Ingeslikte munt

Ingeslikte munt

Vooral kleine kinderen steken graag van alles in de mond en zo kan het gebeuren dat ze een munt inslikken. In de meeste gevallen gaat het om kinderen jonger dan zeven jaar. Van de tien mensen die een munt inslikken blijft er bij één de munt in de slokdarm hangen.

Symptomen bij ingeslikte munt

In de meeste gevallen geeft een ingeslikte munt geen klachten. U heeft het zien gebeuren of het kind vertelt dat het gebeurd is. Wanneer de munt in de slokdarm is blijven hangen dan kunnen er klachten zijn van braken, pijn, kwijlen en pijn bij het slikken.

Hoe ontstaat een ingeslikte munt?

Kleine kinderen hebben in een bepaalde levensfase de neiging om alles wat in hun buurt ligt in de mond te stoppen en door te slikken. Een muntje is zo doorgeslikt, vooral wanneer het kind op de rug ligt terwijl het met de munt speelt. Als de munt eenmaal in de maag is gekomen dan verlaat hij het lichaam verder zonder problemen via de ontlasting. Als er problemen optreden dan is dit met name het geval bij munten met een doorsnede van meer dan twintig millimeter (voor alle duidelijkheid: €2 is 25mm, €1 is 23mm, 50 eurocent is 24mm, 20 eurocent is 22mm, 10 eurocent is 20mm, 5 eurocent is 22mm, 2 eurocent is 19mm, 1 eurocent is 16mm).

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

De meeste ingeslikte munten geven geen klachten en er zijn geen vervelende gevolgen. Wanneer er klachten zijn van pijn, braken, kwijlen of pijn bij slikken dan kan de munt zijn blijven steken in de slokdarm. Als de munt daar langere tijd blijft hangen dan kan de slokdarm beschadigd worden of ontstoken raken. Overigens komen er bij een ingeslikte munt geen metalen vrij die schade kunnen geven aan het lichaam.

Wanneer naar de huisarts?

Wanneer er klachten zijn zoals hier boven zijn beschreven dan is het verstandig te huisarts te raadplegen. Deze zal vragen wanneer de munt is ingeslikt, om wat voor een munt het gaat en welke klachten er zijn. Alleen wanneer de huisarts meent dat er klachten zijn die verband houden met het inslikken van een munt dan zal hij of zij verder onderzoek doen. Dit onderzoek houdt een röntgenfoto van de slokdarm in.

Wanneer er op de foto inderdaad een munt in de slokdarm te zien is dan zal de huisarts bij een munt hoog in de slokdarm verwijzen naar een medisch specialist en bij een munt lager in de slokdarm soms nog één dag willen afwachten alvorens over te gaan tot verwijzing.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Wanneer er geen klachten zijn, kan er rustig afgewacht worden. Het controleren van de ontlasting op de ingeslikte munt is niet altijd een even betrouwbare zoekmethode. U moet, ook nog enkele dagen na het inslikken, letten op het ontstaan van klachten als pijn, speekselvloed, pijn bij slikken, braken of benauwdheid.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Het is beter te voorkomen dan genezen: laat geen munten slingeren in de buurt van kleine kinderen!

In samenwerking met

Drs. F. Quispel (auteur) Drs. A.M. Slappendel (consulent) Dr. P. Fockens (consulent)

Bronnen

  • Pols DHJ,Wouden van der H,Bindels P. Kinderen die een vreemd voorwerp hebben ingeslikt. Huisarts en Wetenschap, augustus 2011

Pagina laatst aangepast op 24 juni 2019


Gerelateerd