Krentenbaard

Wat is een krentenbaard ?

Impetigo is een besmettelijke infectie van de huid, veroorzaakt door de bacteriën streptokokken, stafylokokken of beide. Impetigo behoort tot de oppervlakkige huidinfecties en komt met name voor op huid die reeds beschadigd is door bijvoorbeeld eczeem of een wondje. Impetigo kan in principe op elk stukje huid van het lichaam voorkomen, maar ontstaat meestal op de huid van het gezicht rondom de neus en de mond. In dat geval wordt ook wel gesproken van een krentenbaard.

Impetigo kan ook de gezonde huid aantasten, vooral op de benen van kinderen. Het is een zeer besmettelijke aandoening, die meestal voorkomt bij kinderen tussen de vijf en acht jaar. Kinderen met een verminderde weerstand of in verminderde hygiënische omstandigheden zijn extra gevoelig. Op scholen en kinderdagverblijven kunnen kleine epidemieën voorkomen. Impetigo komt meestal voor in het voorjaar en in de zomer.

Symptomen van een krentenbaard?

Bij impetigo ontstaan eerst rode bultjes op de huid die in groepjes gelegen zijn. Midden in deze bultjes ontstaan blaasjes die snel indrogen tot honinggele korstjes. Plekken met blaasjes en korstjes breiden zich snel uit. Op de plaats van de blaasjes en korstjes is de huid pijnlijk en kan ze erg jeuken.

Een stafylokokkeninfectie kan een uitgebreide afwijking veroorzaken bestaande uit grote blaren, die makkelijk kapotgaan. Daardoor kan een snelle uitbreiding plaatsvinden. Bij uitgebreide impetigo kunnen een temperatuurverhoging en opgezette lymfeklieren in de hals voorkomen.

Hoe ontstaat een krentenbaard?

Impetigo ontstaat in een beschadigde huid bijvoorbeeld door eczeem, een wondje of na waterpokken. Doordat de huid niet meer intact is, kunnen schadelijke bacteriën (waaronder zogenaamde stafylokokken en streptokokken) naar binnen dringen en een infectie van de huid veroorzaken. Kinderen krijgen sneller impetigo dan volwassenen omdat hun weerstand nog niet optimaal is en omdat zij meestal wat onhygiënischer zijn.

Het vocht uit de blaasjes is zeer besmettelijk. Via handen die aan de blaasjes gekrabd hebben of via druppeltjes in de lucht kan impetigo worden overgedragen aan anderen.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Impetigo is vervelend en soms pijnlijk. Mits tijdig behandeld, zal de huid zonder blijvende schade genezen. In het andere geval kan een uitgebreide en diepe infectie van de huid ontstaan die veel moeilijker te behandelen is. Heel zelden kan de bacterie nog een infectie elders in het lichaam veroorzaken, bijvoorbeeld van de nieren (vooral door de streptokok) of een bloedvergiftiging (vooral door de stafylokok).

Behandeling Impetigo wordt meestal behandeld door op de aangedane plekken een antibioticazalf te smeren. Antibioticazalf moet echter met terughoudendheid worden gebruikt en niet langer dan vijf dagen. Als de aandoening niet al te uitgebreid is, kan meestal worden volstaan met een desinfecterende zalf. Na een week zijn de huidafwijkingen dan genezen. Mensen met een erg uitgebreide infectie, verminderde weerstand, koorts of impetigo in het gelaat en kinderen onder de zes maanden krijgen naast een indrogende zalf, zwavelzinkolie, ook een antibioticakuur.

Hygiëne Naast de behandeling van impetigo moet ook besmetting van anderen of van andere plaatsen op de huid voorkomen worden. Goede hygiëne is daarom heel belangrijk. Dit kan door handschoenen te dragen tijdens het behandelen van de huid en na afloop de handen te wassen met een desinfecterend middel. Korsten die ontstaan zijn, kunnen losgeweekt worden met zoete olie.

Wanneer naar de huisarts?

Als u vermoedt dat u of uw kindje impetigo heeft, kunt u contact openen met uw huisarts. Deze zal u of uw kind onderzoeken en als er inderdaad sprake is van impetigo ook behandelen

Wat kunt u er zelf aan doen?

Impetigo gaat niet vanzelf over en moet altijd, al dan niet met (lokale) antibiotica, worden behandeld. Probeer te voorkomen dat uw kind of u zichzelf besmet op andere plaatsen of dat anderen besmet worden. Dit kunt u doen door:

  • handschoenen te dragen tijdens de verzorging van de huid;
  • na afloop van de verzorging de handen te wassen met een desinfecterend middel;
  • een keer per dag het gehele lichaam te wassen met een desinfecterend middel;
  • niet te krabben aan de aangedane plekken;
  • aangedane plekken te bedekken zodat uw kind er niet bij kan komen;
  • te zorgen voor kort geknipte nagels;
  • ’s nachts washandjes om de handjes van uw kind te doen om krabben te voorkomen.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

De leiding van scholen, kinderdagverblijven en crèches adviseert meestal om kinderen met krentenbaard thuis te houden totdat de korstjes zijn ingedroogt. Er is echter geen reden om kinderen thuis te houden. Andere gezonde kinderen kunnen namelijk dezelfde bacterieën bij zich dragen zonder ziek te worden. Deze gezonde kinderen verspreiden de bacterieën altijd al. Kinderen met impetigo kunnen dus gewoon naar school of naar het kinderdagverblijf nadat de behandeling is gestart. Als uw kind nog niet door een arts gezien is, is het verstandig de aangedane plekken af te dekken. Ook als uw kind al behandeld wordt, maar bijvoorbeeld speelt in een kinderbadje kunt u de aangedane plekken eventueel afdekken.

In samenwerking met

W.van Donselaar,arts

Bronnen

  • www.huidziekten.nl
  • Lisdonk van de EH, Bosch van den SJHM, Lagro-Janssen ALM, Schers HJ. Ziekten in de huisartsenpraktijk vijfde druk  2008.  Reed Business, Amsterdam.

Pagina laatst aangepast op 24 juni 2019


Gerelateerd