Géén suikervrij gebak voor patiënt diabetes

Eten & drinken 21 oktober 2008 4 Reacties
gebak

Wat serveer je als er iemand komt eten die diabetes heeft? Misschien wil je suikervrije producten voorschotelen, maar die zijn juist niet nodig. Wat dan wel?

Dat diabeten suikervrije producten moeten eten is achterhaald. Sterker nog: suikervrij gebak bijvoorbeeld bevat vaak slechte vetten en soms zoetstoffen die dikmakend zijn. Dat zegt Patricia Schutte van het Voedingscentrum.

Gewoon eten met diabetes
Iemand met diabetes kun je gewoon, gezond eten serveren. Een beetje suiker mag best en een gewoon gebakje dus ook. Alles met mate, luidt het devies. Zoals dat geldt voor elk gezond mens. Zolang je maar geen slagroomtaart aanbiedt of een feestmaaltijd presenteert met veel verzadigde vetten en gerechten waar veel suiker in zit.

Suiker en verzadigd vet
Suiker en verzadigd vet – zoals in vet vlees en volle melk – is voor niemand goed, zegt Schutte. Maar diabetici moeten er extra goed op passen. Vet en suiker zijn dikmakers en juist diabetici moeten op een gezond gewicht blijven. Overgewicht versterkt de gezondheidsnadelen van diabetes nog eens, zoals een grotere kans op hart- en vaatziekten.

Suikerpatiënt
Vroeger dacht men dat diabetici (“suikerpatiënten”) geen suiker mochten gebruiken. Het zou de bloedsuikers maar opjagen. Maar álle voeding leidt tot verhoging van de bloedsuikerspiegel. Daarom is regelmatig eten – met niet te vaak een tussendoortje – van extra belang voor diabetici en wordt goede, vezelrijke voeding uit de Schijf van Vijf aanbevolen.

Vette vis
Kip, kalkoen mager rundvlees en vis zijn goede keuzes. Vette vis, zoals zalm en makreel, is voor iedereen goed, ook voor diabetici.

Twee tips

 • Als je twijfelt, kun je van tevoren het menu met je gast(en) doornemen.
 • Het is ook handig als je kunt aangeven hoe laat je het  een en ander gaat serveren. Dat is nuttige informatie voor wie medicijnen slikt of insuline moet spuiten.

Wat schenk je in?
Frisdranken zijn sterk gezoet en in fruitsappen zit meestal ook veel suiker. Daarom is het handig als je ook een light-frisdrank kunt aanbieden. En hoe zit het met alcohol? Sterke drank is geen vriend van een stabiele bloedsuikerspiegel. Maar de meeste diabetici mogen best een glaasje wijn of bier.

Collecteweek en campagne
Het Diabetesfonds houdt een collecte in de laatste week van oktober en voert campagne om aandacht te vragen voor de gevolgen van diabetes mellitus type 1 en type 2. In de campagne is aandacht voor het domino-effect van diabetes. Een te hoge bloedsuikerspiegel vergroot onder meer de kans op hartproblemen.

Vraag de brochure Alles over voeding bij diabetes van het Diabetes Fonds

 

 

Auteur: Jan Willem Wensink
Bronnen: Diabetes Fonds, Voedingscentrum

 

4 Reacties

 • gil zegt:

  heb het artikel gelzen en wat je schrijft over dat diabetes gebak mogen eten met gewone suikers kan tot veel misverstanden leiden
  daar de dokters en proffers het af raden, daar het een gewoonte kan worden.
  En ik door ondervinding wel zekker weet dat het de glysemie en de HBA1c
  sterk beinvloed.
  En het is wel zo dat een HBA1c over een lange tijd zo laag mogelijk moet gehouden worden.
  Voor geen problemrn te krijgen op ouder leefdtijd.
  Dat is uit ondervindin ben al 43 jaar diabetes.
  groeten
  gil

 • missy zegt:

  Met vorige schrijfster eens, het valt me dikwijls op dat degene die maar slecht maat kunnen houden het eerste roepen: men zegt dat je beter een gewoon gebakje kan eten dan suikervrij”
  en snoepen er vervolgens lustig op los al kan ik me bij de echte beperkers wel voorstellen dat af en toe een gewoon gebakje eten beter uit zou kunnen pakken dan een suikervrije alternatief.

 • Daniel Dresden - basisarts zegt:

  @ Missy en Gil
  Dit artikel gaat voornamelijk over type 2 diabetes mellitus (vroeger ‘ouderdomssuikerziekte’ genoemd). De meest voorkomende oorzaak hiervan is overgewicht. In de NHG-standaard (richtlijn voor huisartsen) staat hierover als advies de bekende leefregels, waaronder meer bewegen en minder/gezonder eten. Uit onderzoek blijkt dat deze groep diabetespatiënten door een caloriearm dieet deels van hun medicijnen af kan komen. Voor veel van deze patiënten is het mogen stoppen met de medicijnen een belangrijke beloning.

 • Gezond verstand zegt:

  De toon van het artikel is eet maar gewoon een gebakje want het kan geen kwaad, maar dat kan het wel als je diabetes hebt.
  Dan worden er nog light dranken aangeraden?! Nadat ik de diagnose T1 had flink aan de lightdranken gegaan en binnen een jaar doodziek. Teveel aspartaam. Drink nu niets van die rommel meer en de hele reeks vage klachten is weg. Dit mag je niet onderschatten.
  Laat dit ook voor jullie medediabeten een waarschuwing zijn
  Let op je suikerinname en gi en blijf weg bij E nummers. Maak alles zelf.

Reageer

Gebruik onderstaand formulier om te reageren op dit artikel of andere reactie. Velden met een zijn verplicht