Eerste verschijnselen van zwangerschap

Wat zijn de eerste verschijnselen van zwangerschap

De volgende verschijnselen kunt u al heel vroeg in de zwangerschap herkennen.

Misselijkheid Hormonale veranderingen aan het begin van de zwangerschap leiden vaak tot misselijkheid. Deze misselijkheid begint vaak rond de verwachte menstruatie, soms een paar dagen eerder. De misselijkheid treedt vooral op in de vroege ochtend, maar kan gedurende de dag in golven terugkeren. In ons artikel  ‘Misselijkheid tijdens de zwangerschap’ leest u meer hierover.

Tegenzin bij sommige geuren en etenswaren Als u ongeveer een week overtijd bent, kunt u onpasselijk worden als u bijvoorbeeld koffie of sigarettenrook ruikt. Bij sommige vrouwen gaat een bepaald soort eten of rode wijn hen ineens tegenstaan.

Verhoogde eetlust Vaak kan al vrij snel (bij een week overtijd) uw eetlust toenemen. Het zien van eten, kan u al doen besluiten om meer in uw winkelwagentje te laden. Sommige vrouwen vertonen tijdens de zwangerschap ineens aparte eetbehoeftes, zoals zin in augurken, zoute haring of drop.

Er zijn ook zwangere vrouwen die de neiging hebben om koffiebonen, waspoeder, tandpasta, modder of andere vreemde dingen te eten. Misschien dat een onbewuste lichamelijke behoefte aan mineralen hiervan de oorzaak is.

Gespannen borsten Al snel na de innesteling van de bevruchte eicel kunnen uw borsten gespannen aanvoelen. U bent dan eigenlijk nog niet overtijd, dus al vóór de verwachte menstruatie kunt u veranderingen aan uw borsten merken. Het zwaarder worden van uw borsten is vaak pijnlijk.

Moeheid U voelt zich waarschijnlijk sneller moe dan voor de zwangerschap. Ook zult u meer behoefte hebben aan slaap. Deze behoefte uit zich soms in de vorm van enorme slaapaanvallen. Vóórdat u weet dat u zwanger bent, kunt u hier al mee te maken krijgen. De aanpassingen van uw lichaam aan de zwangerschap vergen energie.

Vaker plassen U moet vaker plassen in het begin van de zwangerschap. De groeiende baarmoeder duwt tegen de blaas en geeft daardoor sneller een gevoel van aandrang.

Pijn in de onderbuik Uw baarmoeder hangt door middel van banden aan het bekken. Wordt de baarmoeder groter, dan worden deze banden iets opgerekt. Dit kunt u voelen als steken in de onderbuik, schuin in de richting van de liezen en als een lichte menstruatiepijn.

Dit uitrekken van de banden begint al vrij snel na de innesteling van de bevruchte eicel. Meestal verdwijnen deze krampen rond de zestiende week, als uw baarmoeder wat gewend is aan de nieuwe situatie.

Hoofdpijn Al vóór de verwachte menstruatie kunt u last van hoofdpijn krijgen. Het kan ook zijn dat dit wat later gaat optreden, bijvoorbeeld wanneer u één week overtijd bent. Omgekeerd kunnen vrouwen, die buiten de zwangerschap last hebben van migraine, nu minder hinder daarvan ondervinden.

Gevoelens Het komt nogal eens voor dat zwangere vrouwen emotioneel labieler zijn in het begin van hun zwangerschap. U raakt bijvoorbeeld snel geïrriteerd en u huilt om niets. Ook deze stemmingsveranderingen staan onder invloed van de hormonen. Al vóór de verwachte menstruatie kunt u met deze gevoelens te maken krijgen.

Hormoonveranderingen in de zwangerschap?

Vanaf de bevruchting vinden grote hormoonveranderingen in het lichaam plaats. Hormonen zijn stoffen die door verschillende organen worden geproduceerd en in het bloed circuleren.

HCG Na de bevruchting wordt vooral het hormoon HCG geproduceerd. HCG staat voor humaan chorion gonadotrofine en wordt alleen in de zwangerschap geproduceerd. Dit hormoon zorgt vooral voor de misselijkheid in de eerste maanden van de zwangerschap.

Oestrogeen en progesteron Twee andere hormonen, oestrogeen en progesteron die de menstruatiecyclus regelen, zijn ook in een verhoogde mate aanwezig tijdens de zwangerschap. Deze hormonen zijn ook verantwoordelijk voor bepaalde lichamelijke veranderingen tijdens de zwangerschap.

Wanneer hulp zoeken bij zwangerschap?

Op het moment dat u weet dat u zwanger bent, kunt u een afspraak maken bij een verloskundige. Wanneer u in een gebied woont waar geen verloskundigen werken, kunt u contact opnemen met uw huisarts. Het eerste consult bij de huisarts of de verloskundige vindt meestal plaats rond de derde maand van uw zwangerschap. Meer hierover leest in ons artikel 'Eerste zwangerschapscontrole’.

Wat kunt u zelf doen om een zwangerschap vast te stellen?

Om zeker te weten of u zwanger bent, kunt u een zwangerschapstest doen. Deze testen kunt u bij de drogist of apotheek kopen. Deze testen zijn betrouwbaar.

In samenwerking met

Mevr. C.E.J. van Boekholt-van Etten (auteur) Drs. A.A.H.H. Liedtke - van Eijck (auteur) Drs. E.G.C. van Seumeren (consulent)

Bronnen

  • NHG-standaard: Zwangerschap en kraamperiode
  • Heineman MJ, Obstetrie en gynaecologie, Derde herziene druk 1999, Elsevier/Bunge, Maarssen.
  • Treffers PE, Prins M, Praktische Verloskunde, Tiende herziene druk, Bohn Stafleu Van Loghum, Houten, 1999.
  • Smulders B, Croon M,Veilig Zwanger, Kosmos- Z&K Uitgevers BV, Utrecht. 2002.

Pagina laatst aangepast op 24 juni 2019


Gerelateerd