Luizen herkennen en bestrijden

Schoolkind 24 augustus 2011 16 Reacties
schoolkinderen

Hoofdluis is erg besmettelijk. Maar volgens het RIVM hoef je niet meer het hele huis overhoop te halen om ze te bestrijden. Kammen en wassen zou volstaan om luizen en neten te behandelen.

Na de zomer- en herfstvakantie is het vaak raak: hoofdluis op school. Vaak lijken het epidemieën. Alsof kinderen vaker luizen krijgen in de vakantie. Maar dat is het niet. Het wordt vaker ontdekt na de zomer- en herfstvakantie, omdat de meeste scholen dan op hoofdluis controleren. Ze zijn lastig te bestrijden, omdat ze steeds vaker resistent zijn tegen hoofdluismiddelen.

Besmettelijk

Een luis is niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Je kunt er vreselijke jeuk van krijgen. En als je kind het heeft, ben je na een week waarschijnlijk zelf aan de beurt. Want hoofdluizen zijn erg besmettelijk. Hoofdluis wordt hoofdzakelijk overgebracht door direct haar-haarcontact. Ze kunnen al tijdens een knuffel of zoen van het ene hoofd naar het andere lopen. De eerste eitjes komen na een week uit. In een maand legt een luis zo’n 250 eitjes. Daarna gaat het beestje dood. De rol van overdracht via kammen, mutsen, jassen, petten, sjaals, koptelefoons, knuffels en beddengoed is volgens het RIVM nooit wetenschappelijk aangetoond.

Vastgeplakt

Haren wassen helpt niet tegen luizen. En ze zitten net zo lief op vies als op schoon haar. Bovendien kunnen ze prima overleven in water. Controleer daarom regelmatig het haar van je kind. Luizeneitjes (neten) lijken een beetje op roos: het zijn grijswitte korreltjes of puntjes in het haar. Het verschil is dat roos los zit, terwijl luizeneitjes vastgeplakt zitten aan het haar.

Luizen

De luizen zelf zijn moeilijker te vinden, omdat ze zich verplaatsen. Ze zijn ongeveer 3 mm groot en zijn grijsblauw of roodbruin van kleur. Een roodbruine luis heeft net bloed gezogen. Je kunt ze goed zien als je het haar kamt – liefst met een speciale luizenkam – boven een wit vel papier of boven de wasbak. Vergeet ook je eigen haar niet en dat van eventuele andere gezinsleden.

Melden

Heeft je kind luizen, meldt het dan op school en aan andere betrokkenen zoals ouders van vriendjes, de oppas of de sportclub. Mogelijk heeft het anderen ook besmet. Je hoeft je kind niet thuis te laten, maar het is wel belangrijk dat alle besmette personen tegelijk worden behandeld. Anders kunnen ze elkaar weer besmetten. Sinds vandaag brengt de website www.luizenradar.nl in kaart wat ‘risicogebieden’ zijn. Ouders en schoolbesturen kunnen besmettingen aangeven op de site. Ook wordt de verkoop van hoofdluisproducten in de gaten gehouden.

2 manieren van kammen
Er zijn twee manieren om van de luizen af te komen:

 • 2 weken lang elke dag kammen met een netenkam (daarmee vang je zowel luizen als neten). Het dagelijks uitkammen van de luizen en neten (dood of levend) voorkomt dat tussentijds uitgekomen nimfen uitgroeien tot volwassen luizen en voorkomt daarmee dat nieuwe eitjes gelegd worden. Gebruik crèmespoeling om pijnloos te kammen. Vastgeplakte neten kun je eventueel losweken door een doekje met azijn op het haar te deppen.
 • 2 weken lang elke dag kammen met een luizenkam en een anti-hoofdluismiddel gebruiken. Deze methode is bewezen effectief. Er zijn vele middelen op de markt. Kies bij voorkeur voor een middel waar dimeticon in zit, daartegen kan de luis niet resistent worden.

