Anaal eczeem

Wat is anaal eczeem?

Anaal eczeem is een aandoening van de huid rond de anus, die vaak gepaard gaat met roodheid, vochtproductie, schilfering en jeuk.

Symptomen anaal eczeem

Anaal eczeem begint meestal met jeuk. De jeuk kan gepaard gaan met een schrijnend gevoel of irritatie. Het gevoel kan optreden voor, tijdens of na de stoelgang. De huid rond de anus is vaak rood en kan vochtig zijn. Door het krabben kunnen schilfers ontstaan en kan de huid verdikken.

Hoe ontstaat anaal eczeem?

Anaal eczeem kent vele oorzaken. Overmatig zweten, slechte hygiëne, aambeien, wormpjes, contactallergie voor vochtige doekjes en overgewicht kunnen een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van anaal eczeem. In de vochtige en warme omgeving kunnen bacteriën, schimmels en gisten gemakkelijk groeien. In huidplooien rond de anus, ontstaan door oude aambeien, kunnen deze micro-organismen welig tieren (intertrigo). Een harde ontlasting kan scheurtjes veroorzaken (fissuren), waardoor anaal eczeem kan ontstaan. Suikerziekte (diabetes mellitus) kan een belangrijk oorzaak zijn van de jeuk en anaal eczeem.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Anaal eczeem en anale jeuk zijn niet ernstig maar kunnen wel zeer vervelend zijn. Het is vaak moeilijk om stil te zitten en het kan de nachtrust verstoren. Het eczeem laat zich moeilijk behandelen en kan chronisch worden. Anaal eczeem is niet besmettelijk.

Wanneer naar de huisarts met?

Meestal gaat een aanval van anaal eczeem na enkele weken vanzelf over. Als het anaal eczeem na enkele weken niet spontaan is verdwenen, kunt u naar de huisarts gaan. U hoeft zich niet te schamen voor anale jeuk. De schaamte kan ertoe leiden dat u het bezoek aan de huisarts uitstelt. Hierdoor is de kans groter dat het eczeem en de jeuk chronisch worden. De huisarts zal samen met u naar een oorzaak van het anaal eczeem zoeken en deze indien mogelijk wegnemen. Ook kan hij u zalven en crèmes voorschrijven die de jeuk onderdrukken.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Het is belangrijk om goed op de hygiëne te letten. Een zure zeep (pH 5) kan helpen om het milieu rond de anus te herstellen. Na het wassen is het belangrijk de bilspleet goed af te drogen. Bij roodheid is gebruik van zeep af te raden. Gebruik liever ook geen vochtige doekjes of geparfumeerd toiletpapier.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

In het algemeen is het verstandig om de huid in goede conditie te houden. Zorg dat de huid bij het schoonmaken na de stoelgang niet geïrriteerd of beschadigd raakt. Wees voorzichtig met het afvegen. Gebruik geen hard of geparfumeerd toiletpapier. Het is beter om een nat washandje te gebruiken. De (Indische) gewoonte om af te spoelen met water is ook erg goed. U kunt de huid van en rond de anus na de stoelgang inwrijven met een neutrale, vette crème (bijvoorbeeld witte vaseline met 50%). Wanneer de huid rond de anus nattend is, kunt u zinkolie dun aanbrengen. Probeer te voorkomen dat het gebied rond de anus lang achtereen warm en vochtig is.

Lees voor meer informatie ook:

In samenwerking met

R.H. Jamin (auteur) Dr. P. Fockens (consulent) Drs. E.J. de Kreek (consulent)

Bronnen

  • NHG-Farmacotherapeutische richtlijn pruritis ani 2008
  • Vloten WA van, Degreef HJ, Stolz E, Vermeer BJ, Willemze R (red). Dermatologie en venereologie. Maarssen: Elsevier Gezondheidszorg, 2000.
  • Stearn M. 'Bottoms'. Embarrassing problems pg 41-4.
  • Stearn M. 'Piles'. Embarrassing problems pg 119-21.
  • Everdingen JJE, Glerum JH,Schobben AFAM,Wiersma Tj(red). Diagnose en Therapie 2013-2014. BSL, Houten. 2013
  • Eekhof JAH,Knuistigh Neven A, Opstelten W. Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk zesde druk 2013. Reed business education, Amsterdam

Pagina laatst aangepast op 3 december 2019


Gerelateerd