Cannabis

Wat is cannabis?

In de hars van de plant cannabis sativa zit de werkzame stof THC (delta-9-tetra-hydrocannabinol). Wiet of marihuana is niets anders dan de gedroogde verkruimelde bloemtoppen en bladeren van de plant. Wiet ziet er uit als gedroogde bloemtopjes en varieert in kleur van grijsgroen tot groenbruin. Voor de sterkte van wiet maakt het uit of je alleen het bovenste gedeelte van de plant neemt of ook het middelste deel.

Hasj is eigenlijk de zuivere hars van de plant. Hiervoor moet de hars van de bloementoppen gescheiden worden. Het wordt gezeefd en daarna wordt het geperst. Hasj ziet er dan ook meestal uit als een bruine plak.

Hasj wordt meestal gerookt, door kleine stukjes van de plak af te brokkelen en mee te rollen in een sigaret (joint of stickie). Je kunt het ook met een waterpijp roken of meebakken in een cake (spacecake). De marihuana wordt gerookt (blowen).

Symptomen verslaving cannabis

Aan cannabis kun je geestelijk makkelijk verslaafd raken. Je hebt dan telkens een heel sterk verlangen het opnieuw te gebruiken, en kan je niet voorstellen dat je je ook goed kan voelen zonder dat je het gebruikt hebt. Lichamelijke verslaving komt niet (veel) voor. Je kunt wel ontwenningsverschijnselen krijgen als je vaak en/of veel gebruikt. Dan wordt je onrustig en zweterig en krijg je hoofdpijn of ga je trillen op het moment dat je wat langer geen cannabis hebt gebruikt. Lees ook ons artikel over de risico's van cannabis.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Bij roken werkt het de cannabis na enkele minuten, na twee tot vier uur vermindert het effect weer. Na het eten van spacecake duurt het veel langer voordat de effecten optreden. Het kan wel 1-1,5 uur duren voordat het begint te werken. Hierdoor nemen mensen vaak nog een dosis waardoor ze teveel binnenkrijgen.

Als je cannabis gebruikt, wordt je stemming versterkt. Je krijgt een ontspannen, vrolijke, opgewekte stemming, je fantasie wordt geprikkeld en er vallen remmingen weg. De zintuigen (zien, horen, ruiken voelen, proeven) werken intensiever en subtieler.

Helaas kunnen er ook negatieve effecten voorkomen. Je kunt je angstig gaan voelen, je kunt misselijk worden en je kunt denk- en geheugenproblemen krijgen. Deze geheugenproblemen kunnen wel tot twee dagen na het roken aanhouden. Verder worden een droge mond, rode ogen en hartkloppingen vaak gezien. Cannabis doet verder ook de bloeddruk dalen en de spieren verslappen.

Cannabis kan ook helemaal verkeerd vallen. Vooral bij beginnende gebruikers komt dit nog wel eens voor door een te hoge dosis. Je krijgt dan enorme angstgevoelens of voelt je ineens heel erg down. Lichamelijk kun je je heel misselijk, duizelig en flauwvallerig voelen. Dit noemt men “flippen”.

Bij mensen die wel eens een psychose hebben gehad, is de kans aanwezig dat dit terug komt bij het gebruik van cannabis. Verder is roken sowieso natuurlijk schadelijk voor de longen, maar het roken van wiet is nog wat schadelijker: Cannabis is zelf niet schadelijk voor de longen, maar de hoeveelheid teer die in de longen komt bij het roken van een joint is 4-5x groter dan bij een gewone sigaret.

Wanneer naar de huisarts?

Als je negatieve gevolgen hebt van het gebruik van cannabis kun je ervoor kiezen de huisarts om hulp te vragen. Zoals hiervoor genoemd, kun je geestelijk verslaafd raken aan cannabis, en kan het dus ook erg moeilijk blijken om ermee te stoppen. Soms is professoinele hulp dan een extra steun in de rug.

Bij lichamelijke of geestelijke klachten waarvan je denkt dat die samenhangen met cannabisgebruik is het ook verstandig de huisarts te raadplegen.

Verder is gebleken uit onderzoek dat zwangerschap en cannabis-gebruik geen goede combinatie is. Dus als je cannabis rookt en zwanger bent, moet je op korte termijn naar de huisarts om na te gaan hoe je zo snel mogelijk kunt stoppen.

Wat kunt u zelf doen?

Als je dan toch cannabis wilt gebruiken, doe dit dan met verstand: Neem niet een te hoge dosis. Dit is vooral ook belangrijk bij het eten van spacecake. Rook alleen voor plezier en ontspanning. Er moet een alarmbel bij je afgaan als je cannabis gebruikt om je problemen weg te duwen, of omdat je niet zonder kan. Niet gebruiken bij depressies, psychoses in het verleden of angstaanvallen.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Als je merkt dat iemand in de omgeving “flipt” (bij cannabis-gebruik) is het verstandig om hem of haar in een koele rustige kamer te zetten en iets zoets te laten eten of drinken. Probeer hem of haar te kalmeren. Meestal brengt dit de persoon wel wat tot rust.Verder is het belangrijkste dat je afwacht: het flippen duurt net zolang als de cannabis in je bloed zit: ca 2-4 uur. Als iemand toch angstig of verward blijft, waarschuw dan een arts.

Lees ook: Dossier Medicinale cannabis

In samenwerking met

L.A Edelman (auteur) N. Bos (consulent)

Bronnen

Pagina laatst aangepast op 24 juni 2019