Erythrasma

Wat is erythrasma?

Erythrasma is een huidaandoening te herkennen aan rode tot lichtbruine plekken van verschillende grootte met een onregelmatige begrenzing. De plekken kunnen licht jeuken en schilferen.

De aandoening komt vooral voor in de huidplooien, bijvoorbeeld in de liezen, en kan zich uitbreiden tot de dijen en de uitwendige geslachtsorganen. Maar kan zich ook bevinden in de oksels, de bilnaad, tussen de tenen en bij vrouwen onder de borsten.

Symptomen erythrasma

Naast een bruinrood verkleurde, wat schilferige, jeukende huid, geeft erythrasma weinig klachten. De verkleuring kan als erg ontsierend ervaren worden. Mensen kunnen zich erg onzeker voelen als de plekken goed zichtbaar zijn voor anderen. De huidaandoening is herkenbaar, doordat de plekken bij ultraviolet licht koraalrood tonen. Zonder behandeling is erythrasma een aandoening met een langdurig beloop.

Diagnose De diagnose wordt gesteld aan de hand van het opsporen van een bepaalde bacterie in de huid. Deze bacterie heet de Corynebacterium minutissimum. Het herkennen van de bacterie gebeurt door middel van microscopisch onderzoek, of door kweken van de bacterie.

Een huidaandoening op dezelfde plekken als bij erythrasma, kan ook het gevolg zijn van een infectie met de gist Candida albicans. Deze aandoening gaat gepaard met roodheid, puistjes en blaren. In de huidplooien van het lichaam, vooral bij zuigelingen of bedlegerige patiënten, kan ook ‘smet’ (intertrigo) optreden. Dit is een eczeemreactie van de huid op plaatsen waar die blootstaat aan warmte, vocht en slijtage als gevolg van bepaalde bewegingen.

Hoe ontstaat erythrasma?

Erythrasma is een infectie met de bacterie Corynebacterium minutissimum. Deze bacterie behoort tot de normale huidflora, en gedijt erg goed in een vochtige, warme omgeving. De kans op zo’n infectie is bijvoorbeeld groter in de tropen en/of bij overgewicht.

Een verminderde weerstand tegen infecties, bevordert het optreden van de huidaandoening. Men ziet deze huidaandoening daarom vaker bij patiënten die lijden aan suikerziekte, of bij mensen die een behandeling ondergaan waardoor de weerstand minder is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij bijnierschorspreparaten en chemotherapie.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Erythrasma is geen ernstige huidaandoening. Sommige mensen met deze aandoening vinden het echter ontsierend en ervaren het daardoor als hinderlijk. De aandoening is nauwelijks besmettelijk, en moet worden onderscheiden van andere huidaandoeningen. Erythrasma is in principe goed te behandelen.

Wanneer naar de huisarts?

Erythrasma is ongevaarlijk en geeft weinig klachten. Bij mensen die de gekleurde plekken op hun huid als ontsierend ervaren, wordt de aandoening vaak behandeld. Als u last heeft van roodbruine huidaandoening, kunt u altijd uw huisarts hierover raadplegen.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Als u last heeft van deze aandoening, kunt u zich het beste wassen met antibacteriële zeep, aangevuld met twee weken tweemaal daags een antibiotica- of antischimmelcrème (Micanozolcrème 2%, of Fusidinezuurcrème 2%). Bij een hardnekkige infectie wordt vaak een antibioticakuur aanbevolen.

In samenwerking met

Prof. Dr. C.A.M. Haanen (auteur) Drs. E.J. de Kreek (consulent)

Bronnen

  • Freedberg I et al. Fitzpatrick’s Dermatology in General Medicine. McGraw-Hill, 5th edition, 1999.
  • Jansen LH, Stienstra P, De Wit RFE, Young E. Huid- en geslachtsziekten. Bohn, Scheltema & Holkema, 2e druk, 1980.
  • Eekhof JAH,Knuistigh Neven A, Opstelten W. Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk zesde druk 2013. Reed business education, Amsterdam

Pagina laatst aangepast op 24 juni 2019


Gerelateerd