Heroïne

Wat is heroïne ?

Heroïne wordt gemaakt van opium. Door de onrijpe zaadbol in te kerven en het vrijkomende sap in te drogen, ontstaat ruwe opium. Uit die ruwe opium kunnen in een laboratorium stoffen als morfine en heroïne worden gemaakt. Op de ‘markt’ wordt nooit pure heroïne verkocht. Bijna altijd wordt de stof vermengd met iets anders zoals cafeïne, paracetamol, suikers, zetmeel, bakpoeder, stophoest of zelfs rattengif. Heroïne wordt gesnoven (chinezen), gespoten en gerookt.

Hoe ontstaat een verslaving aan heroïne?

Lichamelijke afhankelijkheid van heroïne treedt erg snel op.Wanneer je wilt stoppen ontstaan er ontwenningsverschijnselen, zoals: je ziek voelen, transpireren, koud gevoel, kippenvel, loopneus, buikpijn en pijn in armen en benen. Ook kun je last hebben van braken en diarree. Deze klachten verdwijnen zodra opnieuw heroïne wordt gebruikt. Zo wordt je al snel verslaafd.

Daarnaast went het lichaam snel aan heroïne, dus je hebt al gauw meer nodig om hetzelfde effect te voelen, en dat maakt de kans van verslaving nog groter.

Geestelijke afhankelijkheid houdt in dat je steeds sterker naar het middel verlangt en je eigenlijk niet meer prettig kan voelen zonder. Heroïne is ook geestelijk verslavend. Het is een verdovend middel, dus lichamelijke en geestelijke pijn worden minder gevoeld. Iemand die heroïne heeft gebruikt kan hevig terug verlangen naar dat gevoel.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Heroïne werkt verdovend. Na het gebruik voel je je binnen een paar minuten rustig, relaxed. Het geeft je een gevoel van tevredenheid en het werkt ook pijnstillend. Bij gebruik van heroïne wordt je ademhaling en hartslag langzamer, je temperatuur wordt iets lager en je pupillen worden kleiner. Ook gaan je darmen en kringspieren minder goed werken. Heroïne werkt ongeveer 4-6 uur lang.

Een groot risico van het gebruik is een overdosis: door een te hoge dosis heroïne kunnen de hartslag en ademhaling zo ver vertraagd worden, dat de gebruiker ervan overlijdt.

Verder heeft heroïne het risico dat door het pijnstillende effect, je een eventuele ziekte niet of te laat opmerkt.

Aan het spuiten van heroïne zit ook nog het risico van een besmetting met de spuit. Je kunt Hepatitis B oplopen of HIV. Ook kun je ontstekingen krijgen op de spuitplekken.

Heroïnegebruik verstoort de menstruatiecyclus en soms verdwijnt de menstruatie helemaal. Maar je kunt wel zwanger worden, hetgeen je dan pas in een laat stadium ontdekt.

Het combineren van heroïne met andere verdovende middelen is erg gevaarlijk. De dempende effecten kunnen elkaar versterken, wat dodelijke gevolgen kan hebben.

Wanneer naar de huisarts?

Als u verslaafd bent aan heroïne, en/of u wilt stoppen met het gebruik, is het verstandig naar de huisarts te gaan. Hij of zij kan u helpen van het middel af te komen. Vaak wordt door de huisarts of een andere arts methadon voorgeschreven als vervanger van de heroine. Dit middel werkt een stuk langer dan heroïne, waardoor je een beter dagnachtritme en socialer leven kan krijgen. Ook is het middel zuiver en hoef je het niet te spuiten; je neemt het oraal in; in drank of tabletvorm. Het is wel goed om te weten dat ook methadon een verslavend en zwaar verdovend middel is. De methadon zal dus liefst snel moeten worden afgebouwd.

Als u zwanger bent en heroïne gebruikt, kan dit zeer ernstige gevolgen hebben voor de pasgeboren baby. Deze kan ernstige ontwenningsverschijnselen hebben, die directe medische zorg na de geboorte nodig maken.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Eigenlijk is het herkennen van de verslaving aan heroïne al een grote stap die u zelf kan nemen. Als u wilt stoppen is het belangrijk te overwegen of u ineens wilt stoppen met gebruik, waardoor u afkickverschijnselen zult krijgen, of dat u met medische begeleiding wilt afkicken. Hierbij kunt u zo min mogelijk afkick- of ontwenningsverschijnselen hebben, hetgeen het stoppen makkelijker kan maken.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Iemand die heroïne gebruikt zal gemotiveerd moeten worden of zijn om zich te laten behandelen. De gebruiker kan zich een leven zonder heroïne moeilijk voorstellen. Hij/zij verlangt naar de effecten en is bang voor de onthoudingsverschijnselen.

Soms is volledig afkicken geen verstandige keuze. Mensen die al jaren gebruiken en al vaker hebben geprobeerd te stoppen, kunnen beter niet helemaal afbouwen, maar een soort ‘onderhoudsdosis’ houden van methadon.

In samenwerking met

L.A Edelman (auteur) N. Bos (consulent)

Bronnen

Pagina laatst aangepast op 24 juni 2019