De pil vergeten

De pil vergeten

De anticonceptiepil, ofwel de pil, is een betrouwbare vorm van anticonceptie, mits deze op de juiste wijze wordt ingenomen. Wanneer u één of meerdere pillen te laat inneemt of helemaal vergeet in te nemen, kan de betrouwbaarheid zijn afgenomen. Dit is afhankelijk van het aantal pillen dat u vergeten bent, het tijdstip dat u deze vergeten bent en of u geslachtsgemeenschap heeft gehad.

In deze informatiefolder leest u wat u in welke situatie kunt doen om een zwangerschap (alsnog) te voorkomen. Deze adviezen zijn van toepassing op de meest gebruikte anticonceptiepillen ( de combinatiepillen). Voor de minipil zijn de adviezen anders. Kijk daarvoor onder "de minipil vergeten"

1 pil vergeten in week 1,2 of 3

Bij het vergeten van 1 pil minder dan 12 uur is de kans op een zwangerschap heel erg klein. De vergeten pil moet alsnog worden ingenomen. De opeenvolgende pil wordt op het normale tijdstip ingenomen. Het kan dus betekenen dat u op een één dag 2 pillen in moet nemen. Dit is niet gevaarlijk. Andere voorzorgsmaatregelen zijn niet nodig

2 of meer pillen vergeten in week 1

Neem de laatst vergeten pil alsnog in en maak de strip af. De eerste week is de pil niet veilig dus gebruik tegelijkertijd andere anticonceptie. Wanneer je seks hebt gehad rond de periode dat je de pillen vergeten bent is een morning after pil of koperspiraaltje aan te raden,

2 of meer pillen vergeten in week 2

  • 2 of 3 pillen vergeten: laatste vergeten pil alsnog innemen en de strip afmaken, de pil is veilig en er zijn geen aanvullende maatregelen nodig
  • 4 of meer pillen vergeten: laatste vergeten pil alsnog innemen, de pil is hierna niet veilig en er moet gedurende 7 dagen aanvullende anticonceptie gebruikt worden.

2 of meer pillen vergeten in week 3

Er zijn 2 mogelijkheden:

  • laatst vergeten pil alsnog innemen en gewoon de strip afmaken, maar daarna moet dan direct zonder stopweek doorgegaan worden met de volgende strip.
  • vervroegen van de stopweek door pauze van 7 dagen vanaf de eerst vergeten strip.

De minipil vergeten

Bij de minipil Cerazette zijn er tot 36 uur na het innemen van de vorige pil nog voldoende hormonen in het lichaam aanwezig om zwangerschap te voorkomen. De volgende adviezen gelden:

  • minder dan 12 uur te laat: pil alsnog innemen. Geen aanvullende maatregelen.
  • meer dan 12 uur te laat: de pil alsnog innemen en aanvullende anticonceptie gebruiken gedurende 7 dagen.
  • Is de pil vergeten in de eerste week van de eerste pilstrip en heeft de week voorafgaande aan de dag dat de pil is vergeten geslachtsgemeenschap plaatsgevonden, dan is alsnog de morningafter pil nodig.

In samenwerking met

Drs. A.A.H.H. Liedtke - van Eijck (auteur) Dr. R.J.C.M. Beerthuizen (auteur) Drs. W. van Donselaar (consulent) Drs. E.G.C. van Seumeren (consulent)

Bronnen

  • NHG Standaard anticonceptie

Pagina laatst aangepast op 24 juni 2019


Gerelateerd