Borsten (volwassenen)

Hoe verloopt de borstontwikkeling?

In de puberteit krijgen meisjes borsten. Er is geen vaste leeftijd waarop de borsten beginnen te groeien; bij sommige meisjes zijn de borsten al op hun veertiende volgroeid en bij anderen pas op hun achttiende. Over het algemeen begint deze ontwikkeling enkele jaren voor het begin van de menstruatie. Eerst worden de tepels groter en wat donkerder en vervolgens groeien de borsten verder. De tepels zijn eerst een beetje kegelvormig. Soms blijven ze deze vorm houden.

Borsten kunnen groot, klein, plat, vol, rond of vrijwel afwezig zijn. Het komt vaak voor dat de ene borst iets groter is dan de andere. De grootte van uw borsten is vooral erfelijk bepaald, maar heeft ook te maken met uw lichaamsgewicht. Borsten bestaan namelijk voor een groot gedeelte uit vetweefsel. Het is dus vaak zo dat als u zwaarder bent, uw borsten ook groter zijn.

Niet alleen verschillen borsten in vorm en grootte, maar ook de tepels kunnen sterk verschillen. De tepels kunnen uitsteken, plat zijn of bijvoorbeeld in de borst zijn teruggetrokken. Tepels kunnen hard worden en strak gaan staan als het koud is, maar ook stijf wordendoor seksuele opwinding.

Sommige mensen denken dat een vrouw altijd melk in haar borsten heeft, maar dat is niet waar. In borsten wordt pas melk gemaakt nadat een vrouw een kind heeft gekregen en de periode daarna. Deze periode is onder meer afhankelijk van het wel of niet geven van borstvoeding.

Welke borstklachten kunnen zich voordoen?

Bijna alle vrouwen maken zich wel eens zorgen over de vorm en grootte van hun borsten, of zijn hier ontevreden over. Borsten kunnen net voor of tijdens de menstruatie pijnlijk zijn, doordat er in die periode extra vocht in het weefsel wordt opgenomen. Deze pijn is normaal en gaat na uw menstruatieperiode vanzelf over. Tijdens het leven veranderen de borsten. Deze veranderingen hangen samen met factoren als leeftijd, menstruele cyclus, zwangerschap, borstvoeding, pilgebruik of bij kneuzingen of verwondingen.

Bij borstkanker zijn er vaak één of meerdere knobbeltjes in de borst te voelen. Het is aan te raden om regelmatig zelfonderzoek van de borsten te doen. Het beste moment om te onderzoeken is kort na de menstruatie. Door regelmatig zelfonderzoek leert u uw borsten goed kennen en kunt u kleine veranderingen snel opsporen. Let bij dit onderzoek vooral op knobbeltjes, lekkende tepels, rimpels rond de tepels, veranderingen van kleur of veranderingen van de huidstructuur.

Wanneer hulp zoeken bij borstklachten?

Als u zeer ontevreden bent over de grootte van uw borsten, kunt u overwegen om een borstvergroting of borstverkleining te ondergaan. Een voordeel hiervan zou kunnen zijn dat u hier meer zelfvertrouwen door krijgt. Bespreek met uw huisarts wat er mogelijk is, het is mogelijk dat hij u naar een plastisch chirurg verwijst. De plastisch chirurg kan u precies vertellen wat hij voor u kan doen en wat de risico's van een eventuele operatie zijn. Als u voldoende informatie heeft verzameld, kunt u een beslissing nemen. De risico’s die bij elke operatie gelden, zoals de kans op een infectie, gelden ook hier. De littekens, aan de onder- en zijkant van de borst zullen altijd een beetje zichtbaar blijven.

Laat u alleen opereren als u dat zelf graag wilt, doe het bijvoorbeeld niet omdat uw partner het mooier zou vinden. Ook als u bij zelfonderzoek veranderingen aan uw borsten bemerkt zoals bobbeltjes, het intrekken van een tepel of huidveranderingen is het aan te raden uw huisarts te bezoeken.

Waarom borstvergroting?

Soms is het op het eerste gezicht niet altijd duidelijk waarom een vrouw een  borstvergroting zou willen. Bij veel vrouwen die een borstvergroting willen ondergaan, speelt onzekerheid over hun lichaam een belangrijke rol. Er zijn veel vrouwen die er wel eens over nadenken.

Als u een borstvergroting wilt, is het verstandig om eerst een afspraak met uw huisarts te maken. Hij kan u nog meer informatie geven en u eventueel verwijzen naar een plastisch chirurg. De chirurg bespreekt samen met u waarom u de ingreep wilt doen en kijkt of deze operatie geschikt voor u is. De kosten van een dergelijke plastische ingreep zijn behoorlijk hoog. In uitzonderlijke gevallen zal de ziektenkostenverzekeraar de operatie vergoeden.

Waarom borstverkleining?

Wanneer u zeer zware borsten heeft, kunt u daar heel erg onzeker over zijn. U kunt in zo’n geval een borstverkleining overwegen. Er kunnen ook lichamelijke redenen bestaan om voor een borstverkleining te kiezen; door grote borsten kunt u last van uw rug of nek krijgen. Ook kunnen de borsten pijn doen bij het sporten.

Bij een borstverkleining wordt er een gedeelte van de huid, het vet en de borstklier weggenomen. De tepel wordt tijdens de operatie vaak ook iets verplaatst. De operatie kan vergoed worden door uw ziektekostenverzekeraar, maar alleen als uw borsten groter zijn dan cup D of als de borsten zeer ongelijk van maat zijn.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Iedere vrouw is wel eens ontevreden over haar borsten. Als u uw borsten te groot of te klein vindt en hierdoor lichamelijke of psychische klachten ervaart, bespreek dit dan met uw huisarts. Hij kan u vertellen of er mogelijkheden zijn en zo ja, welke om uw klachten te verminderen. Zo kunt u bijvoorbeeld proberen bij kleine borsten wat rechter op te lopen of een push-up beha te gebruiken.

In samenwerking met

Drs. S. Roodenburg (auteur) Drs. W. van Donselaar (consulent) Drs. F.H.L. Toorman (consulent)

Bronnen

  • Love SM, Het borstenboek, Addison-Wesley, 1995

Pagina laatst aangepast op 24 juni 2019


Gerelateerd