Haaruitval in plekken

Wat is alopecia areata?

Pleksgewijze haaruitval heet alopecia areata. De haaruitval bij alopecia areata wordt veroorzaakt door een haarwortelziekte. De kale plekken tussen het haar zijn in het algemeen rond of ovaal. In het centrum van zo'n plek vallen alle haren uit en rondom de kale plek zitten de haren vaak los. Verderop zitten de haren gewoon vast en groeien ze gewoon door. De aandoening komt bij mannen en vrouwen ongeveer even vaak voor.

Symptomen alopecia areata

Pleksgewijze haaruitval door Alopecia areata komt het meest voor op het hoofd. De haarziekte kan zich echter ook manifesteren in andere behaarde huidgebieden, zoals wenkbrauwen, baard, oksel en schaamhaar. Het verloop van de uitval is onzeker. De haren vallen uit zonder dat je het merkt. Iemand in de omgeving is vaak degene die de kale plek of plekken ontdekt. Terwijl in de kale plekken soms opnieuw haargroei optreedt, kunnen elders weer nieuwe kale plekken ontstaan. Soms kan een totale kaalheid optreden. Bij bijna 70% van de mensen met alopecia areata treedt een herstel binnen een jaar op, zonder therapie.

Hoe ontstaat alopecia areata?

De haaruitval bij alopecia areata wordt veroorzaakt door een haarwortelziekte. De haarwortel wordt ziek en valt uit. Waarom dat gebeurt, is niet bekend. Men denkt dat de weerstand in het lichaam een belangrijke rol speelt. Wanneer het afweersysteem verstoord is door bijvoorbeeld een infectie of ziekte, kan het afweersysteem stoffen produceren die tegen de haarwortel zijn gericht. De haarwortel wordt ziek en valt uit. Het is opvallend dat bij mensen met een allergische aanleg of schildklierafwijking de aandoening vaker voorkomt. Het is mogelijk dat stress ook een rol speelt.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Het verloop van pleksgewijze kaalheid is wisselend. Bij 2/3 van de mensen treedt spontaan herstel op binnen een jaar. De haaruitval is in de meeste gevallen onschuldig. Soms kan het echter wijzen op het bestaan van onderliggende ziekten. Veel mensen vinden de kale plekken nogal ontsierend en kunnen daar behoorlijk last van hebben.

Wanneer naar de huisarts?

Het verloop van de haarziekte is vaak heel gunstig. Bij een groot deel van de mensen gaat het vanzelf weer over. De psychische belasting van de plotseling haaruitval is echter vaak voldoende reden om de huisarts te raadplegen. De huisarts kan crèmes of lotions met hormonen voorschrijven om de afweerreactie van het lichaam te beïnvloeden.

Wat kunt u er zelf aan doen?

U kunt zelf niets doen om de haarziekte te vermijden. Wanneer de kaalheid optreedt, kan men de kale plekken camoufleren met het eigen haar of een haarstukje. In sommige gevallen is een pruik gewenst. Ziektekostenverzekeringen vergoeden in veel gevallen de kosten daarvoor. Extra vitamines of bijzondere diëten hebben geen invloed op de haargroei. Zonlicht kan een positief effect hebben op de groei van haren.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Soms kan door de behandeling van het haar (strak zittende vlechten of paardenstaart), of door (andere) middelen van buitenaf (strak zittende pet of hoed) de haaruitval veroorzaakt zijn. Optimale verzorging van het haar kan uitval soms wat remmen of voorkomen. Bovendien kan het haar er bij een goede verzorging beter en voller uitzien.

In samenwerking met

W. van Donselaar,arts

Bronnen

  • Eekhof JAH,Knuistigh Neven A, Opstelten W. Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk zesde druk 2013. Reed business education, Amsterdam

Pagina laatst aangepast op 24 juni 2019


Gerelateerd