Ebola

Wat is Ebola?

Ebola is een zeldzame ziekte veroorzaakt door het Ebola virus. Het is een van de gevaarlijkste infecties in de wereld. Meer dan 50% van de patiënten overlijdt. Ebola kwam voor het eerst voor in 1976 in Soedan en Kongo. Sindsdien zijn er verschillende epidemieën geweest die meestal snel weer uitdoven. Deze epidemieën ontstaan bijna altijd in afgelegen dorpjes dichtbij tropisch regenwoud in Centraal en West Afrika. De natuurlijke gastheren van het Ebola virus zijn vleermuizen in het regenwoud. Het virus kan zich eenvoudig verspreiden onder andere dieren (apen, wilde zwijnen, antilopen). Door contact met (dode) zieke dieren kunnen mensen besmet worden. Vervolgens kan het virus van mens op mens overgedragen worden. Mens op mens besmetting kan alleen plaats vinden via contact met lichaamsvloeistoffen (urine, bloed, zweet, speeksel, sperma, ontlasting) van een zieke of overleden Ebola-patiënt. Het virus wordt niet via de lucht of voeding verspreid. Er is nog geen therapie beschikbaar. Met snel de juiste maatregelen lukt het goed om epidemieën in te dammen. Daabij is lokale voorlichting over de risico’s van bushmeat en de manier van overdracht van het virus erg belangrijk. Verder moeten patiënten door getrainde mensen met beschermende kleding geïsoleerd verpleegd worden.

Hoe herkent u Ebola?

Tussen 2 en 21 dagen na de besmetting kunnen er klachten ontstaan van koorts, spierpijn, zwakte, hoofdpijn, gevolgd door braken en diarree. Bij verdere uitbreiding van de ziekte kunnen er lever-, long-, en nierproblemen en ernstige levensbedreigende bloedingen optreden.

Hoe ontstaat Ebola?

Ebola ontstaat door infectie met het Ebola virus. Infectie treedt op na contact met lichaamsvloeistoffen van besmette mensen of dieren. Het virus komt in het lichaam en kan zich daar vermenigvuldigen. Het virus verspreidt zich via het bloed door het lichaam en is in staat het afweersysteem plat te leggen. Het virus kan zich vervolgens ongestoord vermenigvuldigen en grote levensbedreigende schade in het lichaam veroorzaken. De verschijnselen van de ziekte openbaren zich tussen de 2 en 21 dagen na de besmetting, meestal tussen 8 en 10 dagen..

Wat kunt u verwachten?

Ebola is een levensbedreigende ziekte. Na het stellen van de diagnose vindt geïsoleerde verpleging plaats. Er is nog geen behandeling mogelijk. Belangrijke aspecten bij de verzorging zijn uitdroging behandelen en andere infecties te voorkomen. Helaas overlijdt nog meer dan 50% van de mensen aan de ziekte. Door de huidige epidemie is er een nieuwe stimulans in het onderzoek naar behandelmogelijkheden. De ontwikkelingen hierin zijn hoopvol. Na genezing kunnen mannen nog tot zeker 7 weken het virus overdragen via het sperma.

Wanneer naar de huisarts?

Neem telefonisch contact op met uw huisarts wanneer u griepachtige klachten krijgt nadat u mogelijk contact heeft gehad met besmette lichaamsvloeistoffen van mens of dier. Maak duidelijk dat een Ebola besmetting mogelijk is.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Er is weinig wat u zelf kunt doen wanneer u Ebola heeft. Het belangrijkst is te voorkomen dat andere mensen in contact met lichaamsvloeistoffen van u komen. Uw artsen zullen zorgen voor geïsoleerde verpleging en het optimaal houden van uw algemene conditie.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen?

Ebola is een zeer zeldzame infectie. De kans om besmet te worden is enorm klein. Vooral bij direct contact met lichaamsvloeistoffen van (overleden) patiënten is er een risico op besmetting. Vermijd daarom contact met lichaamsvloeistoffen of voorwerpen die daar mogelijk mee besmet zijn. Zorg voor goede bescherming door het dragen van gezichtsbescherming ( bril en mondkap), beschermende kleding en handschoenen. Vermijd in risicogebieden ieder contact met dieren. Raadpleeg voordat u op reis gaat de actuele reisadviezen van de Rijksoverheid.   Vanuit de WHO worden geen voorzorgsmaatregelen geadviseerd aan vliegmaatschappijen met betrekking tot screening op symptomen bij reizigers.

In samenwerking met Wim van Donselaar, reizigersgeneeskundige

Meer informatie :

Pagina laatst aangepast op 1 juli 2019