Huis overhoop
RIVM kwam in maart 2011 met belangrijke aanpassingen in de richtlijn hoofdluis. De belangrijkste wijziging was dat maatregelen zoals het wassen van beddengoed, knuffels en jassen en het stofzuigen van de auto  niet meer nodig zijn. Ook ook de luizencape wordt als overbodig gekwalificeerd. In de nieuwe richtlijn wordt de nadruk gelegd op het kammen eventueel in combinatie met een behandeling van het haar met een antihoofdluismiddel. Het RIVM verklaarde dat de overdracht door bijvoorbeeld beddengoed van hoofdluis nooit wetenschappelijk is bewezen. Het is overigens ook niet wetenschappelijk aangetoond dat luis niet door linnen of kammen worden overgedragen. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan kun je nog vasthouden aan de oude richtlijnen:

Luizen, hoe krijg je ze weg (na 7 dagen herhalen!)

 • Was alles dat je kind tot 2 dagen terug gebruikt heeft minimaal 10 minuten op ten minste 60 graden. Denk aan kleding, beddengoed, jassen, dassen, mutsen, verkleedkleren en knuffels
 • Of verhonger de luizen door de spullen 24 uur in de diepvries te leggen, of door ze 48 uur in een gesloten zak te bewaren bij kamertemperatuur
 • Kammen en borstels uitkoken of ontsmetten met 70 % alcohol
 • Vloerbedekking en (auto)meubels stofzuigen. Gooi de stofzak weg.

Luizen voorkomen

 • Leen geen borstels, mutsen en dergelijke uit
 • Hang jassen aan kapstokken minimaal 15 cm uit elkaar (luizen kunnen niet springen)
 • Geef je kind een plastic zak om zijn jas en muts in op te hangen of laat het een luizencape gebruiken. Steeds meer scholen stellen het gebruik van een luizencape trouwens verplicht.

 

Auteur: Corine de Goede en Rachel van de Pol>
Bron: RIVM, Ouders Online

16 Reacties

 • bvdaalen zegt:

  Wij hebben erg goede ervaringen met een elektrische luizenkam.

 • lanny zegt:

  Met interesse heb ik het artikel over hoofdluis gelezen.
  Zelf heb ik vaak met dit probleem te maken zijnde werkzaam als schoolverpleegkundige op een internationale school in Rome. Ons beleid is al vele jaren hetzelfde en we hebben een zeer goed resultaat. Als ouders mij komen vertellen dat hun kind hoofdluis heeft ga ik de klas checken en krijgen alle kinderen een brief mee naar huis met het verzoek hun haar diezelfde avond te checken volgens de “Bug Busting” methode. Deze methode komt uit Engeland en bestaat uit het breken van de levescyclus van de luis: het NAT (met veel balsem) kammen met een luizenkam. Een luis sluit zijn ademhalingswegen wanneer deze nat is en beweegt zich niet. Als er luizen worden gevonden wordt deze behandeling herhaald na 4 dagen voor 3 keer zodat de laatste uitgekomen eitjes die 10 dagen (eitjes komen uit tussen 7 en 10 dagen) geleden zijn gelegd nog kunnen worden uitgekamt. Daarna is het kind vrij van hoofdluis. Mocht er de tweede, derde of vierde keer weer volwassen hoofdluis wordt gevonden dan is het kind weer besmet en geldt het als eerste keer en moet het kammen nog weer 3 keer herhaald worden. Op deze manier wordt het echt een banaal probleem. Ik raad ook meestal af om alle knuffels etc te ontluizen, want een luis verlaat de gastheer alleen wanneer er een andere gastheer is (overlopen) of wanner de luis stervende is. (De luis die je op een knuffel kunt vinden). De maatregel van de jassen uit elkaar ophangen wordt op onze school dan ook niet toegepast. Het probleem van hoofdluis is op onze school onder controle en wanneer er weer een uitbraak is lukt het ons goed deze binnen de perken te houden. Indien gewenst ben ik zeker bereid verdere toelichting te geven. Met vriendelijke groet, Lanny van Triet, schoolverpleegkundige, Rome.

