Bloeduitstorting in het oog

Aandoening 2 april 2016

Wat is een bloeduitstorting in het oog?

Een bloeduitstorting in het oogwit, ook subconjunctivaal hematoom genoemd, is een bloeding onder de buitenste laag van het oogwit. Bloeduitstortingen in het oogwit kunnen in principe op elke leeftijd voorkomen maar worden het meest gezien bij ouderen.

Symptomen bloeduitstorting in het oog

Een bloeduitstorting in het oog is te herkennen aan een rode, vaak ronde plek in het oogwit. U ervaart geen pijn en u kunt alles normaal zien. In het merendeel van de gevallen bevindt de bloeduitstorting zich in het onderste deel of aan de zijkant van het oog. De plek is scherp begrensd, u kunt goed zien waar de bloeduitstorting ophoudt.

Hoe ontstaat een bloeduitstorting in het oog?

In de conjunctiva, één van de buitenste lagen van het oog, lopen veel bloedvaatjes. Deze kunnen door een ongeval of door drukverhoging, zoals persen, hoesten of braken, kapot gaan. Er sijpelt dan bloed uit het bloedvaatje in deze buitenste laag van het oog. Het stollingssysteem van het lichaam zorgt ervoor dat de bloeding snel weer stopt. Pasgeboren kinderen kunnen een bloeduitstorting in het oogje hebben. Dit is meestal veroorzaakt doordat er tijdens het persen, bij de bevalling, de druk gedurende bepaalde tijd erg groot geweest is.

Ook bij de moeder zelf kan, door het persen tijdens de bevalling, een bloeduitstorting in het oog ontstaan. In sommige gevallen, met name bij ouderen, kan het zijn dat de bloeduitstorting veroorzaakt wordt door een onderliggende aandoening. Hoge bloeddruk (meestal langdurig bestaand) en arteriosclerose (verkalkte bloedvaten) zijn hier voorbeelden van. Bij deze groep mensen kunnen regelmatig bloeduitstortingen in het oog ontstaan. Uiteraard kunnen deze bloedingen ook optreden bij ongevallen waarbij het oog betrokken is. Meestal zijn er dan ook nog wel andere afwijkingen aan het oog of de oogkas zichtbaar.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

In de meeste gevallen is een bloeduitstorting in het oog onschuldig en zal het bloed snel weer opgenomen worden. De plek zal steeds lichter worden en uiteindelijk, na twee tot drie weken, helemaal verdwijnen.

Wanneer naar de huisarts?

Het is raadzaam naar uw huisarts te gaan wanneer u regelmatig een bloeduitstorting in uw oog hebt en u de oorzaak daarvan niet weet. Mogelijk is er sprake van een onderliggende aandoening die door uw huisarts behandeld kan worden. Ook is het aan te raden de huisarts te bezoeken wanneer er pijn is en u merkt dat u minder kunt zien.

Wat kunt u er zelf aan doen?

U kunt en hoeft zelf niets te doen wanneer u een bloeduitstorting in uw oog heeft.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

In de meeste gevallen zijn bloeduitstortingen in het oog niet te voorkomen. Tijdens een bevalling kan een goede perstechniek bloeduitstortingen tegengaan.

In samenwerking met

Drs. A.A.H.H. Liedtke – van Eijck (auteur)
Drs. H.W.J. Verblackt (consulent)

Bronnen

  • Eekhof JAH,Knuistigh Neven A, Opstelten W. Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk zesde druk 2013. Reed business education, Amsterdam