GEZONDHEID - BABY

Wat jonge ouders meestal niet weten

Op: 20-03-2009 in baby | forum
Wat jonge ouders meestal niet weten

Bij je eerste kindje maak je je soms druk om elk wissewasje. Maar probeer ook te genieten van het ouderschap.


Een eerste kind krijgen is altijd spannend. Je kunt immers niet van tevoren oefenen hoe je een kind moet opvoeden. Alles is nieuw. Daarom zijn veel ouders onzeker bij hun eerste kind en maken ze zich druk over elk wissewasje. Dit kan een averechts effect hebben op de gezondheid van je baby. Wil je dit voorkomen? Lees dan de meest voorkomende valkuilen voor ouders gedurende het eerste jaar van hun kind.

Valkuil 1. In paniek raken over alles en niets
Een baby kwijlt, geeft over en moet huilen. Dat zijn dingen die baby's nu eenmaal doen. Veel ouders maken ze zich te veel zorgen over zaken die doodnormaal zijn. Huilt de baby te veel, of juist te weinig. Beweegt hij te veel in zijn slaap, of ligt hij te stil? Kwijlt m'n baby te veel? Heb ik genoeg borstvoeding gegeven? De baby pikt al deze angsten op, waardoor die goed bedoelde zorgen tegen je baby gaan werken. Ook kun je door je angsten minder spontaan genieten van het eerste jaar van je baby.

Valkuil 2. Je baby telkens oppakken als het huilt
Als ouder denk je dat het je taak is om te zorgen dat je baby niet huilt. Veel ouders associëren huilen met iets dat je als ouder fout doet. Dus wil je het oplossen. Maar baby's horen te huilen. Ze kunnen een schone luier hebben, net gevoed zijn en nog steeds brullen alsof je hen een onbeschrijfelijk onrecht hebt aangedaan. Als je kind bijna een uur ontroostbaar is, en het huilen heeft te maken met koorts, overgeven of huiduitslag, neem dan wél zo snel mogelijk contact op met het consultatiebureau of je huisarts.

Valkuil 3. Je baby wakker maken voor borstvoeding
Tegenwoordig is men ervan overtuigd dat voeden naar behoefte het beste is. Dat wil zeggen dat je geen strakke tijdschema’s aanhoudt maar je kindje voedt, wanneer hij daarnaar vraagt. Het is dus niet nodig om 's nachts geforceerd je baby wakker te maken voor borstvoeding. Het is zelfs beter voor de baby om zijn natuurlijke slaapritme aan te houden. Ook voor de moeder is het prettig om een paar uur achter elkaar te kunnen slapen. Het eerste jaar van je baby is al zwaar genoeg, dus goed slapen is essentieel. Een gevoede baby moet tijdens de nacht, 4 tot 5 uur zonder borstvoeding kunnen. Als je dan nog niets hoort, is het wél verstandig om te kijken of er iets aan de hand is.

Valkuil 4. Teruggeven verwarren met overgeven
Bij jonge baby's sluit de maagingang nog niet goed af, waardoor ze voeding eenvoudig terug kunnen geven. Als baby's teruggeven of spugen, gebeurt dit meestal direct na het voeden. Als je baby overgeeft, komt de voeding met meer kracht (hoeft niet altijd) en in grotere hoeveelheden eruit. Ook ligt de frequentie van overgeven hoger en gebeurt het niet alleen na het voeden van je baby. Als je baby overgeeft, is het in bepaalde gevallen verstandig om naar de huisarts te gaan.

Valkuil 5. Koorts bij je baby niet serieus nemen
Er bestaat een misvatting dat het normaal is dat pasgeborenen af en toe warm aanvoelen. Alleen na een vaccinatie is koorts gebruikelijk bij een baby. Afgezien daarvan kan koorts duiden op een virus of een infectie. Ga naar een arts als je baby hoge koorts heeft, of al langer dan 48 uren koorts heeft. Een baby's immuunsysteem is er niet op gebouwd om een infectie zelfstandig te kunnen bestrijden. Geef je kind bij koorts (hoger dan 38,2 °C) niet zomaar een paracetamol, maar geef alleen een koortswerend middel op doktersvoorschrift. 

... en nog veel meer valkuilen
De lijst van zaken waar ouders bij een pasgeboren baby op kunnen letten, is eindeloos. Zo is het belangrijk dat je let op het juist instellen van een autozitje. Ook vergeten veel ouders op de mondhygiëne te letten als de tandjes doorkomen. Zo krijgen jonge baby's al snel gaatjes. Maar de meest lastige taak bij een eerste kind is misschien wel om alert te blijven en tegelijkertijd te kunnen genieten van het ouderschap.

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen: WebMD, Kind&Gezin


Gerelateerde artikelen:


Trefwoorden: Verzorging baby - Huilbaby - Slapen baby - Spugen baby - Koorts


Reacties

01.

Huilen

Volgens mij wordt met het 'hoort te huilen' bedoeld dat een baby nou eenmaal huilt om
Dingen duidelijk te maken, ze kunnen immers niet praten. Ik interpreteer de tekst niet zo dat ik mijn baby moet laten huilen. Maar meer dat ik mij niet schuldig moet voelen als de baby huilt. Natuurlijk kijk je eerst naar luier, comfort, honger etc maar als je baby nog steeds huilt is hij misschien wel moe en wil lekker rustig slapen in plaats van steeds opgepakt te worden. Maar als je meerdere kinderen hebt merk je dat het voor ieder kindje anders is. Mijn tweede huilt amper, maar huilt soms als hij heel moe is en lekker in bed wil ipv op de arm.