 • BRO zegt:

  Reeds 4 maand weigert mn ex in het kader van de verblijsregeling de drie kinderen (12,14 en 16 jaar) op te halen omdat ze (volgens hem: 2) luizen hebben. noch tijdens week-ends, noch halve paasvakantie, noch halve krokusvakantie (zoals door het vonnis bepaald). De kinderen hadden idd luizen, die k trouwens behandelde. Mn ex wil al 4 maand doktersattest, maar het mag niet van huisarts komen! EIS is denigrerend en mss n vorm van machtswellust. De kinderen vragen zich af wat ze misdaan hebben, en wat “papa” zou gedaan hebben als hij nog thuis woonde. Straks wil ex n doktersattest om te laten bewijzen dat ze niet één of andere ziekte hebben? Wat staat me te doen? Intussen draaiik op voor extra kosten als de kinderen (onvoorzien) bij mij moeten blijven. Iedereen zegt dat dit onmenselijke toestanden zijn, maar niemand zegt me wat ik moet doen. Mss raad?

 • moeder zegt:

  Wij hebben ook goeie ervaringen met de elctrische luizenkam. Hij haalt zelfs hele kleine (niet zichtbaar met blote oog, maar wel met een loepje)luisjes uit het haar.
  Te koop bij sommige drogisten en internet.

 • anoniem zegt:

  Hai, ik ben een leerling op een middelbare school. Bij ons op school is het zo’n groot probleem. Want echt NIEMAND doet er wat aan. Mijn vriendinnen ontkennen ook allemaal dat ze luizen hebben, dus dat werkt niet mee. Ik kam echt ELKE dag maar doordat ik contact heb met mijn vriendinnen (knuffelen) blijven de luizen terug komen. Het is zo erg dat ik niet meer naar de kapper durf! Help me aub. Ik weet echt niet meer wat ik hier aan kan doen!

 • Luizencape zegt:

  Waarom een luizencape:
  Indien een persoon luizen heeft is de kans groot dat ze terecht komen op de kraag van de jas. Doordat jassen het meest van de tijd tegen elkaar hangen op de kapstok, bestaat er een grote kans dat de luis zijn weg vervolgt naar de buurman/vrouw.Deze weg wordt afgesneden middels een luizencape.

  Luizen kunnen namelijk niet springen of vliegen.

  De luizencape is ontwikkeld omdat voorheen altijd de jassen in zakken werden gestopt. Hierdoor kon de hoofdluis op de bodem van de zak achterblijven zodat
  er continue kans was op herbesmetting.

  Ook het feit dat natte jassen niet konden uitlekken of uitwasemen,
  waardoor er bij het uitnemen van de jas schimmels en bacteriën
  vrijkwamen, heeft tot ontwikkeling van de luizencape geleid.

  De luizencape heeft aan de bovenzijde een kleine opening die met een trekkoord wordt afgesloten waardoor de lus of kraag van de jas aan de kapstok kan worden gehangen
  zonder dat de luizen de kans krijgen zich op de cape te nestelen.
  Op het gladde materiaal hebben de ongenode gasten met hun tentakelpootjes geen grip.

  Waarom geen Luizenzakken:
  Dit zijn nylon zakken die hermetisch worden afgesloten d.m.v een trekkoord of rits.

  Doordat er ook natte of vochtige jassen in de zak worden gestopt kunnen deze jassen niet uitlekken of uitwasemen. Ook het feit dat neten sneller uitkomen in een vochtige omgeving maakt dat de luizenzak geschikt is voor het uitkomen van de neten tot hoofdluis.
  Dit is natuurlijk niet de bedoeling.

  Wat ook niet de bedoeling is : Indien een persoon wordt behandelt tegen hoofdluis maar niet zijn luizenzak heeft gewassen op 60 graden dan zal de persoon continue zichzelf blijven besmetten. Dit komt doordat de persoon zijn jas weer in de zak stopt waar eventueel de neten of hoofdluis zich bevindt op de bodem.

