Kraamzorg regelen

Kraamzorg regelen

Als u binnenkort gaat bevallen, kunt u gebruik maken van kraamzorg. Er zijn veel verschillende kraamzorgbureaus waaruit u kunt kiezen. In deze informatiefolder kunt u lezen waar u het beste op kunt letten als u kraamzorg gaat regelen.

Hoe kunt u zich aanmelden voor kraamzorg?

Informatie over kraamzorg kunt u krijgen:

 

 • bij de verloskundige of de huisarts die u tijdens uw zwangerschap begeleidt
 • via internet
 • via ervaringen van mensen uit uw omgeving
 • via uw zorgverzekeraar

Uw verloskundige en huisarts hebben schriftelijke informatie, zoals folders, over de mogelijkheden van kraamzorg in uw regio. Daarbij kunnen zij u advies geven bij het kiezen van een kraamzorgbureau. Ze zijn over het algemeen goed op de hoogte van de lokale mogelijkheden en kwaliteit 

Als u een kraamzorgbureau heeft gekozen, kunt u zich hierbij aanmelden. Aanmelden kan meestal: 

 • telefonisch
 • schriftelijk
 • via internet

Het advies is om u het liefst voor de derde maand van de zwangerschap aan te melden. In de zevende of achtste maand van de zwangerschap komt een kraamverpleegkundige op huisbezoek. U kunt dan vragen stellen over de kraamzorg

De kraamverpleegkundige zal het volgende met u bespreken: 

 • welke vorm van kraamzorg het beste bij uw situatie past
 • hoe uw gezinssituatie is (zodat de kraamverzorgende daar rekening mee kan houden bij haar werk)
 • tips over de babyuitzet en de bevalling

Welke vormen van kraamzorg zijn er?

Tijdens de bevalling geeft de verloskundige aan wanneer het kraamzorgbureau gebeld kan worden. Er komt dan zo snel mogelijk een kraamverzorgende. De kraamverzorgende komt thuis, maar als het nodig is kan zij meestal ook naar het ziekenhuis komen. De kraamverzorgende ondersteunt de verloskundige tijdens de bevalling. Vervolgens begeleidt de kraamverzorgende u de eerste dagen na de bevalling.

U kiest meestal zelf voor de vorm waarin de kraamzorg wordt gegeven. Dit is afhankelijk van de mogelijkheden die het kraamzorgbureau biedt en van uw wensen en mogelijkheden. Er zijn diverse kraamzorgbureaus, die elk veel verschillende mogelijkheden bieden. In hoofdlijnen zijn de volgende vormen van kraamzorg te onderscheiden:

Volledige kraamzorg De volledige kraamzorg is de meest intensieve en meest gekozen vorm van kraamzorg. De kraamverzorgende verzorgt u, uw baby en uw gezin gedurende ongeveer acht dagen, acht uur per dag. Ze geeft voorlichting en advies, doet de huishouding en ontvangt bezoek. Daarnaast controleert de kraamverzorgende u en uw baby. Zo houdt ze onder andere in de gaten of eventuele wondjes bij de vagina goed genezen en of uw baby niet teveel gewicht verliest.

Minimale kraamzorg De meest beknopte vorm van kraamzorg is de minimale kraamzorg. De kraamverzorgende komt de eerste dagen tweemaal, daarna één keer per dag drie uur. De kraamverzorgende verzorgt en controleert u en uw baby. Ze geeft voorlichting over de voeding en verzorging van de baby. Ook houdt ze het sanitair en de kraam- en babykamer schoon.

Beperkte kraamzorg De beperkte kraamzorg is een tussenvorm. De kraamverzorgende komt één keer per dag vijf aaneengesloten uren. De basiszorg van de minimale kraamzorg wordt uitgebreid met enkele huishoudelijke taken naar uw keuze.

Het hangt van uw eigen situatie en wensen af, welke vorm van kraamzorg u uiteindelijk kiest. Soms bepaalt de beschikbaarheid welke vorm van kraamzorg u krijgt.

Iemand die veel steun en zorg uit zijn eigen naaste omgeving ontvangt, heeft misschien minder behoefte aan volledige kraamzorg dan iemand die niet over zo’ n netwerk beschikt. Het kan ook zo zijn dat iemand die voor het eerst een kind krijgt, zich wat onzekerder voelt dan iemand die al één of meerdere kinderen heeft. De keuze zal in zo’n geval eerder op volledige kraamzorg vallen.

Wat zijn de kosten voor kraamzorg?

De vergoeding van de kosten voor kraamzorg verschilt per zorgverzekeraar en polis. Informeer dan ook bij uw eigen zorgverzekeraar wat in uw geval vergoed wordt.

In samenwerking met

Drs. M.P.C Muizelaar-Jacobs (auteur) Drs. A.A.H.H. Liedtke- van Eijck (consulent) Mw. J.M Soeting (consulent)

Bronnen

 • A. Van Eijck et al., Verplegen van zwangeren, barenden, kraamvrouwen en pasgeborenen (deel 1), Groningen, Wolters-Noordhoff, 1998.
 • M. Nicholls-van Vliet, R. Segeren, J. Van Zegveld-van Schalkwijk, Kraamverpleegkunde met bijbehorende verloskunde, Rijswijk, Nijgh & Van Ditmar, derde druk, 1995.
 • www.wij.nl

Pagina laatst aangepast op 24 juni 2019


Gerelateerd