Condooms

Wat is een condoom?

Een condoom is een latex, buisvormig zakje, dat voor de geslachtsgemeenschap over de stijve penis geschoven wordt. Tijdens het orgasme wordt het sperma in het condoom opgevangen. Condooms zijn meestal van rubber gemaakt en zijn er in verschillende maten, vormen, kleuren en al dan niet al voorzien van een zaaddodend middel. Bij overgevoeligheid voor rubber kan een latexvrij condoom gebruikt worden.

Hoe werken condooms?

Door het verhinderen van de doorgang van de zaadcellen kunnen deze niet via de baarmoederhals, de baarmoeder en de eileiders bij de eierstokken komen, zodat geen bevruchting kan plaatsvinden.

Hoe gebruikt u condooms?

Het condoom wordt om de stijve penis aangebracht vóórdat er contact is geweest met vagina of anus. Gebruik een passend condoom en zorg ervoor dat het condoom goed is bewaard, niet te lang in de zon heeft gelegen, de vervaldatum niet is verstreken en het condoom niet beschadigd wordt bij het halen uit de verpakking bijvoorbeeld door scherpe nagels.

Leg het opgerolde condoom op de eikel, de condoomrand moet aan de buitenkant liggen. Knijp het topje van het condoom ongeveer 1 cm dicht met duim en wijsvinger om te voorkomen dat er lucht in het topje zit, anders kan het condoom knappen. Rol het condoom helemaal over de penis en let erop dat de condoomrand zich aan de buitenkant bevindt. Mocht dit niet het geval zijn, zal het afrollen van het condoom niet lukken en kan beter een ander condoom genomen worden. Houd na het klaarkomen het condoom aan de rand vast en trek de penis terug uit de vagina. Wacht hier niet te lang mee: hoe slapper de penis hoe makkelijker het condoom kan afglijden. Let er op dat er geen sperma aan de handen komt, want daarmee kan de partner alsnog zwanger raken of, indien het condoom gebruikt wordt ter bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen alsnog besmet raken. Voorkom dit en was uw handen voor u verder vrijt. Maak na het gebruik een knoopje in het condoom en gooi het weg in de vuilnisbak, doe dat niet in het toilet vanwege de kans op verstopping.

Hoe betrouwbaar zijn condooms?

De betrouwbaarheid is sterk afhankelijk van de zorgvuldigheid van de toepassing van de methode. In theorie kan een betrouwbaarheid van ongeveer 98% worden bereikt. In de praktijk worden echter 5 tot 20% van degenen, die een van deze methoden gebruiken, jaarlijks zwanger.

Zijn er bijwerkingen bij gebruik van condooms?

Soms kan bij gebruik van condoom of pessarium een rubberallergie ontstaan. Een latexvrij condoom, vrouwencondoom of Femcap® zijn dan mogelijke alternatieven. Een condoom kan scheuren of afglijden. Gebeurt dat in de vruchtbare periode dan is soms het gebruik van een morningafter pil nodig. Zie ook de folder mislukte anticonceptie.

Indien er sprake is van een latexallergie is het belangrijk dit te laten vaststellen door een arts. In een ziekenhuis wordt bijvoorbeeld gewerkt met latex handschoenen, waardoor er tijdens een eventuele operatie complicaties optreden. Laat uw vermoedens van een latexallergie dus altijd vaststellen door een arts.

Het scheuren van condooms gebeurt voornamelijk omdat het condoom niet de juiste afmeting heeft voor de penis. Door het teveel of teweinig aan ruimte komt er teveel spanning op het condoom, waardoor het scheurt. Het is van belang om een goed passend condoom te dragen. Voor meer informatie over condooms en hun maten kunt u terecht op de website van de Condomerie in Amsterdam.

Wanneer naar de huisarts?

Als u een condoom wilt gebruiken, is een bezoek aan de huisarts niet nodig. Condooms zijn te verkrijgen bij apotheken, drogisterijen of online te bestellen.

Condooms, zijn ze voor u geschikt?

Als gekozen wordt het gebruik van condooms heeft dit geen invloed op het normale beloop van de cyclus. Ook zijn condooms goed te gebruiken als er geen ander anticonceptie middel wordt gebruikt.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

  • Gebruik een passend condoom
  • Gebruik nooit twee condooms over elkaar: de kans dat de condooms scheuren is dan te groot
  • Gebruik bij anale seks extra stevige condooms en veel glijmiddel
  • Bewaar condooms op kamertemperatuur en let op de vervaldatum
  • Barrièremiddelen beschermen behalve tegen zwangerschap ook tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Als bescherming tegen zwangerschap alleen zijn er echter methoden, die aanzienlijk betrouwbaarder zijn.

In samenwerking met

Dr. R.J.C.M. Beerthuizen Drs. N.R. Bos (consulent)

Meer informatie

Pagina laatst aangepast op 24 juni 2019


Gerelateerd