Chikungunya

Wat is Chikungunya?

Chikungunya is een infectieziekte veroorzaakt door het Chikungunya virus. Dit virus wordt via muggen verspreid en komt in veel landen voor. Voorheen waren het vooral landen rond de Indische Oceaan en in Afrika. Maar de laatste jaren heeft de ziekte zich ook uitgebreid naar Amerika, het Caribisch gebied en Suriname. De muggen krijgen het virus via het bloed van besmette apen of mensen. De muggen prikken overdag en kunnen op veel plaatsen voorkomen, vooral ook in stedelijke gebieden.

Hoe herkent u Chikungunya?

De ziekteverschijnselen ontstaan meestal tussen 2 en 4 dagen na de besmetting. De symptomen zijn: snel opkomende hoge koorts, pijn in de gewrichten en spieren, hoofdpijn en een rode huiduitslag. De uitslag kan soms maanden blijven bestaan. De soort en de mate van de klachten kunnen sterk verschillen. Sommige mensen zijn nauwelijks ziek en anderen hebben ernstige klachten, dit wordt vooral gezien bij pasgeborenen en ouderen. Ook mensen met een verminderde afweer zijn vaker ernstiger ziek.

Hoe ontstaat Chikungunya?

Chikungunya ontstaat door besmetting met het Chikungunya- virus. Het virus wordt verspreid via de beet van bepaalde muggensoorten die overdag prikken. Waarschijnlijk krijgen deze muggen het virus in het lichaam nadat zij besmette apen of mensen hebben geprikt.

Wat kunt u verwachten?

De koorts verdwijnt meestal binnen 2 tot 7 dagen. De meeste mensen zijn na 10 dagen weer helemaal opgeknapt. De pijn in de gewrichten kan soms langer aanhouden. In heel zeldzame gevallen kan dat jaren duren. Mensen met een verminderde weerstand hebben een grotere kans dat de ziekte ernstiger verloopt. Er bestaat geen behandeling of vaccin tegen de ziekte.

Wanneer naar de huisarts?

Wanneer u koorts krijgt na of tijdens een verblijf in een land waar Chikungunya voorkomt is het altijd aan te raden een dokter te raadplegen. Hoewel er voor Chikungunya geen behandeling is, moeten andere ziektes worden uitgesloten.

Wat kunt u er zelf aan doen?

De afweer van het lichaam moet het virus onschadelijk maken. Het is dan ook belangrijk om de weerstand goed te ondersteunen. Zorg voor voldoende nachtrust en goede voeding. Wanneer u veel last van pijnlijke gewrichten heeft kunt u pijnstillers gebruiken. Blijf, wanneer u Chikungunya heeft, zoveel mogelijk onder een klamboe om te voorkomen dat u muggen besmet die op hun beurt mensen in de omgeving weer ziek kunnen maken.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen?

Het allerbelangrijkste is muggenbeten voorkomen. Gebruik daarom antimuggensmeersels met DEET.

Zorg voor weinig blote huid door het dragen van kleding met lange mouwen en pijpen. Gebruik een klamboe. Woont u in een gebied waar Chikungunya voorkomt, verwijder dan alle plekken rond het huis met stilstaand water (poeltjes, vijvers).

In samenwerking met

Wim van Donselaar, reizigersgeneeskundige

Meer informatie:

-        World Health Organisation (WHO)

-        RIVM

-        Centers voor Disease Controle en Prevention

Pagina laatst aangepast op 1 juli 2019


Gerelateerd