Hoofdpijn bij kinderen

Aandoening 3 april 2016

Wat is het?

Kinderen kunnen last hebben van ‘gewone’ hoofdpijn en migraine.

Hoe herkent u het?

Er is een duidelijk verschil tussen kinderen met gewone hoofdpijn en kinderen met migraine. De eerste groep speelt meestal door en het kind ziet er gewoon uit. Vaak klaagt het pas over de hoofdpijn als deze al lang aanwezig is of zelfs alweer is verdwenen. Kinderen met migraine daarentegen, zijn echt ziek. Ze stoppen met spelen en trekken zich terug op een rustige plek waar ze het liefst gaan liggen. Ze zien er ziek uit, zijn vaak misselijk en braken soms.

Is het ernstig?

In veruit de meeste gevallen is hoofdpijn bij kinderen gewone hoofdpijn, die na een paar uur vanzelf weer overgaat. Veel minder voorkomend is migraine. Hierbij gaan de aanvallen vanzelf weer over. Eventueel kan migraine behandeld worden met medicijnen. Beide vormen van hoofdpijn leiden niet tot beschadigingen of vertragingen in de ontwikkeling van het kind.

Wat kunt u verwachten?

Kinderen hebben over het algemeen mildere hoofdpijn dan volwassenen. Ze hebben er minder vaak en korter last van. Jongetjes en meisjes hebben even vaak last. Gedurende de puberteit krijgt de hoofdpijn geleidelijk steeds meer het karakter van hoofdpijn bij volwassenen. De hoofdpijn duurt dan langer en komt vaker. Het komt bij meisjes twee keer zo vaak voor als bij jongens.

Wanneer naar de huisarts?

In verreweg de meeste gevallen hebben kinderen onschuldige hoofdpijn, waarvoor geen huisarts bezocht hoeft te worden. In zeldzame gevallen is er echter meer aan de hand. Daarom adviseert dokterdokter.nl u aan de huisarts te bezoeken als uw kind:

  • suf is (verlaagd bewustzijn);
  • koorts heeft in combinatie met de hoofdpijn;
  • pijnstillers niet helpen;
  • ’s morgens al hoofdpijn heeft;
  • ’s morgens voor het ontbijt braakt;
  • problemen ontwikkelt in het lopen, co√∂rdineren en/of zien;
  • ergere hoofdpijn krijgt bij hoesten of persen;
  • de hoofdpijn ontstaan is na het stoten van het hoofd;
  • de hoofdpijn met braken gepaard gaat.

Mocht u twijfelen over de gezondheid van uw kind of nog vragen hebben, kunt u natuurlijk ook contact opnemen met uw huisarts.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Voor kinderen met gewone hoofdpijn is regelmaat belangrijk. Elke dag op dezelfde tijd naar bed en op dezelfde tijd weer opstaan, kan de klachten duidelijk verminderen.

Daarnaast is het raadzaam om een hoofdpijndagboek bij te houden. Daarin beschrijft u elke keer dat uw kind klaagt over hoofdpijn, de omstandigheden, de aard en de ernst van de klachten. In veel gevallen kan dan een verband tussen een bepaalde situatie en de hoofdpijn worden gevonden. In dat geval is het aanpakken van de oorzaak de beste behandeling.

Bij kinderen met migraine is de hoofdpijn vaak niet te voorkomen. Soms kan het helpen om bepaalde voedingsmiddelen zoals kaas, chocolade en noten uit het dieet te halen. Als een kind een aanval heeft, kunt u het het beste met rust laten. Veel kinderen voelen zich prettig in een donkere, stille kamer. Na een paar uur verdwijnt de aanval vanzelf. Als uw kind veel pijn heeft, kunt u paracetamol als pijnstiller geven.

In de apotheek zijn ook medicijnen tegen misselijkheid verkrijgbaar. Als uw kind braakt kunt u deze laatste middelen het beste in de vorm van een zetpil geven.

In samenwerking met

Drs. A.A.H.H. Liedtke – van Eijck (auteur)
Drs. W.A. Keijser (auteur)
Dr. J. van der Zwan (consulent)
Dr. A. Keijser (consulent)

Bronnen

  • NHG Standaard: Hoofdpijn 2014