GEZONDHEID - ZWANGER & BEVALLEN

Sneller zwanger met de ovulatie app

Op: 12-03-2014 in zwanger & bevallen | forum
Sneller zwanger met de ovulatie app

Wanneer je zwanger wilt worden, kun je het beste gemeenschap hebben op de dagen dat je het meest vruchtbaar bent. Je kunt zelf uit gaan pluizen wanneer je eisprong is, maar dit kan een stuk eenvoudiger en leuker met mobiele applicaties die hiervoor zijn gemaakt.


De eerste generatie iPhonebaby's is inmiddels geboren. Zoals bijvoorbeeld bij een Brits echtpaar dat al drie jaar probeerde zwanger te worden en nadacht over een IVF-behandeling. Totdat ze hoorden over een vruchtbaarheidsapplicatie voor smartphones. Het echtpaar werd zwanger dankzij de app Free Menstrual Calendar. De 30-jarige vrouw voerde trouw elke dag haar lichaamstemperatuur in en wanneer haar menstruatie plaatsvond. De applicatie berekende wanneer ze het meest vruchtbaar zou zijn. Binnen twee maanden was de vrouw zwanger.


Hoe werkt het?
Er zijn verschillende applicaties beschikbaar om je meest vruchtbare dagen te berekenen. De meeste vruchtbaarheidapps zijn gratis. Na het downloaden, voer je de lengte van je totale cyclus en wanneer je laatste menstruatie plaatsvond in. Op een kalender zie je vervolgens aangegeven op welke dagen je het meest vruchtbaar bent. Iedere app doet dit op zijn eigen unieke manier. Naarmate je jouw menstruatie langer bijhoudt, kan de app nauwkeuriger berekenen wanneer je het meest vruchtbaar bent.

Lichaamstemperatuur meten
Als je dagelijks je lichaamstemperatuur in de app invoert, wordt de schatting wanneer je eisprong plaatsvindt nog nauwkeuriger. Let wel: meet je temperatuur dagelijks met dezelfde thermometer rond hetzelfde tijdstip. Voor de eisprong is je lichaamstemperatuur lager dan na je eisprong. Rond de eisprong stijgt je lichaamstemperatuur met ongeveer 0,3 graden. De eisprong vindt over het algemeen plaats in een periode van twee dagen voor de temperatuursverhoging tot een dag erna. Wanneer je dus een paar maanden lang dagelijks temperatuurt, heb je een nauwkeurig overzicht wanneer je vruchtbare dagen zijn en zullen komen. Seks tijdens deze dagen vergroot de kans dat je zwanger wordt. De app Maybe Baby geeft zelfs exact aan op welke dag je wel en niet zwanger kan worden.

Informatief
Ook als je niet zwanger wilt worden, is het bijhouden van een menstruatiekalender leuk en informatief. Zo kun je via de app Period Tracker met een boos, verdrietig, vrolijk of kalm gezichtje jouw stemming bijhouden. Ook kun je eenvoudig symptomen als acne, opgeblazenheid, krampen, nekpijn of pijn in de borsten invoeren. Met een druk op de knop heb je een volledig overzicht van je psychische en fysieke gesteldheid tijdens je menstruatiecyclus. Sommige vrouwen vinden het misschien een nadeel dat de apps Engelstalig zijn, maar  gelukkig spreken de meeste functies in de menstruatie/vruchtbaarheidskalender voor zich.

Lijst van vruchtbaarheidapps

 


TIP - Wil je weten wat de eerste symptomen van zwangerschap zijn? Klik hier.

Auteur: Ine Mulder

 


Gerelateerde artikelen:


Trefwoorden: Zwanger - Zwangerschap - Zwanger worden - Vruchtbaarheid vrouw - Vruchtbaarheid vrouw bevorderen - Applicaties


Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.