Ingegroeide nagel

Symptomen ingegroeide nagel

Een ingegroeide nagel (unguis incarnatus) komt meestal voor aan de grote teen en geeft veel klachten. De zijkanten van de nagel zijn sterker gebogen en drukken op de onderliggende huid. De huid raakt geïrriteerd en kan gaan ontsteken. Er ontstaat dan een rode, warme en pijnlijke zwelling naast de nagel. Wat later ontstaat er pus in de zwelling dat er langzaam uit kan komen. In dit stadium is de teen extreem pijnlijk.

Als reactie op de beschadiging en de infectie ontstaat bijna altijd granulatieweefsel (“wild vlees”) aan de aangedane zijde. Staan en lopen op schoenen is haast niet meer mogelijk van de pijn.

Hoe ontstaat een ingegroeide nagel?

Ingegroeide nagels ontstaan doordat de nagel aan de zijkanten krommer wordt dan normaal. Door deze sterke kromming drukt de nagel op de onderliggende huid. Deze gaat irriteren en ontsteken. De sterkere kromming wordt meestal veroorzaakt door het dragen van te nauwe schoenen.

Een verkeerde kniptechniek (zoals te schuin afknippen) of het afscheuren van de nagel kan het ingroeien van een nagel in de hand werken. In een aantal gevallen blijft het onduidelijk waarom de nagel is gaan ingroeien.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Een ingegroeide nagel kan zeer hinderlijk en pijnlijk zijn. De huisarts kan door een deel van de nagel weg te knippen en het nagelbed te deppen met een vloeistof, genaamd fenol, het euvel oplossen.

In milde ontstekingsgevallen hoeft de huisarts de nagel niet gedeeltelijk weg te knippen, maar kan hij een dun buisje onder de zijkant van de nagel schuiven. Dit zorgt ervoor dat de nagel niet verder in de huid kan groeien. Wanneer de nagel lang genoeg is geworden, kan het buisje weer worden weggehaald. Deze methode is niet altijd effectief.

Wanneer naar de huisarts?

Het is verstandig een afspraak te maken bij uw huisarts indien u veel last ervaart van een ingegroeide teennagel. De huisarts kan u ook doorverwijzen naar een medisch pedicure of podotherapeut.

Wat kunt u er zelf aan doen?

U kunt zelf weinig doen om klachten te verminderen als u ze eenmaal heeft. De aandoening gaat of vanzelf over of wordt door de huisarts behandeld. Om het genezingsproces te versnellen, is het wel belangrijk dat u op een goede manier met uw nagels omgaat.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

U kunt een aantal dingen doen om de kans op nagelproblemen te verminderen.

  • Nagels knippen

De nagels regelmatig recht afknippen, verkleint de kans op ingroeiende nagels. Knip de nagels bij voorkeur net nadat u in bad of onder de douche bent geweest. De nagels hebben dan een hoog vochtgehalte waardoor de minder kwetsbaar zijn. Knip ze vooral niet te kort en bijt of scheur de nagels niet af, zodat ze kunnen inscheuren.

  • Nagels beschermen

Het is belangrijk dat u de nagels beschermt tegen schadelijke invloeden. Als u vaak met uw nagels in het water zit of in contact komt met irriterende stoffen, kunt u handschoenen dragen. Rubberen handschoenen beschermen goed, maar kunnen zelf ook weer de nagels kwetsbaarder maken. Dit probleem kunt u ondervangen door onder de rubberen handschoenen dunne katoenen handschoenen te dragen. Deze nemen transpiratievocht op en houden de nagels goed droog. Draag zoveel mogelijk ruime, niet knellende schoenen.

  • Nagels rust gunnen

Probeer de nagel zoveel mogelijk met rust te laten. Dus niet bijten, peuteren, velletjes aftrekken of de nagel gebruiken als gereedschap. Nagellak is een goed middel om de nagels te verstevigen en te beschermen. Helaas is nagellakremover wel schadelijk voor de nagels, met name remover met aceton. Gebruik daarom niet te vaak nagellakremover en kies een middel zonder aceton.

In samenwerking met

Drs. A.A.H.H. Liedtke - van Eijck (auteur) Drs. H.W.J. Verblackt (consulent) Drs. E.J. de Kreek (consulent)

Bronnen

  • Eekhof JAH,Knuistigh Neven A, Opstelten W. Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk zesde druk 2013. Reed business education, Amsterdam
  • Boer J de, Derom F, Goris RJA et al, red. Leerboek chirurgie. 4e herziene druk. Houten/Zaventum: Bohn Stafleu Van Loghum, 1993.

Pagina laatst aangepast op 24 juni 2019


Gerelateerd