Cocaïnegebruik

Wat is cocaine?

Cocaïne wordt gemaakt van gedroogde bladeren van de cocastruik. Deze groeit vooral in Zuid-Amerika. Uit deze struik wordt een wit poeder gemaakt dat vooral gesnoven wordt. Crack wordt van cocaïne gemaakt. Door cocaïne te mengen met water en maagzout of ammoniak en het daarna te koken krijg je crack (ook wel basecoke). Dit kan gerookt worden (soms ook met de waterpijp).

Hoe ontstaat een verslaving?

Cocaïne een vooral een metaal erg verslavend middel. Daarmee wordt bedoeld dat de drang naar het (opnieuw) gebruiken van het middel erg groot is. Je hebt steeds meer nodig voor hetzelfde effect. Het maakt je hebberig en het veranderde gedrag kan storend zijn voor anderen.

Aan cocaïne raak je niet lichamelijk verslaafd. Dat wil zeggen dat het lichaam zelf niet protesteert bij het stoppen van gebruik. De verslavingskans en risico’s van crackgebruik zijn vele malen hoger dan die van cocaïne.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Na het gebruik voel je je binnen een paar minuten energiek en lekker. Je krijgt veel zelfvertrouwen en wordt vrolijk. Het effect houdt meestal ongeveer een half uur aan. Nadat het positieve effect verdwenen is, voel je je vaak down en kun je lichamelijke klachten krijgen zoals hoofdpijn, spierpijn, ademhalingsproblemen, slaapstoornissen en zelfs epileptische aanvallen.

Naast deze directe klachten brengt cocaïne nog meer risico's met zich mee. Als je vaak en/of veel cocaïne gebruikt, verlies je je eetlust, vermager je, en je lichamelijke conditie gaat achteruit. Je weerstand tegen infecties neemt af. Je kunt gaan trillen, bewegingsstoornissen krijgen en ook hartritmestoornissen komen voor.

Omdat je bij gebruik van cocaïne geen vermoeidheid voelt, kan je energiereserve te snel opgaan. Daarbij kun je ook last hebben van slapeloosheid waardoor dit tezamen tot uitputting kan leiden. (wat overigens weer een reden is voor veel gebruikers om opnieuw te gebruiken). De combinatie van cocaïne en alcohol is extra gevaarlijk: je voelt niet meer dat je teveel hebt gedronken, hetgeen weer nieuwe risico’s met zich meebrengt.

Als je erg vaak en/of veel cocaïne gebruikt, kunnen de hersenen worden aangetast, waardoor je waanbeelden kan krijgen, die soms erg beangstigend kunnen zijn. Daarbij kan achterdocht voorkomen en ook agressie. Als de cocaïne gesnoven wordt, trekken de bloedvaten in de neus samen. Daarom kan bij frequent gebruik het slijmvlies in de neus beschadigen, dat geeft een heftige pijn in de neus. Ook bloedneuzen komen vaak voor bij gebruikers die de cocaïne snuiven.

Als cocaïne bij het snuiven in de voorhoofdholte terecht komt, kan het daar verstoppingen en hoofdpijn veroorzaken. Mensen met een zwak hart, zwakke vaten, hoge bloeddruk, suikerziekte of epilepsie lopen extra risico's.

Wanneer naar de huisarts?

Als u verslaafd bent aan cocaïne, of vind dat u teveel cocaïne gebruikt, en u kan zelf niet stoppen, is het verstandig naar de huisarts te gaan. Hij of zij kan u helpen van het middel af te komen. Ook bij lichamelijke klachten zoals hierboven beschreven is het raadzaam uw huisarts te bezoeken. Sommige gevolgen van het gebruik van cocaïne zijn ernstig, en hebben medische zorg nodig.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Eigenlijk is het herkennen van de (mentale) verslaving aan cocaïne al een grote stap die u zelf kunt nemen. Het lichaam zal niet protesteren als u stopt met gebruik: er is geen lichamelijke verslaving aan cocaïne. De verslaving zit in uw hoofd en u kunt proberen of het u lukt om zelf te stoppen. Als het u niet alleen lukt, kunt u via uw huisarts eventueel specialistische hulp daarbij krijgen.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Het is belangrijk te weten dat de meeste gebruikers het idee hebben dat een verslaving hen niet overkomt. Ze vertellen zichzelf dat ze elk moment kunnen stoppen. Eigenlijk is het beste advies dus: begin er niet aan. En als u cocaïne gebruikt is het beste advies: gebruik zo weinig mogelijk en verstandig of nog liever: stop ermee

In samenwerking met

L.A. Edelman (auteur) N. Bos (consulent)

Bronnen

Pagina laatst aangepast op 24 juni 2019