Femcap

Wat is een femcap?

Femcap® is een voorbehoedmiddel in de vorm van een siliconenkapje. Dit kapje wordt voor het vrijen vaginaal ingebracht en over de baarmoedermond geplaatst. Het voorkomt dat zaadcellen de baarmoedermond kunnen passeren.

Er zijn 3 maten: small, medium en large. De kleinste (small) is bedoeld voor vrouwen die nog nooit zwanger zijn geweest; de middelste (medium) voor vrouwen die wel zwanger zijn geweest maar geen gewone bevalling hebben gehad zoals na een miskraam of keizersnede. De grootste (large) is voor vrouwen die een of meerdere vaginale bevallingen hebben gehad.

Hoe werkt de femcap?

Door het tegenhouden van de zaadcellen kunnen deze niet via de baarmoederhals, de baarmoeder en de eileiders bij de eierstokken komen, zodat geen bevruchting kan plaatsvinden.

Het kapje sluit niet volledig af. Het gelijktijdig gebruik van zaaddodende middelen is dan ook noodzakelijk om eventuele resterende actieve zaadcellen onschadelijk te maken. Zaaddodende middelen (spermiciden) zijn er in de vorm van crème, pasta, gel of schuim. Voordat je het kapje inbrengt, moet dit zaaddodende middel op de binnenkant van het kapje worden aangebracht.

Hoe gebruikt u de femcap?

De Femcap® moet op de baarmoedermond worden geplaatst vóórdat er contact is geweest met de penis. Eerst wordt een zaaddodend middel aangebracht aan de binnenkant van het kapje. De breedste rand van de Femcap® hoort aan de achterzijde tegen de vaginawand aan te komen liggen. Als extra zekerheid wordt daarna ook wat van het zaaddodende middel in de schede gebracht. Dit kan na twee uur zonodig worden herhaald. De Femcap® zuigt zich als het ware vast op de baarmoedermond en mag in tegenstelling tot het pessarium occlusivum langer blijven zitten (tot 48 uur).

Je kunt de Femcap® maximaal 4 uur van te voren inbrengen. Na een zaadlozing moet het kapje minimaal 6 uur blijven zitten.

Hoe betrouwbaar is de femcap?

De betrouwbaarheid is sterk afhankelijk van de zorgvuldigheid van de toepassing van de methode. In theorie kan een betrouwbaarheid van ongeveer 98% worden bereikt. In de praktijk worden echter 5 tot 20% van degenen, die een van deze methoden gebruiken, jaarlijks zwanger. Dit getal is vrij hoog. Dit komt omdat het kapje vaak niet goed gebruikt wordt of omdat de maat niet goed is. In het algemeen is het dus geen betrouwbare vorm van anticonceptie.

Femcap, zijn er bijwerkingen?

Er zijn geen bijwerkingen van Femcap® bekend. Wel kunnen mensen overgevoelig reageren om zaaddodende middelen, omdat deze agressieve stoffen bevat. Stop bij irritatie het gebruik van deze zaaddodende middelen.

Femcap® bevat geen latex en kan dus door mensen met een latex-allergie gebruikt worden.

Wanneer naar de huisarts?

De Femcap® kan worden besteld via de apotheek of online. Een bezoek aan de huisarts is niet nodig als besloten wordt Femcap® te gaan gebruiken.

Is de femcap voor u geschikt?

Als gekozen wordt voor een methode, die geen invloed heeft op het normale beloop van de cyclus of als geen hormonale of intra-uteriene middelen gebruikt mogen worden zijn de barrièremiddelen geschikt. Ook bij incidentele seksuele contacten kunnen deze middelen gebruikt worden. Let op! De Femcap beschermt niet tegen SOA's.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

De Femcap® beschermt niet tegen SOA's of HIV.

In samenwerking met

Dr. R.J.C.M Beerthuizen Drs. N. Bos (consulent) Drs. S. Verlinden (consulent)

Bronnen

Pagina laatst aangepast op 24 juni 2019


Gerelateerd