Droge vagina tijdens seks

Wat is een droge vagina?

In de vagina bevinden zich kliertjes die vocht produceren; de vagina blijft hierdoor vochtig. Tijdens seksueel contact wordt extra vocht afgescheiden waardoor de penis gemakkelijk in de vagina kan komen. Een droge vagina wordt vaak veroorzaakt door een verminderde werking van deze kliertjes. Het kan op elke leeftijd voorkomen, maar de kans is groter na de overgang.

Symptomen droge vagina

Een droge vagina geeft met name klachten tijdens seksueel contact. Wanneer uw partner met zijn penis in de vagina wil komen, lukt dat niet of moeilijk. Er is onvoldoende vocht om de penis naar binnen te laten glijden. Wanneer u toch probeert om de penetratie te laten lukken, kan dit een pijnlijk of schrijnend gevoel geven. Dit laatste kan tot enige uren na de geslachtsgemeenschap aanhouden. Vrouwen met een droge vagina kunnen, met name na de overgang, daar ook overdag last van hebben. De wanden van de vagina zijn droog en schuren tegen elkaar aan. Dit geeft een schrijnend, brandend gevoel dat kan overgaan in pijn.

Hoe ontstaat een droge vagina?

In een minderheid van de gevallen wordt een droge vagina veroorzaakt door lichamelijke afwijkingen. Bij vrouwen die borstvoeding geven, is de vagina over het algemeen droger dan normaal. Nadat zij zijn gestopt met borstvoeding geven, zal dit weer verdwijnen. Tijdens en na de overgang wordt de vaginawand dunner en worden de vochtproducerende kliertjes in de vagina kleiner en minder productief. Beide oorzaken hebben te maken met het tijdelijk (zoals na de bevalling) of blijvend (zoals tijdens en na de overgang) wegvallen van hormonale stimulatie. Meestal wordt een droge vagina veroorzaakt door andere oorzaken; emoties, spanning, stress, irritaties en geen zin in seks zijn enkele voorbeelden. In de folders ‘Geen zin in seks’ en ‘Pijn tijdens seks’ van dokterdokter.nl kunt u hierover meer lezen.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Een droge vagina is niet ernstig. De klachten die u en/of uw partner ervan heeft, kunnen meestal worden verholpen door uzelf, uw huisarts of een seksuoloog.

Wanneer naar de huisarts?

Het is verstandig naar uw huisarts te gaan wanneer u, ondanks het feit dat u zelf al iets hebt ondernomen, toch nog klachten houdt. Samen met uw huisarts kunt u de oorzaak vaststellen. Wanneer het een lichamelijk probleem is, kan de huisarts u -aan de hand van de oorzaak- een behandeling adviseren waardoor de vagina soepeler wordt (bijvoorbeeld hormoonzalf). Speelt er meer mee, dan kan de huisarts of een seksuoloog u en uw partner via gesprekken en adviezen vaak verder helpen.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Wanneer u last heeft van een droge vagina, is er feitelijk sprake van een tekort aan natuurlijk glijmiddel. Dit tekort kunt u aanvullen door een glijmiddel te gebruiken. Glijmiddel is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek en drogist. Wanneer u condooms gebruikt, kunt u het beste kiezen voor een glijmiddel op waterbasis. Andere glijmiddelen tasten het condoom aan en verhogen daarmee de kans op zwangerschap en geslachtsziekten.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Het is belangrijk om de tijd te nemen voor seks en dan met name het voorspel. Naarmate u meer opgewonden bent, wordt uw vagina vochtiger en zal de geslachtsgemeenschap gemakkelijker verlopen.

Meer lezen over vaginale droogheid en andere vaginale klachten? Bekijk dan het dossier 'Een gezonde vagina: voorkom vaginale klachten'.

In samenwerking met

  • Drs. A.A.H.H. Liedtke - van Eijck (auteur)
  • Drs. H.W.J. Verblackt (consulent)
  • Drs. E.G.C. van Seumeren (consulent)

Bronnen

  • Slob K, Meulenbelt A, Frenken J. Facetten van seksualiteit. Een inleiding tot de seksuologie. 3e herziene druk. Houten Zaventum: Bohn Stafleu Van Loghum, 1990.
  • Stearn M. Sex. Embarrassing problems. Health press limited. Londen,1997.
  • Heineman MJ, Bleker OP, Evers JLH, Heintz APM. Obstetrie en Gynaecologie, de voortplanting van de mens. Maarssen: Bunge/Elsevier, 1999.

Pagina laatst aangepast op 24 juni 2019


Gerelateerd