Kattenbeet

Wat is een kattenbeet?

Een kattenbeet is een beet door een kat. Per jaar worden in Nederland 40.000 mensen door hun huisarts behandeld voor een bijtwond. In 6% van deze gevallen gaat het om een kattenbeet of kattenkrab. De wond bevindt zich meestal in de hand of arm. Kinderen worden vaker in het gezicht gebeten.

Symptomen kattenbeet?

Een kattenbeet lijkt vaak niet ernstig. Op de aangedane plek zijn een aantal kleine wondjes te zien, die niet of nauwelijks bloeden. De wondjes kunnen echter flink diep zijn. Wanneer een spier of zenuw is geraakt, kan sprake zijn van een verminderd gevoel of is er moeite met bewegen. Na enkele dagen kunnen ontstekingsverschijnselen optreden. De wond wordt dikker, warm, rood en pijnlijk. De functie van het getroffen lichaamsdeel kan tijdelijk verder afnemen. U kunt koorts krijgen.

Hoe ontstaat een kattenbeet?

In Nederland worden ongeveer twee miljoen katten als huisdier gehouden. Wanneer u wordt gebeten door een kat, komen ziekteverwekkers uit het gebit van de kat in de wond terecht. Deze ziekteverwekkers gedijen goed in de kleine diepe wondjes, vermenigvuldigen zich en kunnen een ontsteking veroorzaken.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Een kwart tot de helft van alle kattenbeten gaat ontsteken. De wond wordt rood, dik, warm en pijnlijk. Het getroffen lichaamsdeel kunt u vaak minder goed bewegen. Tevens kunt u last krijgen van koorts. Uit de wondjes kan pus komen. Veel huisartsen schrijven daarom uit voorzorg een antibioticum voor. Kattenbeten worden zo min mogelijk gehecht, omdat dit de kans op ontsteking vergroot. De huisarts zal de wond desinfecteren en bedekken met een nat verband. Wanneer u niet meer optimaal bent beschermd tegen tetanus, zal de huisarts u hiervoor (her)vaccineren.

Krassen, maar ook beten van een kat (en hond), kunnen de kattenkrabziekte veroorzaken. Kattenkrabziekte wordt veroorzaakt door een bacterie. Het is bij mensen met een normale afweer een onschuldige ziekte, gekenmerkt door blaasjes in de buurt van de beet en opgezette en pijnlijke lymfklieren. De klachten duren enkele weken. Wanneer u zich hier ziek bij voelt of wanneer u koorts krijgt, krijgt u mogelijk een antibioticum voorgeschreven.

Wanneer naar de huisarts?

De ernst van een kattenbeet is moeilijk zelf in te schatten. De kans op infectie is groot. Overleg daarom altijd even met uw huisartspraktijk als u bent gebeten door een kat.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Wanneer u bent gebeten door een kat is het belangrijk dat u de wond goed schoonmaakt. Dit kunt u doen door de wond onder lauw, stromend water schoon te spoelen.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

U kunt een aantal maatregelen nemen om de kans op een kattenbeet bij u of een ander te verkleinen:

  • bewaar afstand ten opzichte van onbekende katten (leer dit ook aan uw eventuele kinderen);
  • laat jonge kinderen nooit alleen spelen met een kat;
  • stoor een kat niet bij het eten of slapen.

In samenwerking met

A. Liedtke (auteur) W. van Donselaar (consulent)

Wetenschappelijke verantwoording

  • Eekhof JAH,Knuistigh Neven A, Opstelten W. Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk zesde druk 2013. Reed business education, Amsterdam

Pagina laatst aangepast op 24 juni 2019