Eczeem dyshidrotisch

Wat is dyshidrotisch eczeem?

Dyshidrotisch eczeem, ook wel acrovesiculair eczeem genoemd, is een vorm van eczeem aan handen en voeten. Blaasjes, blaren en jeuk zijn de belangrijkste kenmerken. De aandoening komt het meeste voor bij vrouwen tussen de 20 en de 30 jaar.

Symptomen dyshidrotisch eczeem

Dyshidrotisch eczeem begint plotseling. Er ontstaan jeukende blaasjes in de handpalmen en aan de zijkanten van de vingers en minder vaak aan de voetzolen. De blaasjes kunnen met name aan de voeten samenvloeien tot grote blaren. De huid rondom de blaasjes is meestal normaal, maar kan lichtrood verkleuren. De blaasjes drogen in tot bruine puntjes die na 2 tot 3 weken zijn afgeschilferd. Vaak herhaalt de aandoening zich regelmatig en is pas na maanden of jaren volledig verdwenen.

Hoe ontstaat dyshidrotisch eczeem?

De precieze oorzaak van dyshidrotisch eczeem is, ondanks veel onderzoek, nog steeds niet duidelijk. Men vermoedt dat het een reactie kan zijn op veel verschillende factoren. Overgevoeligheid voor nikkel en emotionele belasting en stress lijken de belangrijkste rol te spelen. Mensen die het eczeem al eens hebben gehad, kunnen door zon en warmte een nieuwe aanval krijgen.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Dyshidrotisch eczeem is niet ernstig maar wel lastig. Het kan vaak terugkomen en daardoor jaren duren. Het eczeem laat zich moeilijk behandelen.

Wanneer naar de huisarts?

Als u eenmalig een aanval doormaakt van dyshidrotisch eczeem, hoeft u niet naar de huisarts. Binnen twee tot drie weken zal de aandoening spontaan zijn verdwenen. Maakt u echter herhaaldelijk een aanval door, dan kan een bezoek aan uw huisarts zinvol zijn. Samen kunt u dan zoeken naar een mogelijke oorzaak. Als deze wordt gevonden en te behandelen is, kunnen verdere herhalingen van het eczeem voorkomen worden. Indien u veel last heeft van jeuk, kan de huisarts een zalf of crème voorschrijven die de jeuk vermindert. De ervaring leert echter dat dyshidrotisch eczeem zeer moeilijk te behandelen is.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Omdat de oorzaak van dyshidrotisch eczeem niet bekend is, kunt u niets doen om de aandoening te voorkomen of te behandelen.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Uit onderzoek blijkt dat emotionele belasting en stress waarschijnlijk een rol spelen in het ontstaan van dyshidrotisch eczeem. Mocht u het gevoel hebben dat dit bij u het geval is, dan kan het zinnig zijn om hier aandacht aan te besteden. Wanneer u er zelf of met de hulp van uw omgeving niet uitkomt, kunt u hulp inschakelen van uw huisarts of een andere hulpverlener.

Lees voor meer informatie ook:

In samenwerking met

Drs. A.A.H.H. Liedtke - van Eijck (auteur) R.H. Jamin (consulent) Drs. E.J. de Kreek (consulent)

Bronnen

  • Starink ThM. Dermatologie voor de eerste lijn in beeld. Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit. Amsterdam, 1992.
  • Vloten WA van. Dermatologie en venereologie. Wetenschappelijke uitgeverij Bunge. Utrecht, 1992.
  • Hart R. Systematic review of topical treatments for fungal infections of the skin and nails of the feet. BMJ 1999;319:79-82.
  • Crawford F. Athlete’s foot and fungally infected toenails. BMJ 2001:322:288-289.
  • Adams BB. Which skin conditions are transmitted between athletes? West J Med 2001;174:352-353.
  • Eekhof JAH,Knuistigh Neven A, Opstelten W. Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk zesde druk 2013. Reed business education, Amsterdam
  • Lisdonk van de EH, Bosch van den SJHM, Lagro-Janssen ALM, Schers HJ. Ziekten in de huisartsenpraktijk vijfde druk  2008.  Reed Business, Amsterdam.

Pagina laatst aangepast op 24 juni 2019


Gerelateerd