GEZONDHEID - PSYCHE

4 keer lekkerder in je vel

Op: 05-02-2014 in psyche | forum
4 keer lekkerder in je vel

Wat is het geheim van mensen die goed in balans zijn? Een verantwoord voedingspatroon, genoeg beweging en spanningen vermijden zijn de toverwoorden.


Je lekker voelen betekent eigenlijk: lichamelijk en geestelijk in balans zijn. Dat bereik je bijvoorbeeld als de hoeveelheid eten die je binnenkrijgt, overeenkomt met de energie die je verbruikt. Balans in je leven bereik je als er een juiste verhouding bestaat tussen inspanning en ontspanning. En ben je in evenwicht, dan ben je ook minder snel ziek.

 

Geheim 1: Eet niet meer dan je verbruikt Wat je eet, moet je dus ook weer zien te verbranden. Dit heb je zelf in de hand. Je bepaalt immers zelf hoeveel je eet en hoe actief je op een dag bent. Ben je voldoende in beweging, dan verbruik je ook veel calorieën. Maar eet je meer dan dat je verbruikt, dan slaat het lichaam de niet gebruikte energie op in de vorm van vet. Het gevolg is dat je overgewicht krijgt.

 

Geheim 2: Weet wat je eet Mensen die gaan afvallen, zien voeding vaak als hun grootste vijand. Ze kiezen er dan voor om heel weinig te gaan eten of maaltijden helemaal over te slaan. En dit is niet slim. Want juist door goed te eten, krijg je energie en kun je je gewicht beter onder controle houden. Wil je gewicht kwijt, dan is het handig om een goed inzicht te krijgen in je voedingspatroon. Als je van alle belangrijke voedingsstoffen voldoende binnenkrijgt, ben je gezond bezig met afvallen.

 

Geheim 3: Bewegen, bewegen, bewegen Er zijn steeds meer mensen in Nederland die aan sport gaan doen. Door te sporten blijf je fit. En omdat je beter in je vel zit, heeft sporten ook effect op je humeur. Ook kan voldoende beweging hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte voorkomen. Genoeg redenen dus om voldoende te gaan bewegen. Keus genoeg: denk bijvoorbeeld aan hardlopen, fietsen of skaten.

 

Geheim 4: Blijf relaxed Om lekker in je vel te kunnen zitten, moet je stress zo veel mogelijk zien te vermijden. Stress heeft namelijk invloed op je lichamelijke gesteldheid. Het kan er voor zorgen dat je slecht slaapt of last hebt van stemmingswisselingen. En ook je concentratievermogen wordt door stress aangetast. Je kunt stress te lijf gaan door matig te zijn met koffie, alcohol en roken. En neem de tijd om af en toe iets te doen wat je zelf écht leuk vindt. Als je geen overzicht meer hebt over je leven, stel dan prioriteiten. En er zijn nog veel meer tips om ontspannen door het leven te gaan.

 

Auteur: Ine Mulder

 

 


Gerelateerde artikelen:


Trefwoorden: Calorieën - Psychische Gezondheid - Stress - Sporten - Ontspannen - Gezond eten


Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.