Hoofdpijn tijdens seks

Wat is het?

Hoofdpijn tijdens seks ontstaat meestal tijdens de opwindingsfase of het orgasme. Het kan op elke leeftijd voorkomen, meer bij mannen dan bij vrouwen.

Ongeveer de helft van de mensen met hoofdpijn tijdens seks is bekend met migraine. Daarnaast is er nog de hoofdpijn vlak na het orgasme (klaarkomen), de zogenaamde postcoïtale hoofdpijn.

Hoe herkent u het?

Er is een aantal vormen van hoofdpijn tijdens en na het hebben van seks. Sommige mensen hebben voornamelijk last tijdens de fase van seksuele opwinding.

De spieren van het achterhoofd, de nek en het bovenste gedeelte van de rug spannen aan en veroorzaken een krampende hoofdpijn. Deze hoofdpijn kan gepaard gaan met het gevoel een strakke band om het hoofd te hebben. Vaak heeft deze hoofdpijn een bonzend karakter.

Anderen hebben voornamelijk last van hoofdpijn tijdens het orgasme. Wanneer zij klaarkomen, voelen ze een heftige, stekende pijn in het hoofd welke snel weer wegtrekt.

De hoofdpijn na het orgasme kan zowel een bonzend als een stekend karakter hebben, maar er zijn ook combinaties van deze vormen mogelijk. Tijdens de opwinding ontstaat een steeds erger wordende hoofdpijn, welke tijdens het orgasme tot een climax komt.

De vormen van hoofdpijn tijdens seks, kunnen elkaar afwisselen en hoeven ook niet elke keer op te treden.

Overigens kunnen al deze vormen van hoofdpijn zo ernstig zijn dat men zich genoodzaakt voelt het seksuele spel af te breken.

Hoe ontstaat het?

Bij personen met migraine komt hoofdpijn tijdens seks vaker voor dan bij personen welke niet bekend zijn met migraine en men vermoedt daarom dat dezelfde mechanismen een rol spelen.

De heftige, stekende pijn welke tijdens een orgasme kan ontstaan wordt waarschijnlijk, net als migraine, veroorzaakt door een verandering van de bloeddoorstroming in de hersenen.

Hoofdpijn tijdens de opwindingsfase is een gevolg van spierverkramping. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een ongemakkelijke houding of het niet ontspannen zijn.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Hoofdpijn tijdens seks is met name heel vervelend voor de beleving van het hebben van seks en het ontspannende moment van het orgasme wordt hierdoor danig verstoord. Soms is men genoodzaakt het seksuele spel af te breken.

In vrijwel alle gevallen is de hoofdpijn na korte tijd (vanaf enkele minuten tot een halfuur) weer verdwenen.

Alhoewel vrij zeldzaam kan zeer ernstige hoofdpijn, met name bij mannen en vrouwen van middelbare leeftijd en vooral vlak voor of tijdens het orgasme, wijzen op een bloeding vlak onder het schedeldak of een aangeboren vaatafwijking.

Zeker wanneer men nooit hoofdpijn tijdens seks heeft gehad, de hoofdpijn lang aanhoudt en gepaard gaat met verschijnselen als misselijkheid, braken en gezichtsstoornissen moet men op deze mogelijkheid bedacht zijn.

Wanneer naar de huisarts?

U dient uw huisarts met spoed te (laten) waarschuwen als de hoofdpijn zeer hevig is, lang aanhoudt en/of gepaard gaat met misselijkheid, braken en gezichtsstoornissen. De huisarts zal dan willen nagaan of er sprake is van een andere oorzaak.

Wanneer u tijdens het vrijen vaker last heeft van hevige, stekende pijn in het hoofd kunt u een afspraak maken bij uw huisartspraktijk. In sommige gevallen kan het nodig zijn om te zoeken naar een oplossing in de vorm van medicijnen.

De huisarts kan nagaan of u mogelijk baat heeft bij behandeling met bètablokkers. Dit zijn medicijnen die onder andere worden gebruikt tegen hoge bloeddruk en een gunstig effect kunnen hebben op hoofdpijn tijdens seks.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Tegen de heftige, stekende pijn tijdens het orgasme kunt u zelf niet veel doen. De pijn tijdens de opwindingsfase is het gevolg van verkramping van de spieren.

Deze pijn kunt u verminderen met gewone pijnstillers, maar ook een warm bad of een massage voor of na het vrijen kunnen goed helpen.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Hoofdpijn tijdens het orgasme is moeilijk te voorkomen, maar de krampende hoofdpijn tijdens de opwindingsfase wel. Probeer een houding te vinden waarin uw spieren niet te veel belast worden.

Uit onderzoek is gebleken dat personen die snel achter elkaar meerdere keren opgewonden raken of klaarkomen, vaker hoofdpijn hebben.

Ook personen welke moe of gespannen zijn, hebben meer last van hoofdpijn tijdens seks, zodat het aan te raden valt deze zaken te voorkomen.

In samenwerking met

Drs. A.A.H.H. Liedtke - van Eijck (auteur) Drs. H.W.J. Verblackt (consulent) Dr. A. Keijser (consulent)

Bronnen

  • Slob K, Meulenbelt A en Frenken J. Facetten van seksualiteit. Een inleiding tot de seksuologie. 3e herziene druk. Houten Zaventum: Bohn Stafleu Van Loghum, 1990.
  • Stearn M. Embarrassing problems.
  • Heineman MJ, Bleker OP, Evers JLH, Heintz APM. Obstetrie en Gynaecologie, de voortplanting van de mens. Maarssen: Bunge/Elsevier, 1999.
  • Waldinger MD. Seksuele bijwerkingen van antidepressiva. Ned Tijdschr Geneeskd 1999;143(37):1853-7.
  • Van der Velde J, van Lunsen HW. Seksuele dysfunctie en de rol van de bekkenbodem bij vrouwen. Bijblijven 1997.

Pagina laatst aangepast op 24 juni 2019


Gerelateerd