Knieproblemen (traumatisch)

Wat zijn traumatische knieproblemen?

We spreken van traumatische knieproblemen als ze het gevolg zijn van een kracht die heeft ingewerkt op de knie. Het kan daarbij om een forse kracht gaan; een voorbeeld daarvan is iemand die een verwonding aan zijn knie heeft opgelopen bij een verkeersongeluk. Door de kracht bij het verdraaien raakt de structuur in of bij de knie beschadigd.

Symptomen bij traumatische knieproblemen

Aan traumatische knieproblemen moet in ieder geval dus ‘iets’ vooraf zijn gegaan: een val op of een slag tegen de knie. Soms kan ook een misstap al aanleiding geven. De knieklachten, die overigens meestal direct na het ongeval beginnen, kunnen zich op verschillende manieren uiten:

  • pijn
  • zwelling
  • niet goed kunnen gebruiken van de knie
  • niet goed kunnen buigen of strekken

Hoe ontstaan traumatische knieproblemen?

Bij letsel aan de meniscus (kraakbeenschijf in het kniegewricht) is de oorzaak vaak duidelijk. Regelmatig betreft het een voetballer die stevig met de noppen van zijn schoen in het gras staat en dan een draaibeweging maakt met zijn knie.

Het kniegewricht is te vergelijken met een deurscharnier, dat kan vastlopen als er iets niet meer helemaal goed loopt of als er iets tussen zit. De knie gaat dan vastzitten en kan niet meer goed buigen of strekken.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

De ernst van de knieklachten hangt uiteraard af van de aard en van de oorzaak. Bij elke beschadiging reageert het lichaam meestal met roodheid, warm worden, pijn, zwelling en niet meer goed functioneren.

Meestal is de knie direct na het ongeval (trauma) gezwollen en warm en kan hij niet goed worden gebruikt. De meeste knieklachten zijn na twee weken rust sterk verminderd.

Wanneer naar de huisarts?

Als de pijn aan uw knie na enkele dagen wat zakt, kunt u uw knie voorzichtig en zonder te belasten weer wat buigen en strekken. Als u klachten blijft houden, is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts. Neem ook contact op met uw huisarts, als er direct na het ongeval een flinke zwelling optreedt.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Pijn is een alarmsignaal van het lichaam. Een knie die pijnlijk is, moet dan ook een tijdje worden ontzien. U kunt krukken gebruiken, als u een stukje loopt, bijvoorbeeld naar het toilet. Als u na enkele dagen minder pijn heeft, kunt u uw knie voorzichtig en zonder te belasten weer wat gaan buigen en strekken. Voor alle duidelijkheid: het nut van ijs en zwachtels bij traumatische knieklachten is nog niet bewezen. Soms kan daarmee wel de pijn wat worden verlicht en wat steun worden gegeven.

U kunt tegelijkertijd al proberen de spieren rond uw knie te trainen. Een eenvoudige oefening is liggend op uw rug, uw gestrekte been 3 keer per dag 20 keer een stukje opheffen en 2 tellen vasthouden.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Natuurlijk is voorkómen beter dan genezen. Neem daarom tijdens het sporten en op uw werk de mogelijke beschermingsmaatregelen. Doe voor het sporten, rek- en strekoefeningen en een warming-up. Draag kniebeschermers bij sporten zoals skaten en volleybal. Zorg ook dat u het goede zoolprofiel heeft voor de vloer. Draag ook kniebeschermers bij werkzaamheden die uw knie kunnen belasten, zoals bestraten.

In samenwerking met

Drs. F.M. Brouwer (auteur) Drs. P.A.J. Meulenbroek (auteur) Drs. E.J. de Kreek (consulent) Dr. P.J.G. Schreurs (consulent) Dr. G.H.R. Albers (consulent)

Bronnen

Pagina laatst aangepast op 24 juni 2019