Haaruitval

Wat is haaruitval?

Haaruitval is een natuurlijk proces waar iedereen mee geconfronteerd wordt. Op zich is het normaal om gemiddeld 50-100 hoofdharen per dag te verliezen. Bovendien komt het vaak voor dat mannen vanaf hun twintigste jaar meer haren beginnen te verliezen. Dit is vaak erfelijk bepaald. Meestal begint dat rond de kruin en de slapen. Diezelfde vorm van haarverlies kan ook bij vrouwen voorkomen maar begint dan meestal op wat oudere leeftijd. Bovendien wordt bij vrouwen de hele haardos dan dunner in plaats van bepaalde plekken zoals bij mannen. In sommige gevallen kunnen aandoeningen van de haren tot meer haaruitval leiden.

Symptomen haaruitval

Op zich is het verlies van een flink aantal haren per dag dus niet verontrustend. Als het in de familie veel voorkomt, is de kans groot dat het erfelijk bepaald is. Maakt u zich zorgen over de hoeveelheid haaruitval dan kan een test u een indruk geven of het mogelijk afwijkend is. U probeert een week lang iedere dag alle uitgevallen haren te verzamelen. Tel de haren en stop ze in een envelop. Zoals eerder gezegd, is een haaruitval van gemiddeld 100 haren per dag nog normaal te noemen.

Hoe ontstaat haaruitval?

Een normale hoofdhaar groeit ongeveer gedurende 2 tot 5 jaar. Daarna blijf de haar in een soort rustfase gedurende ongeveer 5 maanden. Na deze 'rustfase' valt de haar uit. Daarna start de haarwortel met het produceren van een nieuwe haar. Als de haarwortel dood is (bijvoorbeeld bij brandwonden of bij sommige huidziekten) of afwezig is, wordt er geen nieuwe haar geproduceerd. Soms produceert de haarwortel zulke dunne haren dat de haar afbreekt zodra hij buiten de wortel uitkomt. Hoofdhaar groeit ongeveer met een snelheid van 1 cm per maand. De haren van de wenkbrauwen groeien gedurende ongeveer 10 weken. Het dunner worden van het haar op bepaalde plekken (bij de man op de kruin en/of aan de slapen en bij vrouwen het dunner worden van de gehele haardos) 'hoort' bij bepaalde families. Bij de meest voorkomende vorm van haarverlies spelen drie factoren een rol: mannelijk hormoon, erfelijkheid en veroudering.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Haarverlies is op zich niet ernstig. Het kan wel door sommige mensen (met name vrouwen) als erg ontsierend ervaren worden. Slechts bij 1 op de 1000 mannen en 2 op de 1000 vrouwen heeft de haaruitval met een aandoening te maken.

Wanneer naar de huisarts?

Als er plotseling sprake is van veel haarverlies (zie het eerder genoemde testje, meer dan 100 haren per dag) en/of als de haaruitval gepaard gaat met andere klachten, is het raadzaam de huisarts(praktijk) te raadplegen.

De andere klachten kunnen het volgende zijn:

 • Bloedarmoede
 • Ondervoeding
 • Koorts
 • Gewichtsverlies
 • Algemeen 'ziek' voelen
 • Als bijwerking bij het gebruik van medicijnen

Er zijn enkele middelen die de groei van het haar in sommige gevallen (ongeveer 35% bij de klassieke mannelijke vorm van haarverlies) iets kunnen verminderen. Meestal zijn het dunne en kleine haartjes. De werking treedt pas na enkele maanden op. Na het stoppen van het middel verdwijnt het effect. Dus het moet in principe levenslang gebruikt worden! Daarnaast zijn er diverse vormen van chirurgisch behandelingen. Daarbij is meestal sprake van het ‘transplanteren’ van een of meerdere haren van elders naar de kale plekken. De resultaten en ervaringen daarbij zijn nogal wisselend.

Lees meer over de behandeling van haaruitval in het dossier Haaruitval behandelen op Ziekenhuis.nl.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Soms wordt de haaruitval door bepaalde externe factoren bepaald. Voorbeelden zijn:

 • Agressieve haarcosmetica (permanenten, ontkroesmiddelen)
 • Door vaak en/of te heet het haar te föhnen
 • Door het haar te mishandelen met hete borstels
 • Bij bepaalde "strakke" haarstijlen (strakke paardenstaarten, vlechten, etc.)
 • Overmatig en/of fel zonlicht
 • Gebruik van bepaalde medicijnen (hormonen, de anticonceptiepil, cytostatica, chemotherapie)
 • Vergiftigingen (thallium, arsenicum, bismut, lood, en kwik)
 • Bestraling

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

In de meeste gevallen is haaruitval niet ernstig. Soms kan het wijzen op het bestaan van ernstigere onderliggende ziekten.  Ook kan door de behandeling van het haar, of door (andere) middelen van buitenaf de haaruitval veroorzaakt zijn. Het is dan zinnig om na te gaan of de haaruitval optreedt in relatie met bepaalde activiteiten of blootstellingen.

Adviezen:

 • Houd de hoofdhuid en het haar gezond
 • Was uw haar een of twee keer per week met een milde shampoo: vies haar ligt platter dan regelmatig gewassen haar en lijkt dan ook dunner.
 • Vermijd alles wat het haar gevoeliger maakt voor afbreken. Voorbeelden zijn: na het wassen het haar hard borstelen of droog wrijven en het gebruik van een föhn. U kunt het beter voorzichtig droog deppen of met een relatief koude föhn drogen. Het beste is het om het gewoon “natuurlijk” te laten drogen. Probeer klitten met uw vingers te ontwarren i.p.v. het ontwarren met een kam.
 • Laat dunne en kale plekken niet verbranden in de zon.

In samenwerking met

Drs. F.M. Brouwer (auteur) Drs. P.A.J. Meulenbroek (consulent) Dr. P.J.G. Schreurs (consulent) Drs. E.J. de Kreek (consulent)

Bronnen

 • Eekhof JAH,Knuistigh Neven A, Opstelten W. Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk zesde druk 2013. Reed business education, Amsterdam
 • Stearn M. Baldness. Embarrassing problems. 21-34.

Pagina laatst aangepast op 24 juni 2019


Gerelateerd