Koortslip met oogontsteking

Wat is een koortslip met oogontsteking?

Het koortslip(herpes) virus heeft zich hierbij ook genesteld op de ogen en/of de oogleden.

Hoe herkent u een koortslip met oogontsteking?

Wanneer de ogen zijn aangedaan, is er in het begin vaak een brandend, prikkelend gevoel. Vervolgens worden de ogen rood; het zicht kan wazig worden. Er ontstaan blaasjes, maar deze zijn vaak niet afzonderlijk te onderscheiden. Het oog kan sterk gaan tranen en vocht produceren.

De verschijnselen op de oogleden zijn hetzelfde als bij de koortslip. Het begint vaak met een brandend, prikkelend gevoel en jeuk. Vervolgens ontstaat een rode verkleuring met zwelling, gevolgd door groepjes blaasjes met helder, kleurloos vocht. De blaasjes gaan soms open en verdrogen na enige dagen.

Hoe ontstaat een koortslip met oogontsteking?

Door aanraken van de open blaasjes rond de mond komt het herpesvirus aan de vingers en handen. Het kan door verdere aanrakingen ook op andere delen van het lichaam terechtkomen. Ook het verwisselen van contactlenzen kan de oorzaak zijn.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Een ontsteking van de ogen met het koortslipvirus kan ernstig verlopen. Het hoornvlies kan beschadigen en er kan een vetroebeling van het zicht ontstaan.

Wanneer naar de huisarts?

Als u denkt dat u een koortslipinfectie aan de ogen heeft, moet u snel contact opnemen met de huisartspraktijk. De huisarts zal u behandelen en controles afspreken. Of hij verwijst u naar een specialist.

Wat kunt u er zelf aan doen?

U moet eerst naar de huisarts gaan.

In samenwerking met

R.H. Jamin (auteur) Drs. E.J. de Kreek (consulent)

Bronnen

  • Vloten WA van, Degreef HJ, Stolz E, Vermeer BJ, Willemze R (red). Dermatologie en venereologie. Maarssen: Elsevier Gezondheidszorg, 2000.
  • Eekhof JAH,Knuistigh Neven A, Opstelten W. Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk zesde druk 2013. Reed business education, Amsterdam

Pagina laatst aangepast op 24 juni 2019


Gerelateerd