Straight Talking, Good Advice. UK: Health Press, 1998.
  • Eekhof JAH,Knuistigh Neven A, Opstelten W. Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk zesde druk 2013. Reed business education, Amsterdam
  • Merck Manual-Medisch handboek editie 2000. Bohn Stafleu Van Loghum.
  • Boer J de, Derom F, Goris RJA et al, red. Leerboek chirurgie. 4e herziene druk. Houten/Zaventum: Bohn Stafleu Van Loghum, 1993.
  • Slob K, Meulenbelt A, Frenken J. Facetten van seksualiteit. Een inleiding tot de seksuologie. 3e herziene druk. Houten/Zaventum: Bohn Stafleu Van Loghum, 1990.
  • Meuleman EJH, Berkel JTH van, Rabsztyn P et al. Sildenafil (Viagra) voor de behandeling van erectiestoornissen. Ned Tijdschr Geneeskd 1998;142(43):2337-41.
  • Moors JPC. Mannen met erectiezwakte. Tijdschrift voor huisartsgeneeskunde 1998;15(9):459-63.