Berg

Wat is berg?

Berg is een huidaandoening die vaak voorkomt bij kinderen onder het jaar. Er zijn vettige. gele schilfers en roodheid zichtbaar op het behaarde hoofd en soms ook in de wenkbrauwen. Vaak begint het in de 6e tot 8e week. Het is een vorm van eczeem, ook wel seborroïsch eczeem genoemd.

Symptomen berg

Berg is gemakkelijk te herkennen. Er zijn vettige, gele korstjes op de behaarde hoofdhuid, met name op de haargrens en soms in de wenkbrauwen. Ook komt er soms een hele fijne, witte schilfering voor. De hoofdhuid is vaak rood. Er komt vaak jeuk bij. Kinderen kunnen daardoor onrustig worden, huiken en zich veel krabben.

Hoe ontstaat berg?

Berg is niet besmettelijk. De precieze oorzaak van berg is niet bekend. Wel is duidelijk dat de gist pityrosporon ovale een rol speelt. Ook andere factoren spelen een rol.

Factoren die een rol spelen bij het ontstaan van berg:

 • Pityrosporon ovale

De pityrosporon ovale is een gist, die zich graag in een vettige omgeving bevindt. De aanwezigheid van talg op het hoofd en in de wenkbrauwen, is daarom een goede voedingsbodem. Talg is het natuurlijke smeermiddel van de huid. De gist veroorzaakt waarschijnlijk de huidreactie, waarbij korsten en de roodheid ontstaan.

 • Afsluitende hoofdbedekking Als het hoofd van uw kind te lang bedekt is, kan berg toenemen. Zet een muts daarom regelmatig af en laat uw kind ook met een bloot hoofd naar buiten gaan (behalve als uw kind nog heel jong is, als het buiten heel koud is of als de zon fel schijnt). Het opbrengen van een afsluitende zalflaag is ook af te raden, dit heeft namelijk hetzelfde effect. Wanneer uw kind een droge huid heeft, kunt u het beste alleen ’s avonds het hoofd insmeren en het ’s ochtends weer afwassen
 • Irritatie door zeep Was uw kind het eerste jaar met badolie of zeepvrije wasgel. U kunt beter geen zeepproducten gebruiken
 • Stress Wanneer uw kind een te rommelig dagschema heeft en onregelmatig drinkt en slaapt, kan berg verergeren. Zorg daarom voor rust en regelmaat in het dagelijks leven van uw kind
 • Voeding Soms beïnvloedt bepaalde voeding de uitbreiding en ernst van berg. Maar meestal is er bij huiduitslag die toeneemt door bepaalde voedingsproducten sprake van constitutioneel eczeem. U leest meer hierover in de informatiefolder 'Constitutioneel eczeem'

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Bij de meeste kinderen is berg voor de eerste verjaardag verdwenen. Soms blijft midden op het hoofd een hardnekkig plekje over. Op de leeftijd van zes jaar heeft vrijwel geen enkel kind meer last van berg.

Wanneer uw kind de korstjes kapot krabt, kunnen de plekjes ontstoken raken. Ze worden groter, roder, pijnlijker en voelen warm aan. Er kunnen witte bultjes gevuld met pus ontstaan.

Wanneer naar de huisarts?

Berg kunt u in de meeste gevallen zelf behandelen. U hoeft voor berg meestal niet uw huisarts te bezoeken.

U kunt beter wel uw huisarts raadplegen als:

 • de bergplekken ontstoken zijn
 • uw eigen behandeling niet helpt
 • u de plekken erg ontsierend vindt

De huisarts kan een speciale shampoo voorschrijven die de gist pityrosporon ovale verwijdert. Daarnaast kan hij een zalf voorschrijven die de jeuk en de roodheid doet verminderen.

Wat kunt u er zelf aan doen?

 • Schilfers weghalen U kunt de schilfers weghalen door de plekken regelmatig in te smeren met olie. Als u dit 's avonds doet kunt u de volgende morgen met een fijn kammetje of borsteltje de schilfers uit het haar van uw kind borstelen. Deze behandeling kunt u zo vaak herhalen als u wilt
 • Hoofdhuid niet steeds bedekken Zorg er verder voor dat de hoofdhuid van uw kind niet steeds bedekt is. Frisse buitenlucht en zonlicht verminderen berg. Het is wel verstandig om op dagen wanneer de zon fel schijnt, uw kind niet met een onbedekt hoofd naar buiten te laten gaan.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Sluit de hoofdhuid van uw kind niet langdurig af, met een muts of pet of door het insmeren met zalf. Zorg voor frisse lucht.

Lees voor meer informatie ook:

In samenwerking met

Drs. A.A.H.H. Liedtke - van Eijck (auteur) Drs. E.J. de Kreek (consulent)

Bronnen

 • Brande JL van den, Heymans HSA, Monnens LAH. Kindergeneeskunde. Derde geheel herziene druk. Elsevier gezondheidszorg. Maarssen; 1998.
 • Oranje AP. Aspecten van de kinderdermatologie. Tweede herziene druk. Uitgeversmaatschappij De Tijdstroom. Lochem: 1990.
 • Eekhof JAH,Knuistigh Neven A, Opstelten W. Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk zesde druk 2013. Reed business education, Amsterdam
 • NHG Standaard Eczeem 2014

Pagina laatst aangepast op 24 juni 2019


Gerelateerd