GHB

Wat is GHB?

GHB (Gamma-hydroxy-butyraat) is een middel dat in laboratoria wordt gemaakt. Het is van oorsprong een middel dat bij narcose werd gebruikt. Het wordt in Nederland verkocht als kleurloze vloeistof in een buisje of als poeder. Het smaakt vaak een beetje zout maar soms zijn er smaakstoffen toegevoegd om de zoute smaak te verminderen. GHB wordt ook wel “G” of “buisje” genoemd en een buisje kost ongeveer 4 tot 5 euro.

GHB wordt illegaal gemaakt. Je weet dus niet hoeveel gram GHB poeder, er precies in de vloeistof zit. Je kunt GHB wel laten testen. Bij een testservice (bij party’s) kunnen ze zeggen hoeveel gram erin zit.

Hoe ontstaat verslaving aan GHB?

De kans op verslaving aan GHB is groter dan altijd gedacht werd. Eerst ontstaat er een geestelijke en later ook een lichamelijke afhankelijkheid. Hoe vaker je gebruikt, hoe groter de kans op verslaving.

Wanneer je dan niet gebruikt ben je trillerig en zweterig. Vaak ben je meer gespannen en slaap je slecht. Ook treedt er gewenning op, dat wil zeggen dat je steeds meer nodig zal hebben voor een zelfde effect.

Het afkicken is zwaar, vaak is hier medische hulp bij nodig.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

GHB heeft een verdovende werking op het centrale zenuwstelsel. Het heeft een alcoholachtig effect. Je voelt je er vrolijk en (seksueel) opgewonden en het geeft je een zeker gevoel. Het effect begint na een 5-15 minuten en duurt ongeveer 2-3 uur. Nadelige effecten kunnen zijn: duizeligheid, slapte, flauwvallen, trillen, misselijkheid, hoofdpijn, slaperigheid, verwardheid en sufheid. Je hebt vaak ook tijdelijk geheugenverlies.

GHB is moeilijk te doseren. Iets teveel en je valt in een diepe slaap. Bij veel te hoge doseringen is er een kans op bloeddrukproblemen, stuiptrekkingen, coma, hartstilstand, ademstilstand en soms daarop volgend overlijden. Vooral in combinatie met alcohol en slaapmiddelen is dit risico groot.

Soms worden mensen die onder invloed van GHB zijn, seksueel misbruikt. Het is ook gebeurd dat men stiekem GHB toegediend kreeg in een drankje, waarna het seksueel misbruik plaats vond.

GHB is de drug die het vaakst leidt tot ziekenhuisopnamen. In 2012 zijn er 13 mensen overleden na het gebruik van GHB.

Kort geleden is ontdekt dat het medicijn Baclofen goed zou kunnen helpen om GHB-gebruikers van hun verslaving af te helpen. Hier wordt nu verder onderzoek naar gedaan.

Wanneer naar de huisarts?

Als je vervelende bijwerkingen hebt van gebruik van GHB kun je eventueel de huisarts bezoeken om samen na te gaan of deze klachten door de GHB komen en of er manieren zijn om er weer vanaf te komen.

Als je seksueel misbruikt bent nadat je GHB toegediend hebt gekregen, of je hebt een vermoeden hiervan, is het ook verstandig snel de huisarts te raadplegen.

Als er iemand in je omgeving bewusteloos is geworden, stuiptrekkingen heeft of een verminderde ademhaling moet direct 112 gebeld worden. Dit kan namelijk levensbedreigend zijn.

Wat kunt u zelf doen?

Als je toch wilt gebruiken, kun je dat op een zo veilig mogelijke manier doen. Neem bijvoorbeeld liever een heel klein slokje uit een buisje en nooit meer dan een half buisje. Gebruik alleen als er iemand in de buurt is die nuchter blijft. Als je moe wordt of flauw dreigt te vallen, laat dat meteen aan iemand weten. Eet twee uur voor GHB-gebruik niet. GHB en alcohol of kalmeringsmiddelen of deelname aan het verkeer zijn zeer gevaarlijke combinaties. Bij zwangerschap, epilepsie, longaandoeningen of hoge bloeddruk, is GHB-gebruik extra gevaarlijk.

Laat -als dit kan- de GHB testen bij een testservice (vaak aanwezig op party’s) voordat je het gebruikt. Zodoende weet je in ieder geval de dosis en heb je minder risico op overdosering.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Het komt zoals hierboven beschreven nog steeds vaak voor dat vooral meisjes ongemerkt GHB in hun drankje gedoseerd krijgen en daarna seksueel misbruikt worden.

Het meest belangrijk is natuurlijk om te voorkomen dat dit gebeurt. Laat dus nooit je drankje onbewaakt achter, of laat iemand anders erop letten. Als je dit toch is gebeurd: schaam je niet, en ga naar de huisarts en/of doe aangifte bij de politie. Het is belangrijk te weten dat dit middel al je remmingen weg laat vallen en dat je je ook vaak niet meer herinnert wat er precies is gebeurd.

En verder:

  • laat je GHB testen
  • combineer GHB niet met alcohol en andere drugs
  • neem GHB niet alleen, maar altijd in aanwezigheid van anderen

In samenwerking met

L.A. Edelman (auteur) N. Bos (consulent)

Bronnen

Pagina laatst aangepast op 24 juni 2019