Abortus bij jongeren
Wat is een abortus?
Een abortus is een, al dan niet gewenste, vroegtijdige afbreking van een zwangerschap. Deze informatie gaat over de gewenste zwangerschaps-afbreking, de abortus provocatus.
In Nederland wordt dit bij 10% van de ongewenste zwangerschappen gedaan. Driekwart hiervan ontstaat doordat er met de anticonceptie iets fout is gegaan, bijvoorbeeld het vergeten van de pil of het scheuren van een condoom. Bij de rest is er helemaal geen anticonceptie toegepast.
Per jaar raakt ongeveer één op de honderd meisjes van 15-19 jaar ongewenst zwanger.
Symptomen zwangerschap
Het eerste verschijnsel van een zwangerschap is dat je menstruatie niet komt ('overtijd zijn').
Om zeker te weten of je zwanger bent, kun je een zwangerschapstest doen. Zo’n test kun je kopen bij de drogist of apotheek, maar je kunt hem ook bij je huisarts laten doen. Met zo'n test wordt de aanwezigheid van zwangerschapshormoon in je urine gemeten.
Als je ongewenst zwanger bent, zul je moeten beslissen of je de zwangerschap wel of niet wilt houden. Dit is een moeilijke beslissing, praat er vooral ook met anderen over. Met je vriend, familie, vriendinnen of je huisarts. Je hoeft de beslissing niet overhaast te nemen, je hebt genoeg tijd om alles goed op een rijtje te zetten.
Wat kun je verwachten?
Als je hebt besloten je zwangerschap te laten onderbreken, maak je een afspraak met je huisarts of een abortuskliniek. Met hen kun je verder bespreken wat er mogelijk is.
Wanneer je minder dan 16 dagen overtijd bent is er nog geen sprake van een abortus, maar van een overtijdbehandeling. Een abortus kan plaatsvinden tot een zwangerschapsduur van 13 weken. Enkele klinieken mogen zelfs tot 22 weken een abortus uitvoeren. Na het eerste gesprek met de arts krijg je nog 5 dagen bedenktijd voordat de abortus gedaan zal worden. Dit is wettelijk zo vastgelegd.
Ben je jonger dan 16 jaar, dan moet je je ouders inlichten. Er zijn twee manieren waarop de abortus verricht kan worden.
Zuigcurettage Hierbij wordt de baarmoeder met een buisje leeg gezogen. Dit kan onder lokale verdoving of met een roesje en duurt een paar minuten.
De ingreep zelf doet weinig pijn. Erna kun je krampen voelen, zoals bij een gewone menstruatie, na een paar uur mag je alweer naar huis. De dagen en weken na de abortus kun je nog last krijgen van buikkrampen en bloedverlies. Drie weken later is er een nacontrole (dit kan ook bij je huisarts).
De nacontrole bestaat uit een zwangerschapstest en een inwendig onderzoek.
Abortuspil Op de tweede plaats is er de mogelijkheid van de abortuspil, dit kan tot een zwangerschapsduur van 49 dagen, gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Deze abortuspil heet mifepriston (Mifegyne®).
Je moet drie tabletten tegelijkertijd innemen. Twee dagen later krijg je in de abortuskliniek een tweede medicijn (prostaglandine), je blijft dan 4 tot 6 uur daar. In die tijd komt de zwangerschap los van de baarmoeder en vindt de abortus plaats.
Ook hier heb je drie weken later een nacontrole. De bijwerkingen van die abortuspil kunnen buikpijn, misselijkheid en braken zijn. Beide behandelingen worden door de verzekering vergoed.
Het is verstandig om iemand mee te nemen naar de abortuskliniek. Het kan zijn dat je je na afloop niet lekker voelt. Hoewel een abortus medisch gezien een kleine ingreep is, kan het voor jou natuurlijk een heel ingrijpende gebeurtenis zijn. Het laten doen van een abortus is een beslissing die je meestal niet zomaar neemt. Dat je het na de ingreep psychisch moeilijk kan hebben, is heel normaal. Praat hierover met vertrouwde mensen uit je omgeving.
Waar kun je terecht voor een abortus?
Voor een abortus kun je terecht in een abortuskliniek. Vaak is het prettig eerst een afspraak met je huisarts te maken. De huisarts kan je uitleggen wat je kan verwachten en je een kliniek adviseren.
Wanneer naar de huisarts?
Als je twijfelt of je een abortus wilt, is het raadzaam om daar met je huisarts over te praten. Je kunt dat ook doen bij Rutgers of een abortuskliniek. Ook online bij het Fiom kun je je laten ondersteunen bij het maken van een keuze. Bij de huisarts of Rutgers kun je verder ook terecht voor meer informatie over anticonceptie.
Als je erg veel bloedverlies, veel krampen of koorts krijgt in de weken na de abortus neem dan contact op met de huisartsenpraktijk of de abortuskliniek.
Wat kun je er zelf aan doen?
Als je wel seks hebt, maar nog niets gebruikt om een zwangerschap te voorkomen (anticonceptie) is het verstandig om daar eens met je huisarts over te praten. In de dokterdokter.nl folder "anticonceptie" kun je hier meer informatie over vinden.
Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen
Laat je goed inlichten over anticonceptiemogelijkheden en gebruik die kennis ook. Ben je toch ongewenst zwanger geraakt, praat er dan met iemand over. Je hoeft niet hals over kop een beslissing te nemen. Neem daar rustig de tijd voor.
In samenwerking met
Mevr. Drs. E.T.L.M. van den Biggelaar (auteur) Drs. W. van Donselaar (consulent) Drs. E.G.C. van Seumeren (consulent)
Bronnen
- Van den Bosch WJHM, Büller HA, de Jong R, Suknai RN et al(red). Het pediatrisch formularium, een praktische leidraad, 3e editie. Bohn Stafleu Van Loghum, 2001.
- Merkus JWMW, Springer MP, Sitsen JMA et al(red). Het gynaecologisch formularium, een praktische leidraad 2e editie. Bohn Stafleu Van Loghum, 2001.
- Lammes FB. Praktische gynaecologie zevende herziene druk. Bohn Stafleu Van Loghum, 2000.
- de website van de rijksoverheid over abortus
Voor meer informatie: De website www.fiom.nl
Pagina laatst aangepast op 24 juni 2019
Vond je deze informatie nuttig?