Afwijkingen van het neustussenschot

Wat zijn afwijkingen van het neustussenschot?

Afwijkingen van het neustussenschot (septumdeviatie) zijn aangeboren of verworven stand- of vormafwijkingen van het neustussenschot, zoals scheefstand, of verdikkingen van het bot.

Als door de afwijking de doorgang van lucht door de neus belemmerd wordt, kunt u klachten hebben van eenzijdige of tweezijdige neusverstopping.

Symptomen afwijkingen van het neustussenschot

Een afwijking van het neustussenschot is meestal aangeboren. Klachten van een afwijking van het neustussenschot meestal geleidelijk.

Heeft u klachten van neusverstopping, aansluitend op een verwonding van de neus, dan kan dat erop wijzen dat het neustussenschot door het ongeval van stand veranderd is. De klachten zijn dan: een- of tweezijdige neusverstopping.

Hoe ontstaan afwijkingen van het neustussenschot?

Een afwijking van het neustussenschot is vaak een aangeboren afwijking. Enige scheefstand van het neustussenschot komt zeer veel voor. Een scheefstand leidt meestal niet tot klachten.

Een standsafwijking van het neustussenschot kan ook het gevolg zijn van een neusverwonding, bijvoorbeeld als gevolg van een ongeluk of door geweld.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

Neusverstopping veroorzaakt door een afwijking van het neustussenschot is niet ernstig. Behandeling is niet altijd gewenst of verstandig. Uit onderzoek blijkt dat de klachten op langere termijn vaak vanzelf minder worden. Bij ernstige klachten kan tijdelijk gebruik van een neusdruppel overwogen worden.

De ‘echte’ behandeling, de behandeling van de oorzaak, gebeurt operatief (septumcorrectie of rhinoplastiek). In een onderzoek bij 105 patiënten naar de effectiviteit van deze ingreep gaf na 2 jaar nog 70% van de onderzoekspopulatie aan dat de klachten minder waren. In een ander onderzoek bij 59 mensen was na 9 jaar nog slechts een kwart van de mensen klachtenvrij.

Wanneer naar de huisarts?

Uw huisarts bezoeken is zinvol om zekerheid te krijgen over wat er bij u aan de hand is. Slechts ernstige standsafwijkingen van het neustussenschot geven klachten. Het is goed om eventuele andere oorzaken, zoals allergie, hyperreactiviteit of neuspoliepen uit te sluiten.

Na een neustrauma (verwonding) is het verstandig om bij klachten van neusverstopping de huisarts te raadplegen.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Bij iedere klacht van de neus is het verstandig om niet te roken.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

  • niet roken
  • druppelen met zout water of stomen kan enige verlichting van de klachten geven

In samenwerking met

R.H. Jamin (auteur) Dr. J.A.M. Engel (consulent)

Bronnen

  • NHG Standaard Allergische en niet-allergische rhinitis 2006.

Pagina laatst aangepast op 24 juni 2019


Gerelateerd