Bijtwonden

Wat zijn bijtwonden?

Een bijtwond is een wond van huid of slijmvlies, veroorzaakt door de beet van mens of dier. Bijtwonden afkomstig van mensen ontstaan meestal door een klap met een gebalde vuist op de tanden van een ander; ze bevinden zich dus vaak op de handrug.

Bijtwonden van dieren betreffen vooral beten van honden en katten. Bijtwonden zijn ernstige letsels, want er vindt altijd besmetting plaats met ziektekiemen en daarom is de kans op wondinfectie erg groot.

Symptomen bijtwonden

Een bijtwond is een wond ontstaan door de beet van een mens of dier. De wondranden zijn vaak onregelmatig. Soms is er slechts sprake van een schaafwond, maar de wonden kunnen ook erg diep zijn. Het weefsel rond de wond is vaak rood of blauw als gevolg van kneuzing.

Hoe ontstaan bijtwonden?

Een bijtwond ontstaat door de beet van een mens of dier.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Grote kans op ontsteking Een bijtwond is een ernstige wond, vooral vanwege de grote kans op ontsteking. In de mond van mensen en de bek van dieren bevinden zich enorm veel ziektekiemen, met name bacteriën. Bij een beet komen deze in de wond terecht. Er vindt besmetting plaats. Deze ziekteverwekkers kunnen zich verspreiden en vermenigvuldigen in de wond en er ontstaat een wondinfectie.

Andere factoren Andere factoren die een rol spelen bij het bepalen van de ernst zijn:

  • de diepte van de wond
  • de grootte van de wond
  • de plaats van de wond

Behandeling Alle bijtwonden moeten door een arts of SEH-verpleegkundige worden behandeld. Een of meer injecties tegen tetanus kunnen nodig zijn. Als vermoed wordt dat het bijtende beest hondsdolheid heeft, zal hiertegen moeten worden gevaccineerd. Vaak zal de arts besluiten antibiotica te geven. De genezingsduur hangt af van de ernst en eventuele complicaties.

Wanneer naar de huisarts?

Het is verstandig om bij iedere bijtwond contact op te nemen met de huisartspraktijk. De huisarts kan besluiten de wond zelf te behandelen of door te verwijzen naar de afdeling SpoedEisende Hulp (SEH, heette vroeger EHBO) van een ziekenhuis. Voordat hij behandelt, zal de arts de wond meestal verdoven. Dit gaat met een injectie. Het schoonmaken kan dan zonder pijn gebeuren.

Bij bijtwonden worden vaak antibiotica voorgeschreven.Meestal zullen bijtwonden niet worden gehecht. Door hechten wordt de kans op een wondinfectie groter. De wond zal geleidelijk moeten dichtgroeien.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Een bijtwond kunt u het beste altijd aan een arts of SEH-verpleegkundige laten zien. U kunt zelf van tevoren de wond steriel afdekken met een pleister of gaas om verdere verontreiniging te voorkomen. Stelp een eventuele bloeding met een wonddrukverband of door zelf druk uit te oefenen op de wond (liefst met een steriel gaas tussen uw hand en de wond).

In samenwerking met

Drs. W. van Donselaar (auteur) R.H. Jamin (auteur) Drs. H.W.J. Verblackt (consulent)

Bronnen

  • Eekhof JAH,Knuistigh Neven A, Opstelten W. Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk zesde druk 2013. Reed business education, Amsterdam 
  • NHG Standaard: Bacteriële huidinfecties 2007
  • www.ehbo.nl

Pagina laatst aangepast op 24 juni 2019


Gerelateerd