Niet meteen dingen zo negatief interpreteren lieve mensen. Uiteindelijk is het doel van de tekst jonge moeders te helpen. En niet om kindermishandeling de wereld in te krijgen. Gebruik je gezonde verstand dan doe je het vast wel goed met je kleintje.


Sjaak | 10.02.1402.

Eigen manier van opvoeden

Tips zijn altijd handig, zeker als je net ouder bent geworden! Gelukkig zijn we allemaal vrij om onze kinderen op te voeden zoals je dat zelf wilt!! Dus mensen, til niet zo zwaar aan wat er staat. Haal eruit wat bij jou past en laat de rest voor wat het is.


Debb | 20.04.1303.

ongenuanceerde tekst

valkuil 2: dat liggt dk ik iets ingewikkelder en verschilt, zoals al vaak aangegeven door vorgangsters, heel erg per kind. Als je als ouder het gevoel hebt het verdiret van je kind op te willen lossen, dan zal dat gevoel wel ergens vandaan komen.

valkuil 3: Als je kind net is geboren en slecht aan de borst drinkt, dan kan hij te verzwakt zijn om s'nachts te komen. Dan het dus el verstandig om hem wakker te maken en tot drinken te motiveren. Ook kun je je kind slapend aan leggen kort voor dat je zelf gaat slapen, de mijne word daar niet eens wakker van.


Lola | 04.03.1304.

gedeeltelijk eens

je hebt ook huilen omdat ze gewoon in een zeur bui zijn, net als wij weleens in een zeur bui zijn. Ik troost in dat geval dan ook niet eindeloos hoor..een wat oudere baby kan echt wel sneller gaan zeuren omdat ze weet dat ze dan aandacht krijgt..als je dat prima vind is het goed..maar ik pak mijn zoontje niet op bij gemopper..ieder zijn eigen visie.


sjaan | 26.02.1305.

niet eens

Ik ben niet eens met wat iedereen zegt over huilen. Mijn eerste kind was makkelijk, huilde nooit. Mijn tweede kind huilt continue, ik doe alles, voeden, luier, troosten, wipstoel, schommel, speen, lopen binnen en buiten. Elke baby is anders. De ene baby huilt alleen wanneer er iets is en de ander huilt voor geen rede.
Elk kind heeft zijn eigen behoeftes. Dus elke baby die je krijgt reageert anders.


lala | 26.01.1306.

inderdaad, niet laten huilen!

Eens met de reacties hiervoor. Ik laat mijn baby echt niet huilen. Hij is nu 8 maanden en huilt bijna nooit. En als hij huilt, weet ik dat er echt iets aan de hand is.

Nog een belangrijk punt: jonge ouders weten niet per definitie minder dan oudere ouders! Zo wordt het hier wel geschreven. Ik neem aam dat er bedoeld wordt: ouders die nog niet zo lang ouder zijn?
Daarnaast weten mensen die al lang ouder zijn het ook niet altijd beter: zie de vorige generatie van 'laat maar huilen' ouders.


ME | 14.01.1307.

Huilen

Dankjewel Evenstar. Je baby laten huilen is zielig en ongezond. En voor wie twijfelt, vraag het eens na op het consultatiebureau.. Dat je je baby zou kunnen verwennen door het te snel op te pakken is een zwáár verouderd standpunt!


Felicia | 04.11.1208.

'hoort' te huilen? Pardon?

Een baby HOORT te huilen? En het is een 'valkuil' om je baby op te pakken? Een baby kan alleen maar huilen bij ongemak, pijn of honger. Als je het idee hebt 'alles' al geprobeerd hebt, huilen ze dus zonder reden, alleen omdat je als ouder niet meer weet wat er is? En daarom moet je ze maar aan hun lot overlaten? Jammer dat zoiets dan op een pseudo-officiele site verkondigd wordt waar de term 'dokter' in voorkomt. Veel mensen zullen onterecht het idee hebben dat ze een fout maken door een huilende baby te troosten.


evenstar | 15.07.1209.

Huilen

Eens met de reactie hieronder! Voor mij als moeder met mijn moedergevoel waar ik op vertrouw, voelt het wel als mijn taak om het huilen te stoppen! Bovendien is het al lang wetenschappelijk onderbouwd dat troosten bij huilen (door oppakken, of alleen al naast bedje zitten bv) wel goed is voor de baby! Een jonge baby is namelijk nog niet in staat zichzelf te troosten. Als het wel in slaap valt na het huilen dan komt dat door uitputting en niet omdat het zichzelf heeft getroost. Maar de stresshormonen zijn dan erg hoog opgelopen wat er weer voor kan zorgen dat een baby sneller gestresst reageert op andere situaties.


B | 21.02.1210.

onzin

een baby hoort niet te huilen!! Het huilt om iets aan te geven omdat hij dat op nog geen andere manier kan doen, maar als er niets aan de hand is, dan is de baby ook stil. Dus hij huilt nooit zomaar! Alleen WETEN wij gewoon niet altijd WAT er dan is. Maar om dat dan af te doen als 'laat maar lekker huilen', en zogenaamde gemiddelden eraan te plakken, pfff, dat is niet de bedoeling en getuigd van een groot gebrek aan sensitiviteit. En wat is er mis met troosten?!! Dan voelt het kind zich in ieder geval geborgen en vertrouwd en zal het ook weer minder huilen.


fureo | 24.07.1011.

waardering

fijn,heel fijn toch wat bij geleerd.


rahayu | 11.04.1012.

fijn!

fijne tips.... had ik eerder willen weten...


mammie | 27.04.09