  Luizen kunnen nl minimaal 48 uur overleven zonder gastheer.

  Ondanks het feit dat sommige zakken ventilerend zijn zal dit nooit voldoende zijn omdat jassen in elkaar gepropt zitten in de zak. Ventilerend werkt alleen als de jas uithangt wat dus niet mogelijk is in een zak.

  Doordat de vochtige c.q. natte jassen meestal niet schoon zijn bestaat er een grote kans dat er schimmels ontstaan doordat de jas enige tijd gepropt in de zak blijft zitten.

  Indien 1 kind een luizenzak gebruikt voor zijn natte jas zou geen probleem moeten opleveren maar het feit dat doorgaans circa 30 kinderen in een klas hun natte c.q. vochtige jas uit de zak nemen maakt dat er vele schimmelbacteriën kunnen vrijkomen. Kinderen zijn zeer allergisch zijn voor schimmels.

  Luizenzakken zijn geen oplossing voor de luizenproblematiek !

 • luizenmoeder zegt:

  Maar wat als je elke keer bij de luizencontrole dezelfde kinderen er uit pikt en de moeder onkent dat haar kind neten/luizen heeft? Wat kan je daar aan doen? Kan je dat melden bij een instantie oid?

 • Bonny zegt:

  Ik had al enige tijd jeuk en bultjes in mijn nek. Steeds laten nakijken maar niemand zag luizen. Omdat niemand binnen het gezin last had ben ik uiteindelijk naar huisarts gegaan. Die vond dat de symptonen op luizen duidde maar ook zij kon niets vinden . Bijapotheek gaven ze aan dat er echt wel wat gevonden moest zijn als je al bultjes had. Ik kreeg wat mee op recept tegen de jeuk. Thuis aangekomen de luizenkam gepakt en toch nog een keer gaan kammen. Raak!!!
  Ik heb heel lang(tot aan bibs) en heel dik haar. Kammen met luizenkam gaat heel moeizaam. Vandaag niets kunnen vinden maar ik weet zeker dat er nog luizen zijn. Ik vind het echt vreselijk en hoop dat er in de toekomstook voor mensen met lange dikke haren een oplossing komt. De electrische kam was hier echt binnen no time stuk. Komtniet door het haar heen.

  • Britt zegt:

   Ik heb precies hetzelfde!! Heb ook luizen, en suuper dik haar.. Kammen werkt voor mij ook niet.. Ik doen soms azijn in, en heb na de tijd wel het gevoel dat de jeuk minder is. Je moet dan azijn in je haar doen (vanaf de hoofdhuid tot aan het eind van je haar) en dan ong 1/1,5 uur in een handdoek wikkelen.. (doet wel kapot veel zeer bij mij want ik heb allemaal wondjes op mijn hoofd) daarna moet je gaan douchen en je haren uitspoelen en wassen <3 success x

   • Anoniem zegt:

    Hoi Britt,
    Ik had ook luizen en lang dik haar, heb toen een heel weekend lang balsem in mijn haar gehouden en een badmuts op gehad, zelfs er mee geslapen. Na het weekend waren de luizen weg.
    Groeten Anneke

 • Bob zegt:

  Hoelang moeten spullen in een plastic zak zitten totdat de luizen dood zijn?

 • moniq zegt:

  niet normal land luizen om 2014 zo nederland!!!mensen moed mier op badkamer stan!!!

 • Een meisje met luizen ... zegt:

  Luizen zijn erg vervelend ik ben er vrij snel achter gekomen heb je jeuk op je hoofd twijfel niet !!! En laat meteen je ouders kijken of ze neetjes of leuzen zien. my story: ik had net gedoucht haar gewassen met shampo en cremespoeling ik kreeg heel veel jeuk ! En op een gegeven moment had ik een beestje onder mijn nagel. Dus riep mijn moeder en die had er een paar uitgehaald. De volgende dag meteen een kam gekocht en shampo en naar een paar dagen had ik geen last meer

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht