Flaporen

Wat zijn flaporen?

Flaporen zijn overdreven van het hoofd afstaande oren die voorkomen bij ongeveer 5% van de bevolking. De afstaande oren ontstaan doordat delen van het uitwendige oor niet helemaal goed zijn aangelegd.

Symptomen flaporen

Flaporen zijn duidelijk te herkennen. In de medische wereld worden oren die meer dan 2 centimeter van het hoofd afstaan, flaporen genoemd. Meestal staat de helix, de boog boven aan het oor, te ver van het hoofd af. In sommige gevallen staat ook de concha te ver uit. De concha is het holle gedeelte van het uitwendige oor.

Vaak staan de oren niet aan beide kanten even ver uit, maar is één kant meer uitgesproken. Flaporen vallen met name bij kinderen op. Dit wordt veroorzaakt doordat oren al op de leeftijd van vijf of zes jaar hun uiteindelijke grootte hebben bereikt.

Als het kind ouder wordt, blijven de oren dus even groot terwijl het hoofd wel groeit. De oren worden dan in verhouding kleiner en vallen minder op.

Hoe ontstaan flaporen?

Flaporen zijn aangeboren. Delen van het uitwendige oor zijn niet helemaal goed aangelegd. Tweederde van de patiënten heeft een familielid met flaporen.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Flaporen zijn medisch gezien volkomen onschuldig. Sociaal gezien kunnen ze echter problemen veroorzaken. Kinderen met flaporen worden regelmatig gepest en kunnen daaraan een verminderd zelfvertrouwen overhouden.

Sommige kinderen worden daarom als zij ongeveer vijf jaar zijn geopereerd. De oren zijn dan volgroeid en dit is meestal ook het moment waarop kinderen naar school gaan en het pesten begint. Bij kinderen wordt de ingreep meestal onder volledige narcose uitgevoerd, bij volwassenen onder plaatselijke verdoving.

Achter de oren wordt de huid ingesneden, waarna het kraakbeen kan worden vervormd of eventueel verwijderd. Nadat de goede stand is bereikt en de huid weer is gehecht moet gedurende één week een hoofdband worden gedragen om de hechtingen te steunen. In de tweede week is dat alleen ’s nachts nog nodig. Hiermee wordt voorkomen dat de oren tijdens het draaien in bed dubbel klappen waardoor de druk op de hechtingen te groot wordt en deze loslaten.

Kinderen kunnen na ongeveer een week weer naar school en na drie weken meedoen met de gymnastiekles en buiten spelen.

Wanneer naar de huisarts?

Mocht u flaporen willen laten behandelen, dan kunt u een afspraak maken bij uw huisarts. Deze zal met u de voor- en nadelen bespreken en u eventueel een verwijzing meegeven.

Wat kunt u er zelf aan doen?

U kunt en hoeft zelf niets aan flaporen te doen.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Flaporen zijn aangeboren en daarom niet te voorkomen.

In samenwerking met

Drs. A.A.H.H. Liedtke - van Eijck (auteur) Drs. H.W.J. Verblackt (consulent) Dr. M.A. Kemler (consulent)

Bronnen

  • Stearn M. Embarrassing problems.
  • Children with prominent ears develop better self-image if corrective surgery is performed early. Plastic surgery information service. American Society of Plastic Surgeons.
  • Ear deformity: Prominent ears. Recommended criteria for third-party payer coverage. Plastic surgery information service. American Society of Plastic Surgeons.
  • Prominent ear correction (otoplasty). Information on cosmetic plastic surgery procedures. The Australian Society of Plastic Surgeons.
  • De Boer J, Derom F, Goris RJA e.a. Leerboek chirurgie. Houten/Zaventem: Bohn Stafleu van Loghum, 1993.

Links

Dossier Operatie flaporen en minder ingrijpende flapoorcorrectie - Gezondheidsplein.nl

Pagina laatst aangepast op 24 juni 2019