Afscheiding uit de penis

Wat is afscheiding uit de penis?

We spreken van afscheiding uit de penis als uit de urinebuis heldere of troebele vloeistof komt. De urinebuis komt uit op de top van de eikel. Vaak is de oorzaak een plasbuisontsteking door een seksueel overdraagbare aandoening, zoals gonorroe of chlamydia.

Symptomen afscheiding uit de penis

Afscheiding uit de penis herkent u doordat uit de opening op de top van de eikel vloeistof komt. Dit kan helder of troebel zijn en veel of weinig. Afscheiding uit de penis wijst op een ontsteking in de plasbuis.

Als de oorzaak van de afscheiding gonorroe (een druiper) is, is de afscheiding vaak etterig. Bij een infectie Chlamydia Trachomatis is de afscheiding vaak dunner en soms helder.

De afscheiding kan gepaard gaan met pijn, die ’s morgens vaak het hevigst is. Plassen kan pijnlijk zijn of een irriterend gevoel veroorzaken. Bij ongeveer 50% van de urinebuisinfecties is de oorzaak Chlamydia.

Hoe ontstaat afscheiding uit de penis?

Afscheiding uit de urinebuis kan bij mannen een aantal oorzaken hebben.

Meestal is de oorzaak een seksueel overdraagbare aandoening, een geslachtsziekte dus. Gonorroe (een druiper) en chlamydia zijn daarvan de voornaamste. Bij gonorroe ontstaan er klachten 2 tot 8 dagen na de infectie op en bij chlamydia na 4 tot 28 dagen.

De afscheiding kan echter ook worden veroorzaakt doordat de eikel en de urinebuis geïrriteerd zijn, bijvoorbeeld door zeep, badschuim of andere stoffen.

Is het ernstig en wat kunt u verwachten?

De ernst van de afscheiding is afhankelijk van de oorzaak. Gonorroe kan zich uitbreiden naar de teelballen en daar ook een ontsteking geven.

Chlamydia kan bij vrouwen leiden tot onopgemerkte ontstekingen die kunnen leiden tot onvruchtbaarheid.

Beide aandoeningen zijn goed te behandelen met antibiotica. In de regel worden de mensen met wie u seksueel contact heeft gehad, meebehandeld.

Afscheiding die ontstaan is door irritatie is goed te voorkomen door de middelen niet meer te gebruiken.

Wanneer naar de huisarts?

Als u last heeft van afscheiding uit de penis is het altijd raadzaam een bezoek te brengen aan uw huisarts.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Als u eenmaal last heeft van afscheiding uit de penis kunt u er zelf weinig aan doen.

Alleen als u sterk het idee heeft dat het aan een bepaalde zeep of iets dergelijks ligt, kunt u deze niet meer gebruiken en bekijken of de afscheiding verdwijnt.

Als u afscheiding uit de penis heeft, is het erg belangrijk dat u geen onbeschermd seksueel contact met anderen heeft, totdat een diagnose is gesteld en behandeling heeft plaatsgevonden. Hiermee voorkomt u dat u anderen besmet.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen

Seksueel overdraagbare aandoeningen kunt u voorkomen door altijd een condoom te gebruiken. Irritatie kunt u voorkomen door de penis met lauw water zonder zeep te reinigen.

In samenwerking met

Drs. A.A.H.H. Liedtke - van Eijck (auteur) Drs. H.W.J. Verblackt (consulent) Dr. H.F.M. Karthaus (consulent) Drs. I. Hoekstra (consulent)

Bronnen

  • NHG Standaard,M82 Het SOA consult , september 2013
  • Lisdonk, van E.H.; Bosch, van den W.J.H.M. ;Lagro-Janssen, A.L.M. ;Schers,H.J. ;Ziekten in de huisartsenpraktijk. vijfde druk, Reed Business, 2008
  • Eekhof, dr. J.A.H (redactie), Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk, vierde druk, Maarssen: Elsevier gezondheidszorg, 2001

Pagina laatst aangepast op 24 juni 2019


Gerelateerd