special prostaat

SPECIAL
PROSTAAT
Mede mogelijk gemaakt door

Draadloos internet lijkt sperma te beschadigen

Op: 29-11-2011 in prostaat | forum
Draadloos internet lijkt sperma te beschadigen

Een paar druppels sperma onder een laptop plaatsen, deze aansluiten op internet, downloaden en kijken wat er gebeurt. Dat deden Argentijnse wetenschappers. Vier uur later was het sperma zo goed als vernietigd. Wat de relevantie hiervan is, wat betreft de invloed van elektromagnetische apparatuur op de vruchtbaarheid van de man, geeft genoeg stof tot discussie onder wetenschappers die zich hiermee bezighouden.


Het rapport van het experiment is gepubliceerd in het gerenommeerde medische tijdschrift Fertility and Sterility. Argentijnse wetenschappers beschrijven hoe ze spermamonsters van 29 gezonde mannen letterlijk blootstellen aan wifi en wat de gevolgen ervan zijn.

Na vier uur kon een kwart van de zaadcellen niet meer rondzwemmen, vergeleken met veertien procent van de spermamonsters die onder dezelfde temperatuur waren opgeslagen uit de buurt van laptops. Negen procent van het “wifisperma” vertoonde DNA-schade, drie keer meer dan het andere sperma.

Elektromagnetische straling
De dader? Elektromagnetische straling die tijdens draadloze communicatie vrijkomt, zegt Conrado Avendano één van de Argentijnse onderzoekers. “Onze gegevens suggereren dat het gebruik van een laptop die draadloos met het internet is verbonden en in de buurt van mannelijke voortplantingsorganen gepositioneerd is, de kwaliteit van menselijk sperma kan verminderen,” schrijven ze in hun rapport.

“Op dit moment weten we niet of dit effect wordt veroorzaakt door alle laptops die verbonden zijn met internet via wifi of welke condities dit effect verhogen.”

Een aparte test met een laptop die aan was, maar niet draadloos verbonden met het internet vertoonde een te verwaarlozen hoeveelheid elektromagnetische straling.

Zwakker sperma
De bevindingen wakkeren zorgen aan van enkele andere onderzoeksteams.
Al eerder werd in een laboratorium aangetoond dat de straling van mobiele telefoons sperma zwakker maakt. En vorig jaar beschreven urologen dat met de laptop zitten op schoot de temperatuur in de scrotum van een man kan doen oplopen tot temperaturen die schadelijk zijn voor sperma.

Al met al lijken hitte en straling van de huidige elektronische apparaten weinig goed te doen voor de mannelijke voortplantingsorganen.

Biologische relevantie
Echter, volgens Robert Oates, voorzitter van de Amerikaanse Society for Male Reproduction and Urology, is dat nog onduidelijk. Oates vertelde aan de afdeling gezondheid van het persbureau Reuters dat hij niet gelooft dat laptops een belangrijke dreiging vormen voor de mannelijke reproductieve gezondheid.

“Dit is niet real life biologie, dit is een volledig kunstmatige omgeving,” zegt hij over de nieuwe studie. “Het is wetenschappelijk interessant, maar voor mij heeft het geen menselijke biologische relevantie.”

Hij voegde er aan toe dat tot nu toe geen enkele studie is gedaan naar wat laptopgebruik voor invloed heeft op zwangerschapsresultaten.

Levensstijl
Volgens de Amerikaanse Vereniging voor Urologie heeft bijna een op de zes koppels in de Verenigde Staten moeite met het verwekken van een baby, en bij ongeveer de helft hiervan ligt het probleem bij de man.

Terwijl de invloed van moderne technologie nog een onduidelijke kwestie blijft, is die van levensstijl een bewezen invloedsfactor op de kwaliteit van sperma. Eerder deze maand verscheen in Fertility and sterility een onderzoek die aantoonde dat mannen die een dieet volgen van fruit en granen, weinig rood vlees, alcohol en koffie, een grotere kans hebben om hun partner zwanger te maken via een IVF-behandeling

Oates stemt met de uitkomst van het onderzoek in: “Je moet jezelf gezond houden, dus slank blijven, gezonde voeding, sporten, geen drugs en niet roken.”

Bron: Reuters Health


Gerelateerde artikelen:


Trefwoorden: Vruchtbaarheid - Onvruchtbaarheid - IVF - Sperma - Gezond sperma - Vruchtbaarheid man - Straling - Vruchtbaarheid man bevorderen - Straling gsm


Reacties

01.

wifi sperma

Waar komt toch al die kanker vandaan, nou volgens mij leven we in een grote magnetron als het sperma al last heeft van wifi hoe zal het dan zijn met onze cellen met al de straling om ons heen.


Theo | 02.12.1102.

Complex

@gewichtscoach: De conclusies zijn vaak niet zo zwart/wit als we dat graag zouden zien. Wat ik me afvraag is waar meneer Oates het op baseert dat het geen gevaar is voor de voortplanting en ten tweede door wie zijn onderzoeken gefinancierd worden en door wie hij zelf betaald wordt. De Argentijnse onderzoekers baseren het in ieder geval op een onderzoek en ik snap niet hoe bepaalde factoren de uitkomsten van dit onderzoek kunnen vernietigen. Maar hey, ik ben geen wetenschapper, leg het me uit.

@internetsperma: je moet alleen je draadloze verbinding uitzetten(daar hebben we ook kabeltjes voor), want alleen een laptop is minder gevaarlijk zoals hierboven in het artikel staat uitgelegd.

Daarnaast zal het ongetwijfeld met meer te maken hebben dan alleen de laptop, dus zoals meneer Oates zegt: jezelf gezond houden, slank blijven, gezonde voeding, bewegen. Niet roken ben ik het niet per definitie mee eens: stress kan meer kapot maken dan een beetje rook in je longen. (ik rook zelf niet trouwens ;)


@Gewichtscoach | 02.12.1103.

Gewichtscoach

Slordig verhaal toch? Wat was nou het effect precies van de laptop die wel was aangesloten? Dat zijn nou de cijfers die ik graag wil weten, maar die worden niet gegeven. Daar zal wel een reden voor zijn. Leuk voor de leescijfers, al die sensatie rondom een totaal onwetenschappelijk onderzoek.


Stefan | 01.12.1104.

internet sperma

Beetje moeilijk, je pielemuis uit de buurt van de laptop houden. Of een beschermend schild tussen de computer en je schoot plaatsen.


robocop | 01.12.11