Bindvliesontsteking van het oog

Wat is een bindvliesontsteking?

Het oogwit van de oogbol en de binnenkant van het ooglid zijn bekleed met een dun laagje weefsel. Dat laagje weefsel wordt bindvlies genoemd. Bij een oogontsteking is dit bindvlies ontstoken.

Bij een ontsteking worden het oogwit en de binnenkant van het ooglid rood. Bij irritatie van het oog wordt er meer slijm gevormd. Bij een infectie kan er zelfs pus ontstaan. Als men dan na lange tijd de ogen gesloten te hebben (bijvoorbeeld ’s ochtends bij het wakker worden) de ogen wil openen zitten ze vaak dichtgeplakt.

Symptomen bindvliesontsteking

Een bindvliesontsteking geeft een branderig gevoel in het aangedane oog. Het is net alsof er een vuiltje of zandkorreltje in het oog zit. De ogen gaan vaak ook tranen en jeuken. Bovendien plakken de oogleden aan elkaar. Met name ’s ochtends bij het wakker worden kan het moeilijk zijn het oog of, als beide ogen ontstoken zijn de ogen, te openen.

Hoe ontstaat een bindvliesontsteking?

Een bindvliesontsteking kan veroorzaakt worden door een virus, bacteriële besmetting of overgevoeligheid, zoals bij hooikoorts. Het kan ook zijn dat uw ogen overgevoelig zijn voor bepaalde bestanddelen uit bijvoorbeeld make-up. Ook kan er iets in het oog zitten.

Contactlenzen vergroten de kans op een oogontsteking. Vooral als er niet hygiënisch mee wordt omgegaan. Het te lang inhouden van lenzen vergroot het risico op een oogontsteking. Vooral bij de zogenaamde “zachte” lenzen. Het gevaar is dat er dan een hoornvliesontsteking kan ontstaan.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Een bindvliesontsteking kan pijn veroorzaken, vooral als het hoornvlies ook mee doet, maar is zelden gevaarlijk. Meestal geneest het wel weer vanzelf binnen één tot twee weken. Als de ontsteking het gevolg is van overgevoeligheid of allergie, kan de ontsteking blijven bestaan of zelfs toenemen, zolang het contact met de stof waarvoor u overgevoelig bent blijft bestaan.

Is het oog wel pijnlijk dan is er vaak sprake van een diepere ontsteking van het oog dan de eerder beschreven bindvliesontsteking. Ook het minder goed tegen licht in kunnen kijken en/of minder scherp kunnen zien, kunnen aanwijzingen zijn voor een wat ernstiger ontsteking dan de onschuldige bindvliesontsteking.

Wanneer naar de huisarts?

U moet contact opnemen met de huisarts(enpraktijk):

 • bij plotseling afnemend gezichtsvermogen van één (of beide) ogen
 • als één oog of beide ogen pijnlijk worden
 • als zelfs het gewone daglicht niet wordt verdragen
 • als er iets (vliegje, zandkorreltje, contactlens) in uw oog zit dat u er niet meer uit krijgt
 • als een oogontsteking na een paar dagen niet afneemt
 • als u vermoedt dat overgevoeligheid of allergie een rol speelt

Wanneer er andere verschijnselen zijn waarover u zich zorgen maakt, overleg dan met de huisarts(enpraktijk).

Wat kunt u er zelf aan doen?

 • Als de oogleden aan elkaar vastplakken, kunt u ze losweken en schoonmaken met een watje of gaasje dat u eerst natgemaakt hebt met gewoon lauw kraanwater. Het kan ook met een washandje dat met babyshampoo is uitgespoeld.
 • Het is niet goed om contactlenzen te dragen als het oog geïrriteerd of ontstoken is. Doe de lenzen pas weer in als de ontsteking volledig over is. Zorg er voor dat de lenzen dan ook goed schoon zijn (gesteriliseerd bij contactlensspecialist).
 • Gebruik geen oogmake-up als een oog ontstoken is. Make-up kan zowel een oogontsteking veroorzaken alsook de genezing van een reeds ontstoken oog vertragen.
 • Een bindvliesontsteking, veroorzaakt door een bacterie of een virus, is besmettelijk. Het is dus verstandig niet dezelfde washandjes, handdoeken enz. te gebruiken als degene die de oogontsteking heeft.

In samenwerking met

Drs. F.M. Brouwer (auteur) Drs. P.A.J. Meulenbroek (consulent) Drs. M. Copper (consulent)

Bronnen

 • NHG standaard Het rode oog 2006
 • Eekhof JAH,Knuistigh Neven A, Opstelten W. Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk zesde druk 2013. Reed business education, Amsterdam

Pagina laatst aangepast op 24 juni 2019


Gerelateerd