Jeugdpuistjes ernstig

Wat is ernstige acne?

Jeugdpuistjes ontstaan meestal rond het twaalfde jaar en verdwijnen rond het twintigste levensjaar. Het is een in principe onschuldige en meestal spontaan genezende huidaandoening.

In zeldzame gevallen is de acne zeer heftig en spreken we van acne conglobata. Verschijnselen die bij acne conglobata kunnen voorkomen:

  • samensmeltingen van verschillende comedonen (reuze-comedonen)
  • grote ruimtes gevuld met ontstekingsmateriaal (abcessen)
  • grote ontstekingsgebieden
  • littekens

Symptomen bij ernstige acne

Acne conglobata komt voornamelijk voor bij mannen en kan ook na het twintigste levensjaar blijven bestaan. De huidafwijkingen bevinden zich met name op de rug, de schouders en soms de bovenarmen.

Comedonen vormen bij deze vorm van acne bulten onder de huid die ook wel reuze-comedonen worden genoemd. Er kunnen holten ontstaan die zijn gevuld met ontstekingsmateriaal (abcessen). De kans op blijvende littekens is aanwezig.

Hoe ontstaat ernstige acne?

Acne ontstaat door een verstopping van talgkliertjes die al of niet wordt gevolgd door een ontsteking. In dit proces zijn drie stappen te onderscheiden:

  • verhoogde productie van talg
  • versnelde afbraak en afstoting van dode huidcellen
  • overgroei van bacteriën

Waarom bij sommige mensen zich ernstige acne ontwikkelt met grote ontstekingen is niet bekend.

Is het ernstig en wat kun je verwachten?

Acne conglobata kan ernstig zijn. De ontstekingen kunnen groot zijn en veel klachten geven. Na de genezing kunnen er littekens achterblijven. Een krachtige behandeling is nodig.

Wanneer naar de huisarts?

Ga naar de huisarts wanneer je een ernstige vorm van acne vermoedt. Je merkt dat vooral doordat de ontstekingen groot en pijnlijk zijn.

Wat kun je er zelf aan doen?

BIj acne conglobata is het aan te raden snel contact met je huisarts of specialist op te nemen. De behandeling zal meestal met medicijnen zijn. Met hem kun je afstemmen welke maatregelen bij jou nog een extra bijdrage kunnen leveren aan genezing.

In samenwerking met

Drs. A.A.H.H. Liedtke - van Eijck (auteur) Drs. J.L.G. Buis (consulent) Drs. E.J. de Kreek (consulent)

Bronnen

  • NHG Standaard Acne 2007
  • Starink ThM. Dermatovenereologie voor de eerste lijn in beeld. Afdeling dermatologie, Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit Amsterdam, 1992.

Pagina laatst aangepast op 24 juni 2019


Gerelateerd